Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel büyüme beklentilerinin yüzde 3-3.5 arasında şekillendiği bir yıldayız. Küresel büyümenin zayıf kalmasıyla küresel ticaret ve yatırımlar bundan olumsuz etkileniyor. Hal böyle olunca G-20 için İstanbul’a gelen OECD Genel Sekreteri Angel Gurria’ya göre, küresel yatırımların sağlıklı büyümeyi beraberinde getirmesi için küresel büyümenin 2 katı yatırım gerekiyormuş. Oysa şu anki yatırım seviyesi, ortalama 3 olan küresel büyüme beklentisiyle aynı kalıyor.

        Durum, zayıf büyüme ve ticaret olunca markalar için tüketiciye para harcatmak giderek zorlaşıyor. Geçen hafta hangi yöneticiyle konuşsam tutkuya göre ürünlerini pazarlamakta olduklarını söylüyorlar. Anlayacağınız o ki, markalar tüketicinin cebine girmek için tamamen duygusallaşıyor.

        Örneğin, “Lüks segmentte Raffles Türkiye’yi diğer otel zincirlerinden ne ayırıyor?” diye sorduğum Raffles Türkiye Genel Müdürü Tarek Mourad, “Her misafirimize sağladığımız özel kâhya servisimizle Raffles misafirlerine tamamen duygusal lüksü yaşatıyoruz. Böylece açıldığımızdan itibaren ilk 5 ayda yüzde 60 doluluk oranını yakaladık” diyor.

        OYUN PLANINIZI DEĞİŞTİRİN

        Tüketici tamamen duygusallaşınca şirketlere stratejilerini değiştirmekten başka şans kalmıyor. İşte bu değişim, dünyanın en büyük spor ajanslarından biri olan Octagon’un Türkiye’de şube açmasına neden olmuş. Octagon Dünya Strateji Başkanı Simon Wardle, “Spor tamamen bir tutku pazarlama aracı. Biz Octagon’da dünya çapında 3 milyar dolarlık spor sponsorluk portföyünü yönetiyoruz. Oysa Türkiye’de spor sadece eğlence aracı olarak görülüyor. Türk markalarına, dünyada daha etkin olmaları için rehberlik yapmak amacıyla buradayız” diyor.

        Spor markalarının müşterileriyle duygusal bağlantı kurabilmelerinin en kısa harika yolu. 2006’dan beri sports. net ile partner olan Octagon, sonunda Türkiye’ye 50-100 çalışanı olan orta boyutta bir ajans kurmak için şube açmaya gelmiş. Anladığım kadarıyla Türkiye’yi merkez alarak Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya’da gerçekleşecek büyük etkinliklerde de rol almak istiyorlar.

        FIFA Dünya Kupası’ndan Olimpiyatlar’a en büyük spor organizasyonlarında markalar adına küresel kampanyaları yöneten Octagon Avrupa, Ortadoğu ve Hindistan Genel Müdürü Jeff Ehrenkranz’a göre, Türk markalarını daha çok tanınan dünya markası yapmanın yolu, sporu pazarlama aracı olarak görmeleri ve müşterileriyle daha kuvvetli duygusal bağlantı kurmalarından geçiyor.

        Wardle ise tutkuyu rakamlara döküp anlatınca spor sektöründe dünyanın en inovatif 15 insanından biri olarak anılmaya başlanmış. İkiliyle sohbetten anladığım kadarıyla Türkiye, Olimpiyatlar’ı alamadı ancak dünya spor etkinlikleri Türk markaları için büyük fırsat ve Türkiye’nin büyük küresel spor etkinliklerine ev sahipliği yapması için denemeye devam etmesi gerekiyor.

        G-20’ye geçen hafta başarıyla ev sahipliği yaptığımız gibi, FIFA, UEFA için önemli alanları görüp hazırlanırsak Türkiye olarak sporda küresel oyuncu olabilir, büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapabiliriz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar