Yeni Anayasa'nın merkezi Beştepe...
Yeni Anayasa çalışmaları hep partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının eliyle yürütülmüştü.
Cumhurbaşkanlığı ise bu konuda çoğu zaman izleyici, bazen de kolaylaştırıcı, yönlendirici pozisyon almış, müdahil olmamayı tercih etmişti.
Örneğin Abdullah Gül, selefleri gibi yetkilerinin fazla olduğunu belirterek azaltılmasını istemiş, çalışmaların içinde gözükmemeye de özen göstermişti.
AK Parti de özenli davranmış, Cumhurbaşkanlığı makamını Anayasa tartışmalarının dışında tutmuştu.
Partideki çalışmalarını da sivil toplum ve düşünce kuruluşları üzerinden yürütmüştü.
Bu birikimlerin TBMM’ye aktarımını sağlayıp Uzlaşma Komisyonu’na kaynakça oluşturmasına da aracı olmuştu.
Ancak masa dağılmış ve bir sonuç elde edilmemişti.
UÇUM’UN GÖREVİ
Şimdi Anayasa çalışmalarına yeni bir kurum daha dahil oluyor; Cumhurbaşkanlığı...
Bu amaçla, yeni Anayasa yapım sürecini yürütmek için eski AK Parti Kars Milletvekili, hukukçu Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak göreve başladı.
Uçum aday gösterilmeyince birçok spekülasyon dile getirilmişti; oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti ile Beştepe’de yeni Anayasa çalışmasını yürütecek ekibin başına getirilmesine seçimden önce karar verilmiş.
Görünen o ki Beştepe’nin hedefinde mevcut Anayasa’yı iyileştirmek yerine, bir reform Anayasa’sı var.
Geçen dönem görev yapan TBMM Uzlaşı Komisyonu’nda oluşan bilgi havuzundan yararlanarak yeni Anayasa için kamuoyu oluşturma sürecinin de bundan böyle Beştepe’den yürütüleceği görülüyor.
Bunun için TESEV’den ayrılan Can Peker’in başında bulunduğu, Cüneyt Zapsu ile bazı akademisyenler, işadamlarının da yer aldığı düşünce kuruluşu PODEM ile SETA ve diğer düşünce kuruluşlarının birikimlerinden de yararlanılması planlanıyor.
Hedefleri ise yeni bir Anayasa, olmuyorsa yapılabilir olana yönelip mevcudu yeni yöntemle değiştirmek.
PARÇALI DEĞİŞİKLİK
“Bu süreçte AK Parti’nin pozisyonu ne olacak?” derseniz; görünen o ki Beştepe ile koordineli bir çalışma yürütülecek.
Ancak Anayasa değişikliği konusunda muhalefet partilerinden gelen açıklamalardan yola çıkan AK Parti, yeni bir Anayasa değişikliğinin güçlüğüne inanıyor.
Nitekim, Anayasa değişikliği üzerinde çaba gösteren eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birkaç gün önce bir toplantıda, “Yeni bir Anayasa’nın olması zor, o nedenle mevcudu değiştirmeliyiz” dedi.
Yöntem olarak da toplu bir değişiklik yerine, Uzlaşı Komisyonu’nda mutabakata varılan 60 madde ile bunlara ilave yapılabileceklerle işe başlanılmasını önerdi.
Sonra diğer maddelere geçilmesinin yararlı olacağını belirtti.
Örnek olarak da YÖK ve Atatürk Dil Tarih Kurumu’nun Anayasa’da yer almasına bütün siyasi partilerin gerek görmediğini anımsattı, bu gibi maddelerle sayının 90’ı geçeceğini vurguladı.
Her bir bölümü de yeni ortaklar ve ittifaklar ile aşma yöntemiyle, parçalı değişikliğin çok daha kolay olacağı görüşünü yakın geçmişte AK Parti’nin bazı etkin isimleri de dile getirmişti.
Görünen o ki bu kez Cumhurbaşkanlığı’nın da sürece dahil olduğu, çok daha etkin bir sürecin kapısı aralanacak.
Belki de bu konuda birkaç kez referandum sandığı önümüze gelecek.