Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA geçtiğimiz hafta Pfizer BioNTech aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için kullanımına acil onay verdi. Artık ABD’de 12 yaş altı çocuklar da aşı olabilecek.

        Halihazırda Çin, Küba ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde bu yaş grubu için aşı uygulaması var. Şimdi FDA'nın BioNTech’i onaylaması ile çocuklara aşı uygulayan ülke sayısında ciddi artış olacaktır.

        Baktım FDA’nın bağımsız uzmanlardan oluşan tavsiye kurulunun tamamına yakını 12 yaş altına aşı kullanımını tavsiye etmiş. 12 yaş üzeri kullanım için de benzer bir süreç yaşanmıştı. ABD ve Avrupa’daki birçok pediatri derneği de çocuklarda aşıyı teşvik edici açıklamalar yapmışlardı.

        ÇOCUKLARLA İLGİLİ DÜNYANIN GERİ KALANINDAN FARKLI BİR ATMOSFER

        Bizde ise pandeminin başından beri çocuklarla ilgili dünyanın geri kalanından çok farklı bir atmosfer var.

        Okulları dünyadaki çok az sayıda ülke bizim kadar uzun süre kapalı tutarken biz çocukları 1,5 yıl eve hapsettik, biliyorsunuz.

        Bu yanlıştan geç de olsa bu öğretim yılı başında dönüldü.

        Dünyadaki bütün itibarlı sağlık otoriterleri "Okullar en son kapanan ve ilk açılan yerler olmalıdır" ve "Okullar ana bulaş kaynağı değildir" derken bizde hiçbir pediatri derneği, medyada konuşan hiçbir çocuk hekimi, uzman çıkıp da net bir şekilde okulların kapalı olmasına itiraz etmedi.

        Aksine Bilim Kurulu kapalı okul politikasının en büyük destekçisi oldu.

        ÇOCUKLARA AŞI TEŞVİK EDİLMİYOR

        Bakın şimdi de dünya ile benzer bir uyumsuzluğu aşı meselesinde yaşamaya başladık.

        Son aylarda aşılanma konusunda büyük bir atalet var. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum.

        Aşılama neredeyse durmuş durumda. Dün itibarı ile BionTech hatırlatma dozları belli gruplara tanımlandı ama bakıyorum yapılan aşılarda ilk doz yok denecek kadar az. Yani aşı olmayanlar olmamakta kararlı görünüyor.

        Hal böyle iken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mevcut vaka sayılarında ciddi bir oranı çocukların oluşturduğunu söylüyor.

        “Çocuklar önemli bir bulaş kaynağıdır” diyor.

        Ancak buna rağmen FDA’nın acil kullanım onayı verdiği 12 yaş altı için aşı uygulaması için “Bizim gündemimizde yok, Türkiye'de düşünmüyoruz. Önümüzdeki dönem için şu an için doğru olmaz” yorumunu yaptı.

        Sayın Koca, çocuklar dediğiniz gibi önemli bir bulaş kaynağı ise onlar için aşıyı gündeme almamak büyük bir tezat değil mi? Neden 5-11 yaş arası için aşı gündeminizde yok? ABD'deki çocuklar için doğru iken bizde neden 5-11 yaş arasına aşı doğru olmaz?

        OKULLARDA AŞI

        Türkiye’de 12 yaş üzeri aşılanma oranları da son derece düşük. Orada da çocuklar ve ebeveynler neredeyse hiç teşvik edilmediler.

        Ben geçtğimiz günlerde okullarda veli onaylı aşı uygulaması olsun önerisini dile getirmiştim mesela. Okullarda aşılama yapılabilse, dünya örnekleri ile teşvik edici kamu spotları hazırlansa çocuklarda oran ciddi şekilde artabilir ama bunların hiçbiri yapılmıyor.

        Türkiye’deki pediatri dernekleri de nasıl ki okulların açılması konusunda sessiz kaldılarsa şimdi de çocukların aşılanması konusunda sessiz ve ilgisizler.

        Türk Pediatri Kurumu Başkanı Profesör Mehmet Vural geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir kongrede çocuklara aşılanma çağrısı yaptı ama bu çağrılar çok daha gür ve sık olabilir.

        Pediatri derneklerinin çoğu salgının başından beri çocuklara yönelik ne maske takılsın ya da takılmasın ne okul açık olsun ya da olmasın ne de çocuklara aşı yapılsın ya da yapılmasın diye görüş bildirdi.

        Bu nasıl iş? Vatandaş ne yapsın? Herkes bilgi almak için CDC’yi mi takip edecek?

        Mehmet Ceyhan dün çocukların aşılanmasının önemine değindi ve çok yerinde bir açıklama yaptı. "Türkiye'nin acilen 5-11 yaş arası çocukların aşılanması uygulamasına ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.

        Sayın Ceyhan nasıl bizi aylarca karamsar yaklaşımıyla tir tir titrettiyse şimdi de kendisinden aşı olmayanları teşvik etmek için aynı performansı bekliyoruz… Devam Hocam...

        Prof. Dr. Enver Hasanoğlu'na da değinmeden geçmeyeyim. Koskoca Dünya Pediatri Dernekleri Federasyonu İPA’nın Başkanı. Değerli Hocam, çıkın güçlü bir açıklama yapın lütfen! Çocuklara aşıyı tavsiye ediyor musunuz? 5-11 yaş arası aşılamaya nasıl bakıyorsunuz? 5-11 yaş arası aşılamanın Türkiye’nin gündemimizde olmaması doğru mu?

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar