Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rusya Devlet Başkanı Putin Dünya Kupası açılış konuşmasında “Rusya futbolu seviyor”dedi. Tüm dünyanın sevdiği gibi. Moskova’da da dün gördüğümüz gibi...

        Dünya kupaları ayrı bir şölen, ayrı bir karnaval. Rengarenk, cıvıl cıvıl. Belki bu kupada 32 takım mücadele ediyor ama çok daha fazla sayıda ülkenin vatandaşı bu karnavalı yerinde görmek için Rusya’ya geldi, gelmeye de devam ediyor. Maçları statlarda bilet alıp seyretmesi beklenen seyirci sayısı 3 milyon. Sokaklarda, fanzone’larda izleyecek olanlarla rakamın 5 milyonu bulacağı düşünülüyor.

        Moskova’ya 4 gün önce geldim. İstanbul’dan kalkan THY uçağında neredeyse Türk yolcu yoktu. FIFA ve UEFA toplantılarına katılmak üzere gelen UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ile Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Kadir Kardaş dışında. Onlarca ülkenin futbolseveri milli formalarla İstanbul aktarmalı Moskova’ya uçuyor, Türkler yok. Çünkü Türk futbolu oralarda yok. İnsan üzülüyor. “Biz bu karnavalda olmalıydık” diyor.

        Hele hele Suudi Arabistan, Panama gibi takımların olduğunu düşününce. Panama ilk kez Dünya Kupası’nda ama S. Arabistan 5. kez geliyor. Suudiler zaten kupanın en zayıf halkalarından. Rusya maçı da bunun teyidi oldu sanki.

        Ama S.Arabistan taraftarları mutlu. Çünkü buralarda boy gösterebilmek önemli. Keyfini çıkarmaya gelmişler. İlgi çekici taraftar gruplarından biri onlar. 5 yediler ama umurlarında olmadı. Moskova sokakları şenlik yerine döndü. Kızıl Meydan haliyle en renkli yer. Renk cümbüşü. Gözlerimiz Ay-Yıldız’ı arıyor. Tek tesellimiz açılış töreninde Türk bayrağının da yer alması oluyor. Gazprom’un düzenlediği Dostluk İçin Futbol projesi için Moskova’da bulunan ve Türkiye’yi temsil eden Beşiktaş’ın U 12 takımı futbolcusu Semih Kılıçsoy’un ellerinde dalgalanıyor.

        Açılışa ilgi büyüktü. 81 bin kişilik Luzhniki Stadı’nda boş koltuk yoktu. Elbette olağanüstü de güvenlik önlemi. 1 gün önce akreditasyon kartımı almak için taksi ile 10 dakikada ulaştığım stada maç günü 1 saat 45 dakikada varabildim. Hem de 50 otobüslük delegasyon ile birlikte özel eskortlar eşliğinde. Ama olması gereken bu. Kimse de şikayetçi değil.

        Çünkü insanlar futbolu seviyor. Futbolun eğlencesini seviyor şiddetini değil. İnsanlar eğleniyorlar, futbolun tadını çıkarıyorlar.

        Putin açılışta kürsüde belirince alkış yağmuru oldu. Dostluktan, barıştan, yeni dostluklar kurulmasından söz etti. Bunlar da alkışlandı da sözü biraz uzatınca homurdanmalar da başlamadı değil.

        Ardından kürsüye FIFA Başkanı Infantino geldi. Rusça ve Arapça kelimeler kullandı ki her iki tarafın da gönlünü aldı.

        Mısırlı taraftarlar da kupaya renk kattı. Son iftarlarını otel önünde kurdukları masada açtılar. Salah’a güveniyorlar. En renkli, en iddialılardan biri de hiç şüphesiz Arjantinliler. “Bu kez olacak”diyorlar, finalde Brezilya’yı istiyorlar, “Onları ağlatacağız” diye konuşuyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar