Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Memlekette otomobille ilgili haberler “o ne sattı beriki ne aldı”dan ibaret olunca, insan ister istemez herkesi yakından ilgilendirebilecek farklı gelişmelere dikkat kesiliyor.

        Tesla, haberturk.com ’da da bu aralar sıkça okuduğunuz gibi krizlerle boğuşuyor. Ölümlü kazalar, hareket halindeyken alev alan araçlar, finanslar sıkıntılar ya da “itirafçı” olup şirketin ipliğini pazara çıkarma iddiasındaki eski çalışanlarla baş etmek zorunda. Üstelik parasını peşin aldığı halde hala hedeflediği üretim rakamlarının yarısına bile ulaşmakta zorlanıyor.

        Elektrikli araçlar konusuyla yakından ilgiliyiz, çünkü gelecek yıldan itibaren ilk taslaklarını görmeyi beklediğimiz yerli otomobilimiz de yüzde yüz elektrikli olacak.

        Bu alandaki rekabet, ortada çok ürün görülmemesine rağmen küçümsenecek seviyede değil. Bizim görüş alanımız içindeki konvansiyonel otomobil markalarının en küçüğünün elektrikli araç yatırımları daha bugünden üç haneli milyar dolarları bulmuş durumda.

        Ama bir de dünyanın başka bir yerinde, hiç haberimizin olmadığı gelişmeler yaşanıyor. Üstelik bu gelişmeler hiç de öyle burun kıvrılacak türden değil.

        MASALLARDA NE ÇOK İPUCU VAR

        Önce yazının başlığını açıklayayım: Ağustos böcekleri türlerinin devamını sağlayabilmek için şaşırtıcı bir yöntem kullanırlar. Erkekler sürekli gürültü çıkararak dişilerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Böylece 3 haftalık kısa yaşam süreleri içinde olabildiğince çok çiftleşebilmeleri mümkün olur.

        Ağustos böceğinin ömrü üç haftadır. Bu süre boyunca ‘cırlar’ dişilerin ilgisini çeker. Dişileri ağaç gövdelerine yumurtaları bırakır, yumurtadan çıkan yavrular da hızla ağaç diplerine iner ve yeniden ağaçların üzerine çıkmak için 11 yıl geçmesini bekler. Ortada görünmüyor olmaları var olmadıkları anlamına gelmez anlayacağınız. İnsan Çin’e bakınca masala inanmayan karınca gibi insanların ağustos böceği stratejisiyle çalıştığını görüyor.

        Çin’in bir süre sonra adını daha sık duyacağımız markası Nio sadece 4 yıl önce kuruldu. Bugün ikisi seri olarak üretilmeye başlamış olan üç modeli var. Arkasında 100 ve 200 milyar dolara varan piyasa değerleriyle dünyanın en büyük teknoloji şirketleri kabul edilen Baidu ve Tencent gibi devler var.

        Nio es8 Haziran 2018’den itibaren üretilmeye başlanan 7 kişilik bir SUV. Yıllık üretim hedefi şimdilik 10 bin adet. İki yıl içinde Avrupa pazarına girme hedefinde. 2023 yılı üretim hedefi ise tam yarım milyon adet.

        Şu videoya bir göz atmanızı isterim:

        Video için tıklayınız...

        PEKİ BU ÇİNLİ NE KADAR ÇİNLİ?

        Tamamı Çinli. Üretimi Çin’de yapılıyor ama dünyanın dört bir yanına yayılmış AR-GE ve tasarım ofislerinden besleniyor. Tasarımı Münih’te yazılımı silikon vadisinde yapılıyor. Tesla’ya göre avantajı ise lokal tedarikçileri olması, görece düşük maaşlar ödemesi ve doğal olarak çok daha ucuza mal olması.

        Türkiye’nin otomobiliyle ilgili gerek ileri, gerekse geri konuşmadan önce bunları bilmekte fayda var diye düşünüyorum.

        BERLİN HARLEY’E ÖZGÜRLÜK VAAT EDİYOR

        Sadece dünyanın değil, kendi ülkesinin girişimcilerinin de fabrika ayarlarını bozan Trump, Harley-Davidson’un üretiminin bir kısmını ülke dışına çıkarma kararı almasına neden oldu. “Türkiye’ye gelse ne güzel olur” diye düşünenler de oldu ama bizim gibi iç pazarını vergilerle dizginleyen ülkelerin bu türden yatırımları çekmesi çok kolay değil tabi.

        Tabi bizde bu tür talepleri iyi niyetli vizyonerler yaparken, elin adamı resmi yoldan yapıyor. İşte Harley’in arayışını gören Berlin Kalkınma Ajansı Başkanı da oturup ABD’li şirkete mektup yazarak şehrine davet etmiş.

        Mektubunda şehrin sunduğu ekonomik avantajları sıralayan, BMW’nin yıllardır Berlin’de üretim yaptığını yazan başkan, mektubunu “hatırlatmalıyım ki, Berlin özgürlüklerin de başkentidir” diye bitirmiş.

        Yatırım için özgürlük de olmazlar arasında elbette.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar