Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Boston – Havacılık sektöründeki gelişmeler için gözlerin çevrildiği küresel zirveden devletlerin COVİD-19 sonrası seyahatleri zorlaştıran uygulamalarına yönelik uyarılar çıktı. Özellikle hava taşımacılığının iyileşmesini engelleyen tutarsız korona virüs kısıtlamalarına son verilmesi çağrısı yapıldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği - IATA’nın 77’nci Yıllık Genel Kurulu ve Küresel Zirvesi’nde sıkıntılı hemen her konu bir vesileyle gündem oldu.

        Şüphesiz zirvenin ana konusu korona virüs sonrası toparlanma girişimleri ve bu süreçten sektörün az hasarla nasıl kurtulup, normale döneceği hususları oldu. Avrupa’da ve diğer ülkelerde bazı havayolları korona virüs sürecinde yok oldu. Bazıları da şu an zor anlar yaşıyor. Avrupa’da büyük bir havayolunun da sıkıntılar yüzünden başka bir şirkete satılmak üzere olduğu zirvede CEO’lar arasında konuşuldu.

        IATA Genel Müdürü Willie Walsh, IATA Yönetim Kurulu Başkanı Robin Hayes (Jetblue Başkanı ve CEO) ve IATA Başkan Yardımcısı (Kurumsal iletişim) Anthony Concil.

        Yok olan Alitalia Airlines ve hava yolsuz kalan İtalya örneği ile bu ülkeyi domine eden Ryanair, toplantı kulislerinde çok konuşuldu. Havayolu CEO’ları ve temsilcileri zirve kanalıyla hükümetlere yapılacak uyarıların önemli olduğunda hemfikirdi. IATA Genel Müdürü Willie Walsh, konuşmasında hükümetlerin havacılık sektörüne yardımcı olması, yolculukları pahalı hale getirmemesi ve kuralları basitleştirmesi için uyarılarda bulundu. Risklerin yönetimi için de basitleştirilmiş, anlaşılabilir yöntemlerin uygulanması gerektiğini vurguladı.

        REKLAM

        Havalimanları fiyatları artırıyor!

        Walsh ilginç bilgiler de paylaştı. Havaalanları ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları tarafından planlanan ücret artışlarının hava yolculuğunda iyileşmeyi geciktireceği ve uluslararası bağlantıya zarar vereceğini söyledi. Kriz bahanesiyle havalimanlarında ücret artışına gidilmiş. Eurocontrol üyesi 29 devletin, 2020 - 21’de gerçekleşmeyen gelirleri karşılamak için havayollarından yaklaşık 9,3 milyar dolar almak istiyormuş. Havayollarının salgın sırasında uçamadığından, kaçırdığı gelirleri söz konusuyken, Eurocontrol’e üye devletlerin salgını dikkate almadan bu gelirleri toplamaya çalışması eleştirildi.

        ICAO Başkanı:

        “Ülkelere girişlerde karışıklık var”

        Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü - ICAO Konsey Başkanı Salvatore Sciacchitano, 1 Ocak 2020'de göreve başlamasından bu yana COVİD-19 sebebiyle ilk resmi görevini ve ilk halka açık konuşmasını Boston’da yaptı.

        Yolcular için ülkeye giriş şartlarını gevşettiği için ABD’yi övdü. Hükümetleri, riski yönetmek için pratik ve kanıta dayalı uygulamalarla hava yolculuğuna destek olmaya çağırdı. ICAO’nun da standardizasyon ve sertifika sorunu için çalıştığını, önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmayla salgın sonrası ülkelere girişlerde ortaya çıkan karmaşıklığın azaltılması için devletlere uyulması gereken kurallar getirileceğini söyledi.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Havacılık 2022'de toparlanacak ama…

        Havacılık 2022'de toparlanacak ama…
        0:00 / 0:00

        Heathrow Havalimanı, 2022’de gelirlerinin yüzde 90’ın üzerinde artırmasını, Amsterdam Schiphol Havalimanı da önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 40’ın üzerinde gelir artışını, Airports Company South Africa (ACSA) 2022’de gelirlerinin yüzde 38 oranında yükselmesini bekliyor. Genel beklentiler ve geleceğe yönelik araştırmalar olumlu, ama başka detaylar var.

        Havayollarının bu süreçte birikmiş epeyce mali yükü oluştu. Bazıları uçabilmek için kesinlikle devletin desteğine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de Onur Air de bunlardan birisi. Destek sağlanmazsa 1500 civarında çalışan işsiz kalacak. IATA zirvesinde havayollarının varlıklarını devam ettirebilmeleri için devletlerin sağlayacağı finansal desteğin önemli olduğu, şirketler için tehlikenin aynı şiddetle devam ettiğine işaret edildi.

        IATA Genel Müdürü Willie Walsh (Soldan ikinci), 2022'den ümitli olduğunu ve yeniden yüz yüze buluşulmasından duyduğu memnuniyeti biz havacılık editörleriyle birlikte zafer işareti yaparak gösterdi.

        Dünya genelinde de havayolları bu dönemde çoğunluğu geri ödenmesi gereken krediler şeklinde olan devlet yardımı istedi. Bazı ülkeler bunu sağladı. Mesela dünyada havayollarına sağlanan 243 milyar doların 81 milyar doları maaş bordrosuna ve yaklaşık 110 milyar doları da geri ödenmesi gereken destekler için olmuş. Sonuç olarak, havayolları 650 milyar doların üzerinde büyük bir borç yükü altına girmiş. Herhangi bir temerrüt, havayollarının batmasına ve binlerce çalışanın işini kaybetmesine neden olabilir.

        REKLAM

        COVİD-19 etkisi devam edecek!

        IATA Genel Müdürü Willie Walsh’ın açıkladığı gelecek tahminleri ümit vaat ediyor. Sektör 2021 sonu itibariyle 51,8 milyar dolarlık kayıp yaşayacak, ama 2022’de kaybın 11,6 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Ayrıca 2020’deki korana virüs zarar tahmini de 137,7 milyar dolar olarak revize edildi. Daha önce 126,4 milyar dolar olarak duyurulmuştu. Böylece 2020-2022 arasında toplam havayolu kayıplarının 201 milyar dolar olması bekleniyor.

        Yolcu talebinin 2019 rakamlarına göre 2021’de yüzde 40’a, 2022’de ise yüzde 61’e çıkması ümit ediliyor. Yolcu sayısının 2021’de 2,3 milyara, 2022’de 3,4 milyara çıkma beklentisi var. Yolcu sayısının 2019’da 4,5 milyar ulaştığı dikkate alınırsa 2023’te salgın öncesi rakamlara erişilmesi beklenebilir.

        Ayrıca 2021’de iç hat uçuş talebinin 2019 seviyesinin yüzde 73’üne, 2022’de ise yüzde 93’üne ulaşması bekleniyor. Sıkıntı iç talepten ziyade sınırlara bariyer ören devletler sebebiyle dış talebin artmasında yaşanıyor. 2021’de uluslararası talebin kriz öncesi (2019) seviyelerinin %22’sine, 2022’de ise yüzde 44’üne çıkması tahmin ediliyor.

        Havayolunun COVİD-19 riski ne kadar?

        İngiltere’ye gelenler için yapılan test sonuçlarına göre yolcuların yerel nüfusa risk eklemediğini ortaya koyduğuna işaret etti Willi Walsh. Şubat ve Ağustos arasındaki üç milyon gelen yolcu arasında sadece 42 bini pozitif çıkmış. Günde 250’den az bir rakam. Ama İngiltere’de günlük vaka sayısı 35 bin civarındayken, ülkede her şey açık ve ekonomik faaliyetler devam ederken uluslararası seyahatlerin anlamsız şekilde kısıtlandığını söyledi.

        REKLAM

        Yurt dışı seyahatleri nasıl artar?

        IATA’ya göre ülkeler arası seyahatlerin artması için şunlar yapılmalı;

        • 1) Aşılar mümkün olan en kısa sürede herkese ulaştırılmalı,
        • 2) Aşılanmış yolcular seyahat etmek için herhangi bir engelle karşılaşmamalı,
        • 3) Testler, aşılara erişimi olmayanların karantina olmadan seyahat etmeleri için yapılmalı,
        • 4) Antijen testleri uygun maliyetli olmalı, seyahati engelleyecek fiyatlara izin verilmemeli, devletler testlere destek olmalı.

        2050’de sıfır karbon olabilir mi?

        IATA Genel Müdürü Willie Walsh, tüm değer zincirinin ortak çabaları ve destekleyici hükümet politikalarıyla havayollarının 2050 yılına kadar sıfır karbon salınım seviyesine ulaşma hedefleri olduğuna işaret etti. Sıfır emisyona uluşmak kolay bir yol gibi görünmüyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) bu hedef için planları var. IATA da bu planı destekliyor. Peki ama nasıl olacak?

        Strateji, sürdürülebilir havacılık yakıtları, yeni uçak teknolojisi, daha verimli operasyonlar ve altyapı gibi sektör içi çözümler ile elektrik ve hidrojen gücü gibi sıfır emisyonlu enerji kaynaklarının geliştirilmesine göre kurgulanmış.

        Bu süreçte pazara büyük ölçekli, maliyet açısından rekabetçi sürdürülebilir havacılık yakıtları (Sustainable Aviation Fuels -SAF) üreten şirketler girmesi gerekiyor. Toplantıda dikkat çektiği üzere Shell gibi şirketler bu konuda çalışma yapıyor. Hükümetlerin düzenleme yapması, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gibi hava seyrüsefer hizmeti sağlayan kurumların da adım atması icap ediyor. Bir yandan havalimanlarında SAF’lar için çalışmalar gerekirken diğer taraftan da uçak ve motor üreticilerinin yeni teknolojileri geliştirmeye devam etmeleri gerekiyor.

        Mehmet Nane IATA Başkanı oluyor

        Mehmet Nane IATA Başkanı oluyor
        0:00 / 0:00

        Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, Türk havacılık tarihinde önemli bir başarıya imza atarak, mevcut IATA Yönetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra 2022-23 için IATA Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Nane, bu görevi, 19-21 Haziran 2022’de Şangay’da 78’nci IATA Genel Kurul’unda devralacak. Moskova’da 2023’te yapılacak genel kurula kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek. Eş zamanlı olarak 11 kişiden oluşan İcra Kurulu’na da girmiş olacak. Bu görevi de seçilmiş, aktif ve önceki başkan olarak 3 yıl sürdürecek. Mehmet Nane’nin IATA Başkanı seçilmesi Türk havacılık tarihinde ilk olması kadar, ülkemizin geldiği havacılık seviyesinin de güzel bir göstergesi oldu. Şu an IATA Yönetim Kurulu Başkanı olan Robin Hayes (Jetblue Başkanı ve CEO) gelecek yıl bu görevi Nane’ye devredecek.

        IATA toplantısı gelecek yıl Şangay’da

        IATA’nın 78’nci Genel Kurulu ve Havacılık Zirvesi, China Eastern Airlines’in ev sahipliğinde Şangay’da yapılacak. Daha önce 2012’de Pekin’de ve 2002’de Şanghay’da yapılmıştı. Kulislerden aldığım bilgileri göre 2008’de Türk Hava Yolları ev sahipliğinde İstanbul’da yapılan IATA Genel Kurulu’nun bir kez daha İstanbul’da yapılma durumu söz konusu.

        Diğer Yazılar