Rüyamız değil hakkımız
“Birlikte paylaşalım” diyerek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık dosyamızı UEFA’ya teslim ettik. Şahsen bu kez şampiyonayı alacağımızı düşünüyorum. Diğer aday Almanya’nın aleyhimizdeki çalışmalarına, medyasındaki Türkiye’yi karalayıcı ve kasıtlı haberlerine, adaylık yarışını sportif değil siyaseti kullanarak götürmelerine rağmen.
Çok emek verildi, çok uğraşıldı. İçerisinde farklı projeler barındıran, bugüne kadar hazırlanmış en sağlam adaylık dosyası oldu. Çok kişinin katkısı var ama Cengiz Zülfikaroğlu’nun payı ayrı. Hiçbir şekilde ön plana çıkmasa da onun liderliğinde ve organizasyon becerisiyle titiz bir çalışma gerçekleştirildi.
Turnuva için verilen devlet garantisi ve UEFA’ya sunulan ayrıcalıklar beklentilerin ötesinde. Devletin yatırımları sayesinde statlarımızın yaş ortalaması çok düşük. Üzerine iki yeni stat daha gelecek. Yıllardır kullanılamayan İstanbul’daki Olimpiyat Stadı yıkılıp, yerine son teknoloji ürünü bir futbol mabedi daha yapılacak. En ilgi çekici projelerden biri de oluşturulacak 2024 Ormanı. Ülkeye gelen her turist için bir ağaç dikilecek. Toplamda dikilecek fide sayısı 10 milyon olacak. Konumumuz itibarıyla Avrupa’ya ek olarak Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan da seyirci çekebilecek bir potansiyele sahip olduğumuz düşünülüyor. Bu da ekstra gelir demek. Bu şampiyonayı bize vermezlerse politik ve adil olmayan bir karar olur. Bu kez rüyamız değil gerçekten de hakkımız.
***********
OBRA: ŞAMPİYON OLACAĞIZ
Fenerbahçe basketbol takımı 4. kez Final-Four’a kaldı. Şampiyonluğun en güçlü adayı da Sarı-Lacivertli takım. Genel kanı F.Bahçe-CSKA finali oynanacağı yönünde.
Geçen hafta başkan Aziz Yıldırım, Önder Fırat, Ozan Balaban, Obradovic ve genel menajer Gherardini ile yemekteydik. Obra çok neşeliydi. Baskonia deplasmanında son 5 yılın en iyi oyununu oynadıklarını söyledi. Hoca çok iddialı demeçler vermeyi sevmez. Ancak bu kez yöneticilere “Final-Four’da şampiyon olacağız” demiş.
***********
FUTBOLDAN SONRA EN ÇOK İLGİ ÇEKEN SPOR: E-SPOR
Tüm dünyanın ilgisini çeken Espor oyunu var. Türkiye’de de hızla büyüyen bir pazar. F.Bahçe şampiyonlar, Beşiktaş yükselme liginde. G.Saray ciddi yatırımlar aşamasında. Bursa ve Karşıyaka E-spor takımı kurdu. Artık dev sponsorlar da yakın takipte. Türkiye’nin ilk Profesyonel E-spor Ligi League of Legends’ın yaratıcısı Amerika kökenli Riot Games şirketi. Bu şirketin ülke müdürü Bora Koçyiğit’in daveti üzerine bir toplantılarına katıldım. Verdiği rakamlarla hayretler içerisinde kaldım...
■ League of Legends dünya çapında 100 milyon aktif oyuncu tarafından oynanıyor.
■ Dünya oyun sektöründe Çin 32.5 milyar dolar, ABD 25.4 milyar dolar, Japonya 14 milyar dolar gelirle başı çekiyor.
■ E-spor 2018’de 400 milyondan fazla taraftar sayısına ulaşarak basketbol gibi popüler sporların önüne geçti.
■ Dünyada 2020 yılı itibarıyla 500 milyon E-spor izleyicisi olacağı öngörülüyor.
■ Türkiye’de 12 milyon oyuncu var. Mobil oyuncularla bu rakam 31 milyona ulaşıyor.
■ Türkiye’de %85 oranındaki oyuncu kitlesi 15-25 yaş aralığında. %47 üniversite, %29 lise öğrencisi.
■ Türkiye’de 2016 ve 2017’de toplamda 35 milyon saat E-spor yayını izlendi. Türkiye büyük finalinde 1.5 milyon tekil izleyici rakamına ulaşıldı.
■ Şu an E-spor, Türkiye’de futboldan sonra en çok seyirci çeken spor dallarından biri.