Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Soğuk havanın Türkiye'yi sardığı bugünlerde size bir ipucu verelim. Bu soğuklarda motorin ve benzin yoğunlaştığı için en iyisi gece yarısı ya da sabah saatlerinde akaryakıt almak. Güney illerinde ise öğle sıcağında istasyonlardan uzak durmak en iyisi

        Türkiye'de bir sektör var ki hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşünce kâbus görüyor. Kar yağdıkça onların 'kâr'ından da bir parça gidiyor. Eksi dereceler ise açık ara eksi bakiye demek! Öyle ki ne zaman karakış bastırsa soluğu Ankara'da alıyorlar. Nitekim bugünlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve Enerji Bakanlığı'nda yine hava sıcaklığı pazarlığı yapıyorlar.

        Ben de yeni öğrendim, akaryakıt ürünlerinde benzin ve motorinde kesafet sorunu diye bir durum varmış. Hava değişimine bağlı olarak, sıvıların hacimlerinde ısınma halinde artma, soğuma halinde ise azalma meydana geliyor ve bu durum bayilerin stoklarına yansıyor(muş). Kesafet sorununun Türkçesi yoğunlaşma. İşte bu yoğunlaşma nedeniyle hava sıcaklığı 15 derecenin altında iken yapılan her satışta akaryakıt bayii zarar ediyor, onun üzerindeki satışlarda ise ekstra para kazanıyor. Bu durumda İzmir, Antalya ve Adana gibi illerde havadan para kazanmak mümkün, Erzurum, Kars gibi illerde ise havadan gelmediği gibi gidiyor da.

        5 DERECEDE 3 BİN 249 TL ZARAR

        Türkiye Akaryakıt Bayileri ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ile konuyu uzun uzun konuştuk. Bu durumu daha net anlatmak için bize özel bir çalışma da yaptılar. Şöyle ki; akaryakıt bayileri, dağıtım şirketleri adına rafineriye gidip benzin ve motorini alıyorlar. Burada dünyanın birçok yerinde olduğu gibi hava sıcaklığı ne olursa olsun 15 derece sıcaklığa göre dolum yapılıyor. Diyelim ki bir bayi aylık 90 bin litre motorin alıyor. Bu sırada dışarıda hava sıcaklığı 10 derece. Soğuk nedeniyle yoğunlaşma başlıyor ve ayda 90 bin litre motorin alan bayi sırf bu nedenle stokunda 391 litre açık veriyor. TABGİS'in çalışmasına göre 10 derecede bayinin aylık kaybı bin 600 lirayı buluyor. Hava sıcaklığı 5 dereceye indiğinde ise bu kayıp 3 bin 200 liralara varıyor. TABGİS'in hesabına göre standart olarak kabul edilen 15 derecenin 10 derece altına inildiğinde motorinde yüzde 1'lik azalma oluyor.

        Baştan dediğim gibi Antalya, Adana, İzmir gibi hava sıcaklığının yıl genelinde 15 derecenin üstünde olan yerlerde çalışan bayiler ise bu sırada zarar değil kâr yazıyor. Motorin belli bir sıcaklıkta genleştiği için hava sıcaklığı 25 derece iken 3 bin 249, 30 derece iken ise 4 bin 461 liralık fazladan yakıt satmış

        oluyorlar. Akdeniz'de yaşıyorsanız ölçümden kaçan bir bayinin pompasından size 'hava' ona para basılıyor olabilir. Sürekli aynı şartların devam ettiğini varsayarsak bu kayıp yılda 80-100 lirayı bulabilir. Bu nedenle siz siz olun benzin ve motorin alırken her ihtimale karşı günün en soğuk saatlerini tercih edin.

        EN BÜYÜK KAYIP DOĞU’DAKİ BAYİDE

        TABGİS’in hazırladığı haritaya göre özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bayiler havalar soğudukça zarar ediyor. Çünkü artı 5 derecede aylık zarar 3 bin 300’ü aşıyor.

        PROMOSYON ÇAKTIRMADAN DÖNDÜ

        Anımsarsınız bir zamanlar akaryakıt istasyonlarında bardak, çanak, deterjan dönemi vardı. İpin ucu kaçınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu devreye girdi ve 31 Ocak2011'den itibaren akaryakıt ve madeni yağ satışlarında; hizmet ve finansal promosyonlar hariç, hediye, eşantiyon, kampanya ve sair adlarla promosyon yapılmaması karara bağlandı. Ancak her zaman olduğu gibi su yolunu yine buldu. Akaryakıt şirketleri, bankalar ve perakende zincirleri yeni yöntemler bularak bu yasağı da aştılar. Şimdilerde yine her istasyonda, her perakende mağazasında ortak kampanyalar göze çarpıyor. Kimisi bedava yakıt veriyor, kimisi bedava puan ile alışveriş imkânı. Takım elbise alana akaryakıt hediye eden bile var. TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar bu yeni oluşan ortamın bayilere herhangi bir yararı olmadığını dile getirerek, "Promosyon yasağı arkadan dolaşarak delindi. EPDK'ya bu durumu bildirdik" diyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar