Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havalimanlarında yeni döneme giriyoruz. Aşılanma oranlarının artmasıyla birlikte dünyanın önde gelen havalimanları artan rezervasyonları baza alarak sağlıklı operasyon yapmak için daha aktif çalışma sistemine geçmeye başladılar. Bazı havalimanları salgın boyunca kapalı tuttukları terminallerini, özel yolcu salonlarını ve hareketlenen trafik artışıyla kapalı tuttukları pistlerini hizmete açtılar.

        Ancak yolcuların uzun süredir görmediği hareketlilikle havalimanlarında yeniden karşılaşması salgından kurtulduk hissine kapılmalarına sebep oluyor.

        Salgın sürecinden sonra ilk uzun uçuşumu Türk Hava Yolları (THY) ile New York Newark Havalimanı’na yaptım. Bu seyahatimde de bazı durumlara şahit olduğumu söyleyebilirim.

        Her türlü iyileşmelere rağmen henüz Kovid-19 salgını tehlikesini tam olarak atlatmış değiliz. Çeşit varyantlarıyla virüs dünyada birçok ülkeyi endişelendirmeye devam ediyor. Tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle yurtdışı uçuşlarınızı organize ederken mutlaka havalimanlarında bazı özellikleri inceleyerek plan yapmakta fayda var. Salgının kısmen etkisini azalttığı havayolu trafiğinin arttığı şu günlerde havalimanlarından mağdur olmamak için nelere bakmanız gerektiğine buyurun beraber göz atalım;

        • 1) Wi-Fi değil, kalitesi önemli!

        Kovid-19 ile birlikte temassız yaşam zorunlu hale geldi. Teknolojiden daha fazla faydalanmak durumunda kaldık. Fakat birçok havalimanı halen daha eski düzen yani salgından önceki yaklaşımla hizmet vermeye çalışıyor. Terminallerde ücretsiz Wi-Fi sunanlar çoğaldı, ama kaliteleriyle ilgili sorunlar yaşanıyor. İnternet kalitesi kötü olan havalimanları yolcularını mağdur edebiliyor. Wi-Fi hizmeti iyi olanlar yolcu memnuniyeti sağlayıp, mobil cihazlar üzerinden yapılan zorunlu işlemler sebebiyle mağduriyete de sebep olmuyor. Vakit geçirmek için de kaliteli internet çağımızın en önemli argümanı. Artık tüm havalimanlarının Wi-Fi internet açısından çeşitli platformlarda değerlendirdiğini unutmayın. Bazı meydanlar kendi sitelerinde de internet kalitesini, ne kadar süre ücretsiz hizmet verildiğini ve üst pakette ücretlendirme tarifelerini paylaşıyor. Mutlaka yolculuk edeceğiniz zaman internet meselesine önceden araştırın. Lazım olacak belge ve bilgilerle mobil cihazlarınızı gelişmelere göre hazırlayın.

        REKLAM
        • 2) Yeniden açılan mekânlara dikkat!

        Salgın döneminde bazı bölümleri kapalı olan havalimanlarında hareketlilik yaşanması yolcuları mutlu ediyor. Mesela İstanbul Havalimanı’nda uzun süre bazı alanlar salgın sebebiyle kapalı kalmıştı. Benzer durum dünyadaki tüm meydanlarda da yaşandı. Bu kapalı kalma durumu geriye dönüşlerde bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Çünkü salgınla birlikte kapatılıp, iyi gelişmeler sonrası hizmete açıldıklarından bazı tedbirlerin alınmasında sıkıntılar yaşandığı gözlemleniyor. Bekleme salonları, alış-veriş ve yiyecek-içecek bölümlerinde sosyal mesafe önlemleri ve uyarılar unutulmuş olabiliyor. Bu durum sebebiyle mağdur olmayın. Bulunduğunuz mekânı bir kontrol edin salgına yönelik uyarı ve önlemler görmüyorsanız o mekân eski adetlerle yeniden açılmış demektir. Dikkatli olun…

        • 3) Hijyenin sınırları yok!

        Salgının başlangıcından itibaren uzun bir süre hijyen önlemlerine disiplinli bir şekilde uyuldu. Sonrasında ise bazı meydanlarda her şey normale dönmüş gibi gevşemeler olmaya başladı. Dezenfektanlar, hijyen paketleri ve diğer temizlik önlemlerinde aksamalar oldu. Bazı meydanlarda şirketler bunları maliyet kalemi gibi gördüklerinden gerekli hassasiyetleri göstermemeye başlayınca yolcu mağduriyetleri yaşanıyor. Bu sebeple yolcuların kendi önlemlerini almaya devam etmesi ihtiyaç duyulan malzemelerle seyahate çıkmasında fayda var.

        • 4) Temassız işlemleri önemsemeyenler

        Kovid-19’la beraber yürürlüğe girmesi hızlanan temassız işlemler yolcuların mutlu bir seyahat yapmasını sağlıyor. Ayrıca temassız işlemler zaman kazandırıyor ve yolcuların havalimanlarında daha fazla vakit geçirmesini sağlıyor. Buna rağmen bazı temassız işlemleri uygulamaya geçirmeyen havalimanları olduğu gibi aşılanma ile oluşan iyimser havada temassız işlemlere önem vermeyenler de yolcu mağduriyetine neden oluyor. Seyahat planı yaparken sıkıntı yaşamamak için teknoloji destekli havalimanları ve havayollarını tercih etmek önemli…

        REKLAM
        • 5) Kurallara uyum otoritelerden geçiyor

        Yolcular uçtukları meydandaki diğer yolcuların bilinçli olduğunu görünce daha mutlu oluyor ve her açıdan mağduriyet oranları da azalıyor. Havalimanı otoritelerinin hassasiyeti yolculara da yansıdığından işletmeciliği iyi olan meydanlarda mağduriyet de yaşanmıyor. Maske kullanımına dikkat etmeyen, sosyal mesafeye uymayan, hijyeni önemsemeyen yolcuların birçoğu otorite boşluğundan faydalanınca diğer yolcular mağdur oluyor. Bu tarz durumlar diğer yolcuların hem sinirlerinin gerilmesine hem de mutsuz olmalarına sebep oluyor. Böyle meydanlarda daha fazla dikkatli olmak gerekiyor.

        • 6) Zamanında kalkış

        Kovid-19 önlemleri kapsamında havalimanına erken gelmeye çalışan yolcular bir de uçaklarının gecikmesi sonrası daha uzun süreler beklemek zorunda kalmaları da ciddi moral bozulmalarına sebep oluyor. Yolcular özellikle salgın sürecinde zamanında kalkış oranları yüksek havalimanı ve havayollarından aldıkları hizmetlerden daha fazla mutlu oluyorlar. Zamanında kalkışlarda sürekli gecikme yaşayan havalimanlarını ve yoğunluk sebebiyle sıkıntı yaşayan meydanları seyahat planı yaparken mağduriyetleri azaltmak için dikkate almak gerekir.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar