Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önümüzdeki on yıllık dönemde yolcu uçaklarında ilginç tasarımlar görmeye hazır mısınız? Askeri hava araçlarında, İHA ve SİHA’lardaki ilginç tasarımlar yakın zamanda elektrikli modelleriyle yolcu uçaklarına da hareketlilik getirecek gibi görünüyor. Muhtemelen gökyüzünde daha yeşil, daha çevreci ve daha farklı tasarım uçaklar veya hava araçlarını görmemiz için fazla beklemeyeceğiz.

        Hafta içinde Singapur Airshow’da Airbus, 2050 stratejileri kapsamında dikkat çeken bir yolcu uçağını, ilginç tasarımlı Maveric’i tanıttı. Airbus ve Boeing zaman zaman bu tarz yeni, geleceğe yönelik tasarımlarıyla dikkat çekiyorlar. Ama bu alanda yalnız değiller. Onlar gibi birçok firma da gelecekte daha az yakıt tüketen, elektrikli ve çevreci hava araçlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor.

        Elektrikli ilk tarifeli uçuş

        Kısa süre önce Kanada Vancouver’da tamamen elektrikli ilk tarifeli uçak seferi yapıldı. Deneme amaçlı yapılan seferde altı yolcu kapasiteli bir deniz uçağı kullanıldı. 15 dakika süren yolculuk hakkında, seferi düzenleyen Harbour Air ve uçağın motorunu imal eden MagniX şirketleri ortak açıklamalarında; “Bu tarihi uçak seferi, havacılıkta üçüncü çağın, yani elektrik çağının başlangıcı anlamına geliyor” ifadelerini kullandılar.

        Avustralyalı MagniX firması, 1600 kilometreye kadar yolcu ve kargo uçuşu imkanı sağlayabilecek 750 beygir gücündeki magni 500 elektrikli motorlarını haziran ayında Paris Airshow’da tanıtmıştı. Kanadalı Harbour Air ise tüm uçaklarına magni500 takarak dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan hava yolu şirketi olmayı hedefliyor. Bu hafta, havacılığın geleceğine yönelik kimler, neler yapıyor birazcık kapı aralamaya çalışacağım.

        Maveric

        Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’ın küresel ısınma ve çevre kirliliğini azaltmak için geliştirdiği yeni modeli Maveric’i (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls) delta kanatlarıyla dikkat çekiyor. Uçağın 2 metre uzunluğunda, 3,2 metre genişliğinde maketi Singapur’da sergilendi. Tek koridorlu uçaklara göre daha fazla yolcu taşıyabilecek uçak aynı zamanda yüzde 20 daha az yakıt tüketecek. Maveric projesi ilk olarak 2017’de duyuruldu, 2019’da ise ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Hava aracının küçük modeli uçuş testlerini 2020’nin son çeyreğine kadar sürdürecek.

        Flying-V

        Hollanda Kraliyet Havayolları KLM, yolcu koltuklarını uçağın kanatlarının içinde dizayn eden yeni ve radikal bir uçak tasarımı geliştiriyor. Yeni uçağın yakıtta yüzde 20 daha tasarruflu olacağı belirtiliyor. “Flying-V” adı verilen radikal tasarım Delft Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği ile hayata geçirilecek. Uçağın tasarımında, yolcuların oturma alanlarıyla birlikte yakıt depoları ve kargo bölümünün yerleşimi de yeniden dizayn ediliyor. Flying-V'nin Airbus A350 ile aynı sayıda yolcu taşıması hedefleniyor.

        Her0

        Her0 sıfır emisyon sağlayan elektrikli yolcu uçağı. Aerodinamik ve zarif yapısıyla futuristik bir hava aracı aynı zamanda çevreye duyarlı. Uçak, New York merkezli tasarımcı Joe Doucet tarafından, havayolu seyahatlerindeki çözümlerin dünya için uygun olandan daha az olduğu gerçeğinden yola çıkılarak tasarlanmış. Her0, 2019 Aralık’ta ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Bu uçuşta 15 dakika havada kaldı. 6 yolcu kapasiteli uçak geleceğe ışık tutarak çevre dostu, düşük bütçeli uçuşlara az bir süre kaldığının sinyalini vermiş oldu. Lityum batarya ile çalışan uçak, şu an için 160 km uçabilecek.

        Eviation Alice

        İsrailli Eviation şirketinin Alice isimli ilginç tasarımlı, 3 motorlu, geniş pencereli, 9 yolcu kapasiteli yeni modeli, bölgesel ve tam elektrikli uçak olarak öne çıkıyor. Geçen yıl Paris Airshow’da yakından test etme fırsatım oldu. Alice, 3 bin metre (10 bin feet) yükseklikte, saate 450 km hızla, yaklaşık 1.050 kilometre menzile uçabilecek. Tek şarjla 2 saatin üstünde havada kalabilecek Alice, sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak 2021’de hizmete girmesi bekleniyor. Şu an devasa lityum-iyon bataryalarını küçültülüp, kapasitesinin artırılması için çalışılıyor. Kanat uçlarında ve gövdenin kuyruk bölümünde yer alan üç adet pervane ile uçacak olan Eviation Alice’in tasarımı da ilginç. Bölgesel pazara hitap eden model ilk siparişlerini ABD’den almış. Alice’in şu an gündemde olan ilk modelinin 2022 yılına kadar yolculu uçuşlara başlaması planlanıyor.

        Bakalım bu gelişmeler önümüzdeki yıllarda uzun mesafeli uçuşlara nasıl bir atkı sunacak.

        HAVALİMANLARINDA VAKİT ÖLDÜRMENİN 6 YOLU

        Havalimanları yaşam alanlarıyla olmaya başladığından bu yana yolcuların keyifli ve uzun zaman geçirebilmeleri için ilginç, dikkat çeken yenilikler ve yatırımlar yapılıyor. Hizmetler devreye giriyor. Artan yolcu trafiği çoğu projenin ekonomik anlamda verimli hale gelmesini sağladığı için yenilikler de arka arkaya geliyor. Özellikle Uzakdoğu’da bulunan havalimanları zaman öldürmek için birebir.

        İstanbul Havalimanı da yeme içme alanları ve dünyanın en önemli markalarına ev sahipliği yapan devasa alışveriş merkeziyle yolculara uçağı kaçırtacak cinsten. Artık yeni nesil havalimanlarında yolcuların kaliteli dinlenecekleri, keyifli zaman geçirecekleri mekanlar ve donamınlar öne çıkıyor. Özellikle aktarma merkezi olan havalimanlarının imkanların transit yolcuların bir numaralı tercih sebebi oluyor.

        Havalimanına geldiniz. Bagajınızı verip, biniş kartınızı aldınız ve uçağınızın kalkmasına uzun bir zaman var. Bu süre zarfında nasıl zamanı nasıl geçirirsiniz veya öldürürsünüz? İç hat veya dış hat uçuş fark etmez eğer iyi bir havalimanı zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız yerdir!

        1-Özel yolcu salonu (lounge) kullanın

        Artık havalimanlarında yeni trent lounge’lardan isteyenin faydalanabileceği işletme modeli. Son dönemlerde yolcu rahatlığını ön planda tutan havayolları ve havalimanları birçok özel yolcu salonu (lounge) açıyor. Artık bu salonlarla girmek için belli sınıflarda uçmanız veya üyelik kartı sahibi olmanız da gerekmiyor. Kapıda ücretini ödeyip faydalanabilirsiniz. Geçireceğiniz zamanı düşünün, ücretine bakın ve kararınızı verin. Bu salonlarda bulunan hizmetler bekleme sürenizi en dolu şekilde geçirmenizi sağlar. İstediğiniz her türlü gazete ve dergiye ulaşabilir, ücretsiz internet kullanabilir, tv izleyebilir, çok çeşitli mönüleri bulunan lezzetleri tadabilir, hatta duş bile alabilirsiniz. Özellikle en üst seviye havalimanlarındaysanız, bu seçenekleriniz daha da artabilir.

        2-Alışveriş yapın

        Havalimanları artık alışveriş merkezleri gibi. Bir çoğunda yiyecek, içecek başta olmak üzere rakamlar şehirle aynı, hatta kozmetik gibi ürünlerde ise çoğu şehir merkezindeki mağazalardan daha ucuz. Dolayısıyla bazıları alış-veriş için uygun merkezler haline gelmiş durumda. Üstelik internetten benzer ürünlerin fiyat karşılaştırmasını da yaparak canınızı sıkacak tüketimi de yapmayabilirsiniz.

        Mesela Singapur Changi’nin yeni açılan alış-veriş temalı Jewel terminali ise yeni nesil havacılığın öncüsü konumunda. Sevdiklerinize hediyeler alabileceğiniz mağazalar artık neredeyse tüm havalimanlarında var. Tek dikkat edeceğiniz kalite ve fiyat. Eğer bütçeniz uygun değilse veya bir ihtiyacınız yoksa bile parfüm ve kremlerin deneme ürünleriyle (tester) tanıtımı hatta lansmanı yapılan başka ürünlerle vakit geçirebilirsiniz. Birçok havalimanında bulunduğu ülkeye ait tadımlık farklı yiyecekler, hediyelik eşyalar, özel ürünler de bulunur. Buraların zamanı güzel ve anlamlı geçirecek yerle olduğunu unutmayın.

        3-Spor yapın

        Artık hemen hemen her havalimanında ‘havalimanı oteli’ içinde fitness salonu bulunuyor. Buralarda spor yaparak uçuşu beklemek iyi bir tercih olabilir. Havalimanında spor yapmak için illa buraları tercih etmeniz şart değil. Terminalin içinde veya hava şartları uygunsa dışında da yürüyüş veya birçok egzersiz hareketi yapabilirsiniz. Havalimanları yürüyüş için çok uygun. Geniş alanlara sahip terminallerde rahatlıkla yürüyüş yapabilirsiniz. Havalimanında spor veya yürüyüş için çantanızda küçük bir önlem almanız yeterli.

        4-Masaj yaptırın

        Uluslararası havalimanlarının neredeyse tamamında SPA merkezleri bulunuyor. Özellikle Uzakdoğu’daki lüks havalimanlarında SPA’lar çok fazla talep görüyor. Kendinizi şımartın ve masaj paketi satın alın. Masaj uçuş korkusu olanlar için de iyi gelir. Sırtınıza ya da ayağınıza yaptıracağınız masaj, havalimanındaki bekleme sürenizi konforlu geçirmenizi sağlayacaktır. Yolculuğunuzun da iyi geçmesine katkı sunacaktır.

        5- Uyku kabinleri kullanın

        Havalimanlarında zaman geçirmek üzere devreye girmeye başlayan en yeni ürün çeşitli kategori ve özellikleriyle dikkat çeken uyku kabinleri. Bir insanın sığacağı küçüklükte bir kutu, yatak ve mini masadan ibaret küçük bir yaşam alanı sunan ve bir oda gibi olan çeşitleri var. Eğer yorgunsanız havalimanlarındaki cep otel olarak adlandırılan uyku kabinlerini dinlenmek için kullanabilirsiniz. Havalimanlarında yaygınlaşan bu uygulamayla saatlik olarak uygun rakamlara hizmet alabilir, zamanınızı güzel geçirebilirsiniz.

        5-İnsanları gözlemleyin

        İstanbul, Londra Heatrow, Frankfurt, Dubai, Atlanta ve Amsterdam gibi aktarma merkezi haline gelmiş (HUB) ve dünya havacılığına yön veren havalimanları birçok hikâyeye ev sahipliği yapar. Bu tarz meydanlarda dünyanın farklı köşelerinden insanlar görmeniz mümkün. Buralarda çevrenizi keşfedin. Yıllar sonra ilk defa görüşen aile bireylerinin mutluluğu, uzak mesafelerde yaşayan iki sevgilinin buluşması veya ayrılışı, çocuğunu yurt dışına gönderen aile fertlerinin heyecanı gibi birçok duyguyu aynı anda barındıran havalimanları adeta bir film seti gibidir. Yolcu profillerinin davranışları ülkelerini anlatır. Uzakdoğulu yolcuların havalimanı tecrübesini, Hintlilerin enteresan kıyafetlerini, Ortadoğuluların alışveriş merakını veya bir Avrupalı yolcunun seyahat öncesi kontrollü davranışlarını gözleyebilirsiniz. Kendinizi bu filmin bir oyuncusu gibi hissedip uçağa biniş zamanına kadar zamanınızı renklendirebilirsiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar