Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Mehmet AÇAR / HT PAZAR

The Lost Boys 1987

Yön: Joel Schumacher

Janice Fischer ve James Jeremias’ın yazdığı senaryo, “gençlik vampir filmleri”nin öncülerinden biri olarak da kabul edilebilir. Dul annesiyle şehre yeni taşınan bir gencin civardaki bir vampir çetesiyle yaşadıklarını anlatan film, etkileyici bir görsellikle aksiyonun peşine düşerken mizah duygusunu da ihmal etmiyor. Mizah filmdeki dramı sulandırıyor ama hem filmi hem de türü “gençleştiriyor”.

Braindead 1992

Yön: Peter Jackson

Seyretmek için sağlam mide gerektiren, gerçekten “iğrenç” bir film olduğunu ben de biliyorum. Ama “Braindead”in olmadığı bir “en iyi korku komedi filmleri listesi”nin eksik kalacağını düşünüyorum. Ayrıca bütün “rezilliklerin” Peter Jackson tarafından kasten planlandığını ve özene bezene uygulandığını vurgulayalım. Jackson’ın amacı Raimi’nin “Evil Dead” serisine göre daha özenli bir öyküyle, mide bulandırma konusunda ileri gitmek, iğrençliği estetik bir kategori haline getirmek. Olup bitenlere katlanmanın yegâne yolu ise mizah.

Sıcak Kalpler 2013

Warm Bodies

Yön: Jonathan Levine

Bu kez her şeye “öteki”nin yani genç bir zombinin gözünden bakıyor, zombilerin de varoluş problemleri ve bir kalpleri olduğunu görüyoruz. Isaac Marion’un romanından uyarlanan film, zombi filmlerinde alışık olmadığımız duygusal ve yumuşak bir yaklaşıma sahip. Zombilerle romantizm yan yana gelince haliyle ironi de kaçınılmaz oluyor.

Dance of the Vampires 1967

Yön: Roman Polanski

Klasik bir vampir filmi için gereken her şeyin olduğu gergin bir atmosferdeyiz . Olay Transilvanya’da geçiyor ama daha ilk sahneden itibaren mizah varlığını hissettiriyor ve bunda profesörün beceriksiz yardımcısını oynayan Roman Polanski’ nin payı azımsanamaz . Vampirlerin henüz televizyon dizilerini ele geçirmediği bir çağdan, hoş , zarif , abartısız bir vampir komedisi .. . Ve galiba hâlâ türünün en iyilerinden biri.

Young Frankenstein 1974

Yön: Mel Brooks

1970'li yıllarda belli başlı film türleriyle dalga geçen komedi filmleriyle öne çıkan Mel Brooks'un başyapıtlarından biri. Dedesinin şatosuna yerleşen genç beyin cerrahı Frankenstein'ın (Gene Wilder) maceralarını anlatan ve siyah beyaz olarak çekilen film, birbirinden eğlenceli, komik sahnelerle dolu. Torunun ''Frankenstein'ın telaffuzu konusundaki ısrarı da akıllardan çıkacak gibi değil. Türkiye'de 1980'li yıllarda video dükkanlarında herkese tasiye edilen filmlerdendir.

Evil Dead 2 1987

Yön: Sam Raimi

1981'de düşük bütçeyle çekilen ''The Evil Dead'' de (Şeytanın Ölüsü) toprağın altından çıkan ölüler seyirciyi korkuttukları kadar eğlendirmiş, hatta güldürmüşlerdi. Raimi, ilkinden 6 yıl sonra mizahı bilinçli olarak ön plana çıkarıyor. ''Gerilimsiz korku komedi''yi, mide bulandırıcı ve kanlı bir şiddetle buluşturuyor, dipten dibe '' öteki'' korkusuyla dalga geçiyor ve yarattığı korku şenliğiyle genç seyircileri yakalamasını biliyor.

Zombilerin Şafağı 2004

Shaun of the Dead

Yön: Edgar Wright

Shaun'un (Simon Pegg) başı zombiler olmadan da dertte zaten. Sevgilisi, arkadaşı ve ailesiyle sorunları var. Peki zombilerin gelişiyle gerçek bir kahramana dönüşüp bütün sorunlarından kurtulabilir mi? Cevap için finale kadar beklemek gerekiyor. Ama kesinlikle sıkılmayacaksınız. Sizi psikolojik dram ile zombi filmi klişelerinin yan yana dans ettiği, İngiliz usulü ince bir durum komedisi bekliyor.

Gremlins 1984

Yön: Joe Dante

Geçtiğimiz haftalarda ''sinema tarihinin unutulmaz canavarları'' vesilesiyle hatırladığımız bu filmi, en iyi korku- komedileri sıralarken pas geçmek elbette mümkün değil. 1984 yılının olay filmlerinden olan ve devamı da çekilen ''Gremlins'', sorumsuzluğun sonucu ortaya çıkan canavarların estirdiği terörü anlatıyor. Sevimli bir evcil hayvandan türeyen canavarlar gerçekten korkunçlar. Ama aynı zamanda komikler.

The Rocky Horror Picture Show 1975

Yön: Jim Sharman

Richard O'Brien'in ''The Rocky Horror Picture Show'' adlı İngiltere ve ABD'de sahnelenen tiyatro müzikalinden sinemaya uyarlanan film, bilimkurgu ve korku filmlerinin motiflerini çılgın, edepsiz ve erotik bir eğlencede birleştiriyor. Genç bir çiftin yağmurlu bir gecede sığındıkları şatonun sahibi tarafından baştan çıkarıldığı film, 1990'lı yıllarda kült statüsüne yükselmiş, parti tadında gerçekleşen özel gösterimleriyle özellikle Batı'da büyük şöhret kazanmıştı.

Zombieland 2009

Yön: Ruben Fleischer

Yüksek paranoyası ve zekasıyla hayatta kalan Columbus (Jesse Eisenberg) ile yegane amacı çörek yemek olan sert erkek Tallahassee (Woody Harrelson) zombilerin dünyaya hakim olduğu bir çağda, kendilerine iki güzel yol arkadaşı bulurlar. Bu yolculuk öyküsünde kara mizah kadar duygusallığa da yer var. Ama tüm bunlar filmin şiddet dozunun düşük olduğu anlamına gelmemeli.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar