Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Film festivalleri, popüler kültürün her şeye egemen olduğu bir dünyada farklı seçenekler arayan sinemaseverler için bir nefes alma alanıdır... Seyirciyi vizyon filmlerinin sınırlarından çıkarıp daha geniş bir alana taşırlar.

Sinema kültürü açısından baktığımızda, pandemi döneminin önemli kayıplarından biri de festivaller… Sadece seyirciler için değil; filmlerini festivaller üzerinden tanıtan sinemacılar için de ciddi bir kayıp.

Festivaller, bütçesi sınırlı birçok sinemacı için, filmlerini pazarlamanın yegâne yolu. Özellikle düşük bütçeli, nitelikli filmlerin, festivallere hiç uğramadan sinema salonlarının yolunu tutması günümüzde pek kolay değil.

Festival süzgecinden geçmeden ‘streaming’ servislerinin ve dijital platformların ilgi alanına girmeniz zor. Diyelim ki, başardınız ve ‘online’ olarak sunulan içeriğe dahil oldunuz. Ama onca film arasında kaybolup gitmeniz ve unutulmanız mümkün. İşte bu yüzden, festivallerin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi yerinde ve doğru bir karar.

Pandemi nedeniyle bu yıl sinema salonlarında gerçekleşemeyen İstanbul Film Festivali, mayıs ayında olduğu gibi haziranda da dijital ortamda yeni bir seçkiyle çıkıyor sinemaseverlerin karşısına…

Sinemaseverler ‘filmonline.iksv.org’ adresinden erişebilecekleri filmleri izlemek için biletleri yine aynı site üzerinden satın alabiliyorlar. Bilet aldığınız filmi, 5 gün boyunca izleme şansınız var. Çevrimiçi olduğu için bilet sayısının sınırsız olduğunu düşünmeyin. Her seansın bilet kapasitesi sınırlı. İsteyenler Kombine Film Paketi satın alarak 15 filmin tümünü daha avantajlı bir fiyatla izleyebiliyor. Türkçe altyazılı olarak yapılacak gösterimlere yalnızca Türkiye’den erişilebildiğini de belirtelim.

 ‘Azize Frances’ (Alex Thompson)
‘Azize Frances’ (Alex Thompson)

Seçki, prömiyerlerini prestijli festivallerde yapmış filmlerden oluşuyor. Şilili yönetmen Patricio Guzmán’ın Cannes’da Golden Eye Ödülü’nü kazanan ‘Rüyaların Dağları’ (La cordillera de los sueños) ve Amerikalı Alex Thompson’un SXSW Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü dışında Seyirci Ödülü’nü alan, Amerikalı eleştirmenlerin yüksek notlarıyla dikkat çeken ilk uzun filmi ‘Azize Frances’ (Saint Frances) ilk aklıma gelen filmler…

Ödüllü filmlerden söz etmişken, Théo Court’un Venedik’te ‘Ufuklar’ bölümünde yarışan ve en iyi yönetmen dahil 3 ödül kazanan ‘Beyaz Üstüne Beyaz’ı (Blanco en Blanco) ile Grego Bozic’in Talin’den en iyi ilk film ödülüyle dönen ‘Kestane Ormanından Hikâyeler’ini (Zgodbe iz kostanjevih gozdov) unutmayalım.

‘Kızım Zoe’ (Julie Delpy)
‘Kızım Zoe’ (Julie Delpy)

Haziran seçkisinde yer alan filmler arasında Julie Delpy’nin ‘Kızım Zoe’ (My Zoe) ve Rus yönetmen Andrei Konchalovsky’nin İtalya’da çektiği ‘Günah’ (Il Peccato) da yer alıyor. ‘Güzelliğin On Par’ Etmez’ ve ‘Çirkin Kral Efsanesi’ belgeseliyle tanıdığımız Hüseyin Tabak’ın, oyuncularının kazandığı ödüllerle öne çıkan yeni filmi ‘Çingene Kraliçe’yi (Gipsy Queen) de çevrimiçi olarak seyretmeniz mümkün.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar