Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

88. Oscar adayları yarın Türkiye saatiyle 15:30’da açıklanacak. 28 Şubat’taki ödül töreni öncesi bizi nasıl bir tablo bekliyor? Haziran’dan bu yana ele aldığım 88. Akademi Ödülleri’nin adayları için nihai tahminlerim aşağıda…

En İyi Film

Tarantino, Boyle, O. Russell, Spielberg, Iñárritu, Hooper soyadlarıyla başlayan yarışta son dönemeçte sıkışık bir tablo ortaya çıktı. Açıkçası bu noktadan sonra “Spotlight”ın, “Diriliş”in (“The Revenant”) ve “Büyük Açık”ın (“The Big Short”) aday olmaması sezonun en büyük sürprizi olarak adlandırılır.

Warner’ın “Mad Max: Fury Road”u, DreamWorks’ün “Casuslar Köprüsü” (“Bridge of Spies”), TWC’nin “Carol”ı, Fox’un “Marslı”sı (“The Martian”) bir şekilde içeri girecektir. Bana kalırsa “Gizli Dünya” (“Room”), Toronto’da aldığı Seyirci Ödülü ve Oscar’a uygun dramatik damarıyla es geçilmez. Son iki sıra için ise (eğer gerekirse) birçok filmin adından bahsedebiliriz.

Fox Searchlight’ın “Brooklyn”i, Universal’ın “Straight Outta Compton”ı, Disney’in “Ters Yüz”ü (“Inside Out”) ve “Star Wars: Güç Uyanıyor”u (“Star Wars: The Force Awakens”) ilk aşamada akla gelenler. Ama “Joy”, “The Hateful Eight” ve “Steve Jobs” da eğer ‘10 film’ seçilirse sürpriz giriş yapabilir.

En İyi Yönetmen

Bu dalda ibre şu sıralar Alejandro González Iñárritu (“Diriliş”), Adam McKay (“Büyük Açık”), George Miller (“Mad Max: Fury Road”) ve Tom McCarthy’yi göstermeye başladı. Ridley Scott da ‘saygı’ duyulduğu için genelde adaylık alıyor. BAFTA’da “Marslı” filmi es geçse de o, ‘En İyi Yönetmen’de ilk beşe girebildi.

Ama bu beşliyi sarsma ihtimali olanlar da var. Geçen sene bu daldaki seçimi yönetmenler yaptığı için, “Foxcatcher” filme aday olmadan bu kategoride aday olmuştu. Bu sene de “Carol” düşüşte olsa da ustalıklı bir işçilik çıkaran, yılın bu alandaki en iyisi Todd Haynes’e şans verilebilir. Steven Spielberg ve David O. Russell diğer ismi geçen rejisörler.

En İyi Erkek Oyuncu

Bu dalda kazanan zaten belli gibi. Leonardo DiCaprio, “Diriliş”in fragmanı yayınlandığında arkasına aldığı rüzgarla bugünlere kadar geldi. Onun kadar başarılı olan Michael Fassbender (“Steve Jobs”), Eddie Redmayne (“Danimarkalı Kız”) ve Bryan Cranston (“Trumbo”) sekme yaşamaz.

Ama beşinci sıra için çok çetin bir yarış olacak. “Kara Düzen” (“Black Mass”) ile Johnny Depp, “Büyük Açık”la Steve Carell, “Marslı”yla Matt Damon, “Concussion”la Will Smith’ten biri başını içeri sokacaktır.

En İyi Kadın Oyuncu

Brie Larson, Saoirse Ronan ve Cate Blanchett aday olmazsa büyük sürpriz olarak adlandırılır. Ama onlardan sonrası tam bir muamma. Bu dalda ‘çok iyi’den ziyade ‘iyi’ performanslar var. Bu sebeple beğenilmese de “Joy”un Jennifer Lawrence’ı araya sızmayı hak ediyor.

Bu dörtlüden sonra Charlotte Rampling (“45 Yıl”), Charlize Theron (“Mad Max: Fury Road”), Carey Mulligan (“Diren!”) ve Lily Tomlin (“Grandma”) bir şeyler yapabilir. Ama bu sene hangi oyuncu kategorisinde yarıştığı sürekli karıştırılan Alicia Vikander (“Danimarkalı Kız”) ile Rooney Mara (“Carol”) da son dakikada beklenmedik bir sürprize imza atabilir.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Festival gösterimleriyle Idris Elba (“Beasts of No Nation”) ve Mark Rylance (“Casuslar Köprüsü”) konuşulmaya başlanmıştı. Bunlara “Creed” ile Sylvester Stallone eklendi. İlk üçte görülmeseler de Christian Bale (“Büyük Açık”) ve Tom Hardy (“Diriliş”) de es geçilmemeli. Bir hayli baskın rolüyle çocuk oyuncu Jacob Tremblay (“Gizli Dünya”) sanki ‘altılı bir yarış’a yol açıyor. ‘Karanlık at’ (‘dark horse’) olarak görülse de SAG adaylığıyla neler yapabileceğini ispatladı.

Ama “Spotlight” ile Michael Keaton ve Mark Ruffalo da unutulmamalı. Michael Shannon (“99 Homes”) ve Paul Dano (“Aşk ve Merhamet”) diğer konuşulan isimler.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Başrol-yan rol karmaşasıyla anılan bir kategori. Alicia Vikander “Danimarkalı Kız”ın ana karakterini canlandırsa da ‘yardımcı kadın oyuncu’da pazarlandı. Ama “Ex Machina” ile eleştirmenler birliği ödülleri ve BAFTA adaylığı kazandı. Onun yanında Rooney Mara da bazı ödüllerde ‘kadın oyuncu’ya aday oldu, ama burada yardımcıya kayacak.

Bu ikilinin ilk rakipleri Kate Winslet ve Jennifer Jason Leigh olacak. Helen Mirren “Trumbo”daki dışa dönük performansıyla beklenmedik bir çıkış yapmıştı. Jane Fonda ise iki dakikayı bulmayan ama Akademi’ye uygun dönüşüm harikası oyunculuğuyla adaylık alabilir. Elbette “Spotlight”la Rachel McAdams ve “Sils Maria” ile Kristen Stewart da unutmamalı.

Senaryo dalları

Özgün senaryoda “Spotlight”, “Ters Yüz”, “The Hateful Eight”, Casuslar Köprüsü” sekme yaşamaz. Ama beşinci giriş için fazlaca aday var. “Ex Machina” son düzlük hamlesiyle, “Straight Outta Compton” sezon başından beri yoğun tanıtım kampanyalarıyla, “Joy” O. Russell sevgisiyle, “Saul’un Oğlu” Sony Pictures Classics lobisiyle şans arıyor.

Uyarlama senaryoda yarış “Büyük Açık”, “Steve Jobs” ile “Gizli Dünya” arasında geçecek. Bunlardan sonra çok sevilen roman uyarlaması “Marslı” içeri girer. Beşinci sıra için ise “Carol”, “Brooklyn”, “Trumbo” ve “Diriliş”ten birinin adaylığını bekleyebiliriz.

“Mustang” bizim için önemli. ‘Yabancı Dilde En İyi Film’de ilk beşe girerse ilk kez yönetmeni Türk olan bir film Oscar adayı olacak. Onun ötesinde “Mad Max: Fury Road”, kurgu, sinematografi, yapım tasarımı, makyaj, ses miksajı, ses kurgusu, görsel efekt ve belki kostüm tasarımı adaylıklarıyla ağırlığını hissettirecek gibi gözüküyor. Teknik dalların tamamında ilk beşe girebilir.

Kostüm tasarımında, üç Oscar’lı Sandy Powell’ın hem “Sindirella” (“Cinderella”), hem de “Carol” ile yarışması ilginç. Alexandre Desplat’nın ise “Danimarkalı Kız” ve “Diren!” besteleri aday adayı. Ama birincisi ağır basıyor.

Eddie Ödülleri’ne aday olmayan “Spotlight”ın ‘En İyi Kurgu’da ne yapacağı merak konusuyken, En İyi Görsel Efekt’te “Ex Machina” ve “Ant-Man”in özgün çalışmalarının devasa prodüksiyonlara tercih edilip edilmeyeceği de bir soru işareti.

KEREM AKÇA’NIN 88. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN ADAY TAHMİNLERİ

En İyi Film:

1-Spotlight (Open Road Films)

2-Diriliş (The Revenant) (Fox)

3-Büyük Açık (The Big Short) (Paramount)

4-Mad Max: Fury Road (Warner)

5-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

6-Carol (TWC)

7-Gizli Dünya (Room) (A24)

8-Marslı (The Martian) (Fox)

9-Brooklyn (Fox Searchlight)

10-Straight Outta Compton (Universal)

En İyi Yönetmen:

1-Alejandro González Iñárritu (Diriliş)

2-George Miller (Mad Max: Fury Road)

3-Adam McKay (Büyük Açık)

4-Tom McCarthy (Spotlight)

5-Ridley Scott (Marslı)

6-Todd Haynes (Carol)

En İyi Erkek Oyuncu:

1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

2-Michael Fassbender (Steve Jobs)

3-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

4-Bryan Cranston (Trumbo)

5-Steve Carell (Büyük Açık)

6-Johnny Depp (Kara Düzen)

En İyi Kadın Oyuncu:

1-Brie Larson (Gizli Dünya)

2-Jennifer Lawrence (Joy)

3-Cate Blanchett (Carol)

4-Saoirse Ronan (Brooklyn)

5-Charlize Theron (Mad Max: Fury Road)

6-Charlotte Rampling (45 Yıl)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

1-Sylvester Stallone (Creed)

2-Mark Rylance (Casuslar Köprüsü)

3-Idris Elba (Beasts of No Nation)

4-Christian Bale (Büyük Açık)

5-Jacob Tremblay (Gizli Dünya)

6-Tom Hardy (Diriliş)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

1-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız / Ex Machina)

2-Rooney Mara (Carol)

3-Kate Winslet (Steve Jobs)

4-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

5-Jane Fonda (Gençlik)

6-Rachel McAdams (Spotlight)

En İyi Özgün Senaryo

1-Spotlight

2-The Hateful Eight

3-Ters Yüz (Inside Out)

4-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

5-Straight Outta Compton

6-Ex Machina

En İyi Uyarlama Senaryo

1-Büyük Açık

2-Steve Jobs

3-Gizli Dünya

4-Marslı

5-Carol

6-Brooklyn

En İyi Animasyon

1-Ters Yüz (Inside Out)

2-Anomalisa

3-Kuzular Firarda (Shaun the Sheep)

4-İyi Bir Dinozor (The Good Dinosaur)

5-Peanuts Filmi (The Peanuts Movie)

6-Minyonlar (Minions)

En İyi Sinematografi

1-Mad Max: Fury Road

2-Diriliş

3-Carol

4-Sicario

5-Casuslar Köprüsü

6-The Hateful Eight

Yabancı Dilde En İyi Film:

1-Saul’un Oğlu (Saul Fia)

2-Mustang

3-Theeb

4-Yalan Labirenti (Im Labyrinth Des Schweigens)

5-A War (Krigen)

6-Yeni Ahit (Le Tout Nouveau Testament)

Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı 14 Ocak’a kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar