Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Aselsan-Argela-Netaş” konsorsiyumu, teknoloji yolculuklarında milli 4G’yi geliştirmeye başladı. Hükümetin risk yatırımcısı gibi fonladığı Ulak fonundan ilk etapta 40 milyon dolarlık ödenek aldılar. Şimdi de şebeke geliştirmek için ikinci 40 milyon dolarlık dilime başvurmuşlar. Konsorsiyum üyesi Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’dan duyduğuma göre, konsorsiyumun hedefi 2015 yılında 4G teknolojisini Türkiye’ye kazandırmak. Bundan sonraki 15-20 yıl 4 G teknolojisini konuşacağız.

        2015 yılında 4G ihalesinin yapılacağı ülkemizde ilk etapta 3 operatörün 6-7 milyar dolar yatırım yapmaları, bu rakamın da 7-8 yıl içerisinde 25-30 milyar dolara çıkması bekleniyor. 2000 yılından beri kırılma yaşanan telekomünikasyon sektöründe Türkiye de bu konsorsiyumla bir telekom şirketi çıkarıp 4G teknolojisini kendi bölgesi başta olmak üzere dünyaya ihraç etmeyi hedefliyor. İşte bu yüzden Aselsan, Argela, Netaş’tan oluşan konsorsiyumda 200’e yakın mühendis, baz istasyonu ile kalmayıp şebeke, yazılım, destek tarafıyla milli bir 4G şebekesi üzerinde çalışıyor.

        Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’dan duyduğuma göre, biz de sürüm 11’i dünya gibi 2015’te geçebileceğiz. Yani teknolojide arayı kapatmış bulunuyoruz. Bu da tabii yıllık milyar dolarlık döviz tasarrufu, istihdam ve ihracat ve kg başına daha fazla dolar anlamına gelebilir.

        4G’de de geçen hafta uğradığımız elektrik kesintisine uğramamak için ne yapmak gerektiğini Güntay Şimşek ve Mustafa Ergen’le canlı yayında masaya yatırdık. Milli 4G ihale sürecine yetişiyor mu? 3 operatör, bu milli 4G’yi ilk etapta tercih edebilecek mi? Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, mayıs ayında yapılacağını duyurduğu 4G ile ilgili yetkilendirme ihalesi yaklaştıkça, ihale konusu belirsizliğini koruyan konuların başında geliyor.

        4G ihalesinde pazar yabancılara mı kalır?

        “Ericsson gibi 20 bin adet patenti olup yıllık 5 milyar dolarlık Ar-Ge’ye yatırım yapan yabancı şirketler varken Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın büyük risk alarak savunmada yaptıklarını teknolojide, ticari alanda 80 milyon dolarlık yatırımla yapması gerçekten mümkün olabilecek mi?” sorusuna cevap ararken Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’ın sözleri aklıma geldi. Yönetim Katı’nda Altay, “Biz 4G’de teknolojiyi bu konsorsiyumla Türkiye’ye kazandırdık. Bundan sonra karar bu ürünün ne zaman kullanılacağı... Ben isterim ki ilk baştan lisansla bu ürünü devreye sokalım. Ama baştan lisansta olmazsa bile dünya standartlarında bir teknoloji geliştirdiğimizi kullanıcılara göstereceğiz. Öyle ya da böyle bu teknolojiyi ülkemize kazandıracağız” demişti. Altay’ın dediği en kötü senaryoda bile yani başta yabancı şirketler ön planda olsa dahi, yerli baz istasyonu sağlayamasak bile başka alanlarda olacakları... Mustafa Ergen de Altay ile hemfikir. Telekom sektörü artık modülleşmiş bir sektör, uzay teknolojisini yeniden keşfetmiyor. Ergen, silikon vadisinde kurduğu şirkette zamanında aldıkları 40 milyon dolarla bunu yapabilmiş. Ergen, “Şu anda yalnızca ilk etapta işini yapacak bir baz istasyonuna ihtiyaç var” diyor. 4G teknolojisi için dünyada bilek güreşi devam ederken Avrupa Birliği 5G’ye son durumda özel şirketlerle beraber 3.5 milyar Euro, Kore ise 750 milyon dolar ayırmış bile. Bizim de 5G’de AB’deki konsorsiyumda 1500 şirket arasında temsil ediliyor olmamamız önemli. 4G teknolojisini daha sonrada 5G teknolojisini dünyaya satabilecek bir telekom şirketi çıkarabilecek miyiz? Hiç değilse bu hedefte güzel stratejik bir adım atmışız umarım gerisi gelir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar