Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Oscar adayları Ocak ortasında açıklanacak. An itibarıyla ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Alicia Vikander, Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara ile Kate Winslet arasında bir yarış var. Elbette son düzlükteki girişler belli olmaz, “Joy” faktörü önemli. Ama 28 Şubat’taki ödül töreninde bu dörtlünün rekabetinden ne çıkacağını inceleyeceğiz gibi gözüküyor.

        Yardımcı oyuncu kategorileri genelde çocuk, genç, yaşlı ve yeni oyuncuların uğrak yeridir. Ya kariyerinin başında belli bir başarıya ulaştığı düşünülen, ya da zamanı gelen isimler ödüle ulaşabilir. Bu sene de buna uygun bir tablo görüyoruz. Öncelikle Rooney Mara, Alicia Vikander, Kristen Stewart, Ellen Page gibi 30 yaş altı isimler var.

        ALICIA VIKANDER BİR ADIM ÖNDE

        Bunlar arasında özellikle Vikander bir adım öne çıkıyor. “Danimarkalı Kız”da (“The Danish Girl”, 2015) başrolü üstlenen oyuncu, Focus’un zeki stratejisiyle bu kategoriye kaydırıldı. Performans dakikası vurucu oyunculukla dengelenip bir zafer getirecektir. 27 yaşında bu dalda zirveyi görmek de şaşırtmaz. Öte yandan İsveçli oyuncu olmak bu kategorinin alışkanlığına da uygun…

        Rooney Mara’nın TWC’nin “Carol”ındaki ‘lezbiyen aşık’ kimliği ise sevildi. Ama Cannes’dan itibaren düşüşe geçti. Daha önce Oscar’a aday olan oyuncunun adı ilk üçte geçiyor. Mara’nın ilk etkisini yavaş yavaş yitirmesi ve Cannes’daki ödülün antipati yaratması dezavantaj… Bence süresi uzun olmasına karşın ‘rakipsiz’ bir performans değil. Vikander’ınki öyle… Yılın gözde oyuncusunun “Ex Machina”daki (2015) ‘insansı robot’ tipi de cepte bekliyor.

        LEIGH TARANTINO DESTEĞİYLE ZAFER ARIYOR

        Kristen Stewart, yan rollerde iyi karakterler yakalıyor. “Sils Maria: Ve Perde”deki (“Sils Maria”, 2014) performans da gayet başarılı, ama ona pek şans tanınmıyor. Elle Fanning tam Akademi’ye uygun bir performansa sergiledi. Ama Weinstein film alay konusu olduğu için “About Ray”i ileri bir tarihe attı. Ellen Page ise “Aşka Özgürlük”te (“Freeheld”, 2015) beklenen etkiyi yaratmadı. Mara’nın ‘lezbiyen aşk’ prototipinin kopyası olması sebebiyle önemsenmeyecek.

        Yani ‘genç/küçük/yeni’ oyuncu kontenjanından Vikander ve Mara başını öne çıkarıyor. Onlara rakip olarak düşünülen isimler ilk aşamada Jennifer Jason Leigh ve Kate Winslet. Leigh, ‘zamanı gelmiş’ denebilecek bir oyuncu. Tarantino filmlerinden yan rol zafer getiriyor. Filmde western’de erkeksi kadını canlandırıp dönüşüm geçiren oyuncu 53 yaşına geldi artık.

        DIANE LADD’DEN TECRÜBE KATKISI GELİR Mİ?

        Aralık vizyonuyla çıkış ne getirecek merak konusu. Kate Winslet’ın “Steve Jobs”taki performansı da sekme yaşamaz gibi. Daha önce Oscar’a ulaşan oyuncu oradaki oyunculuğuyla da saygı gördü. Bence bu dörtlünün arasına kimin sızabileceği konusu çok tartışmalı bu noktadan sonra…

        David O. Russell’ın her oyuncu dalına birini sokma istatistiği 80’lik Diane Ladd’i “Joy”la bir yerlere getirebilir. Isabella Rossellini de son fragmandaki makyaj dönüşümüne girmiş performansla sürpriz yapabilir gibi gözüküyor. Öte yandan Jane Fonda, “Gençlik”teki (“Youth”) abartılı tek sahnelik oyunuyla dikkat çekti. Ama son düzlüğe gücü yetmeyebilir. Deneyimli oyunculardan Julie Walters’ın “Brooklyn”, Helen Mirren’ın “Trumbo” rolleri de konuşuluyor. Meryl Streep’in “Direne Direne”deki tek sahnelik girişini ise kimse öne çıkartmıyor. Bence Ladd bir adım önde.

        SEVİLEN FİLMLER VE OYUNCULAR

        Tüm bu ana portreyi bir kenara bırakınca sevilen “Gizli Dünya”dan Joan Allen ve “Spotlight”tan Rachel McAdams’ın girişleri de kimseyi şaşırtmaz. Ama bu ikilinin performansları bir hayli silik. Açıkçası Helena Bonham Carter’ın “Direne Direne!”, Marion Cotillard’ın “Macbeth”, Laura Linney’nin “Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı” (“Mr. Holmes”) ile şanslarını da unutmamak lazım. En yaşlı galibin 77, en yaşlı adaylığın 87 olduğu bir dalda 70-80’lerinde biri başını içeri sokabilir. Sony Pictures Classics’in “I Saw the Light” ve “Miles Ahead”i 2016’ya atmasıyla Emayatzy Corinealdi ve Elizabeth Olsen’ın devre dışı kaldığı da ayrı bir detay. “Concussion”ın son dakika kampanyalarıyla star elektriği olan siyahi Gugu Mbatha-Raw’a bir yer açması ise olasılıklardan biri.

        Bu kategoride aslında bu sene Elizabeth Banks’in “Aşk ve Merhamet”teki (“Love and Mercy”, 2014) fiziksel dönüşümü en beklenmedik şeylerden biriydi. Oyuncu, Jennifer Lason Leigh ile beraber bu oyunculuk metodunda öne çıkıyor. Ama Vikander, Leigh, Mara ve Winslet arasına Ladd, Fonda veya Allen’ın girmesi daha ‘beklenen’ bir durum…

        Kerem Akça’ya göre 88. Oscar Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ yarışının tablosu:

        1-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız)

        2-Jennifer Lason Leigh (The Hateful Eight)

        3-Rooney Mara (Carol)

        4-Kate Winslet (Steve Jobs)

        5-Diane Ladd (Joy)

        6-Jane Fonda (Gençlik) (esas rekabetçi)

        7-Joan Allen (Gizli Dünya) (esas rekabetçi)

        8-Rachel Mcadams (Spotlight) (karanlık at)

        9-Ellen Page (Aşka Özgürlük) (karanlık at)

        10-Helena Bonham Carter (Direne Direne!) (karanlık at)

        11-Elizabeth Banks (Aşk ve Merhamet) (karanlık at)

        12-Alicia Vikander (Ex Machina) (uzak ihtimal)

        13-Julie Walters (Brooklyn) (uzak ihtimal)

        14-Marion Cotillard (Macbeth) (uzak ihtimal)

        15-Kristen Stewart (Sils Maria) (uzak ihtimal)

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar için tıklayın:

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar