Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Soğuk algınlığı, zatürree, bronşit... Kış hastalıkları çocukları çok etkiliyor. Okul çağındaki çocuklar yılda en az 6-7 kez soğuk algınlığı yaşıyor. İşte yapılması gerekenler ve doğru bilinen yanlışlar...

        "KIŞ hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Ve doğal olarak biz anneleri de... Uykusuz, ateş ölçmekle geçen gecelerimiz geldi çattı. Çünkü yine klasik soğuk hava ve havasız ortamlar arasında evleri terk etmeyen hastalıklar ile boğuşup duruyoruz. Özellikle okul ve kreş çağındaki çocuklar, kalabalık ortamların etkisi ile yayılan soğuk algınlığı ve zatürree gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalıyor. Peki çocuklar ve hastalıklara bakınca neleri bilmemiz, nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Yanıtları Uzman Dr. Cem Öcal'dan aldık:

        Kış mevsiminde çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülüyor. Çocukların okul veya kreş gibi ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlaması bu hastalığa zemin hazırlıyor. Solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebepleri arasında çocukların henüz tam olarak bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları yer alıyor.

        7-10 GÜNDE İYİLEŞME

        Soğuk algınlığı genellikle virüsler tarafından oluşmakta. Toplumda en sık görülen akut enfeksiyon hastalığı. Okula giden bir çocuk yılda yaklaşık 6-7 kez soğuk algınlığı geçiriyor. Bu hastalığın bulaşması; hasta çocuğun öksürme ve hapşırmasıyla direkt temas veya çocuğun salgılarına temas etmiş eşyalar yoluyla oluyor. Boğaz ağrısı, kaşıntısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük ve hafif ateş belirtiler arasında yer alıyor. Genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşme sağlanıyor. Antibiyotik kullanmanın bu tarz hastalıklarda hiçbir yararı yok. C vitamini, ekinezya, propolis, çinko gibi soğuk algınlığında sık kullanılan desteklerin hiçbirinin etkinliği de kanıtlanmış değil.

        ORTAKULAK İLTİHABI

        Ortakulak iltihabı çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklardan biri. 2-3 yaşına kadar çocukların çoğu en az bir kez ortakulak iltihabı geçiriyorlar. Genellikle bu hastalığın öncesinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriliyor. Kulak ağrısı, ateş, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma ortakulak iltihabının belirtileri arasında yer alıyor.

        SIVI ALIMI ÖNEMLİ

        Özellikle 2-6 yaş çocuklarda sık görülen hastalıklardan bir diğeri de bronşiyolit olarak karşımıza çıkıyor. Yani küçük hava yollarının iltihabı. Burun akıntısı, hafif ateş, iştahsızlık gibi bulgulardan kısa süre sonra; hızlı ve zorlu solunum, hırıltı, yoğun öksürük ve daha ciddi olanlarda inleme, göğüs kaslarında çökme görülebilir. Ateş olmayabilir. Tedavide yeterli oksijen sağlanması önemlidir. Çocuğun yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Bronş açıcı, iltihabı önleyici tedaviler uygulanabilir.

        Her yıl dünya nüfusunun yüzde 20'si grip virüsüne yakalanmakta. Bir grip salgınında en yüksek atak hızı okul çocuklarında görülmekte. Soğuk algınlığının aksine hızlı bir başlangıcı oluyor. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik belirtileri görülebiliyor. İshal ve kusma gerçekleşebiliyor. Grip virüsü çok yaygın görülen bulaşıcı bir hastalık. Grip aşısı 6 aydan büyük çocuklara uygulanabilir. Bu aşının eylül ya da ekim ayında uygulanması öneriliyor; ancak aralık ayı hatta sonrasında da uygulanabiliyor.

        Zatürree ise akciğer dokusunun iltihabı. Virüsler ya da bakteriler etken olabiliyor. Ateş, hızlı solunum, öksürük, halsizlik bazen de hırıltılı solunum ve solunum güçlüğü belirtiler arasında yer alıyor. Özellikle 6 ay -dan küçük çocuklar hastanede yatırılarak takip ediliyor.

        İşte solunum yolu enfeksiyonlarından çocukları korumak için öneriler:

        ■ Çocuklara hijyen kuralları öğretilmeli.

        ■ Özellikle yemek öncesi ve tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı.

        ■ Çocukların beslenmelerinin eksiksiz ve aşılarının tam olmasına dikkat edilmeli.

        ■ Çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalı.

        Ateşi var ama paniğe gerek yok!

        Ateşli bir çocuğu değerlendirirken, ateşin yüksekliğinden çok çocuğun genel durumu yol gösterici olarak kabul edilir. Ateşin ne kadar yüksek olduğu, hastalığın ağırlığının bir göstergesi değildir. Çocuklarda ateşin en sık nedeni olan basit viral enfeksiyonlar, 39-40 derece ateşe neden olabilir. Tam tersine, bazı ciddi hastalıklar da çok yüksek ateşe yol açmayabilir. Ancak 0-3 ay arası bebeklerde, normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısında değer kaç olursa olsun- hemen doktora başvurmak gerekir.

        Daha büyük çocuklarda, çocuğun genel durumuna dikkat etmek gerekir.

        Örneğin;

        ■ Çocuğunuz uyanıksa,

        ■ Aktifse,

        ■ Oyun oynuyorsa,

        ■ Yiyip içebiliyorsa,

        ■ Rahat uyuyabiliyorsa,

        ■ Nefes almasında bir problem yoksa çok korkmayın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar