Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Overlord Operasyonu”, “Er Ryan'ı Kurtarmak” (Saving Private Ryan – 1998) filminin havada geçen versiyonu gibi başlıyor... “Er Ryan'ı Kurtarmak”ın açılış sahnesinde, yoğun Alman ateşi başlamadan hemen önce çıkarma gemisindeki askerleri yakın çekimlerle görürüz. Burada ise hava indirme birliğindeki askerler, uçağın içinde paraşütle atlayacakları anı beklerken aralarında laflıyorlar. Filmdeki karakterlerin çoğuyla tanıştığımız bir sahne bu... Kimisi konuşuyor, kimisi susuyor.

        Sonuç olarak eski usul bir 2. Dünya Savaşı filmi gibi başlayan “Overlord Operasyonu”, bir yerden sonra çağdaş özel efekt teknolojisinin kullanıldığı fantastik bir korku filmine dönüşüyor. Şiddetin dozu giderek artıyor. Bu dönüşümün şok edici olduğu kadar eğlenceli bir yanı olduğunu düşünüyorum. Gerçekçi bir savaş filminde değil, her şeyin bile bile abartıldığı fantastik bir korku öyküsünün içinde olduğunuzu anlıyor ve hikâyeyi çok ciddiye almamaya başlıyoruz. Hikâyenin gelişimi, filmi grafik anlamda başka bir düzeye taşıyor, beklentilerimizi değiştiriyor. Filmde bazı karakterlerin geçirdiği bedensel dönüşüm gibi “Overlord Operasyonu”nun da ikinci yarısında türünü değiştirerek görsel bir dönüşüm yaşadığı söylenebilir.

        Peki, bu dönüşüm, daha önce benzerini hiç görmediğimiz orijinal bir buluş mu? Pek değil. Özellikle 1980'ler ve 1990'larda çok popüler olan bazı bilgisayar oyunlarını hatırlayanlar için tanıdık bir dünya bu... Bu oyunlarda, içinde Nazilerin olduğu kale, şato gibi büyük mekânlara girip birilerini öldürmeye başlarsınız. İlk aşamalarda sadece askerleri öldürürsünüz ama oyun ilerledikçe doğa ötesi varlıklar çıkmaya başlar karşınıza. Onları yok etmek giderek zorlaşır... “Overlord Operasyonu” da aynı mantıktan hareket ediyor. Resmi anlamda bir oyun uyarlaması değil ama sözünü ettiğim oyunların ruhundan çok şey aldığı belli...

        Filmin notu: 6

        'Post-terapi'nin sefaleti

        Filmin notu: 7

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar