Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Değerli okurlar şimdi sizinle bir haber paylaşmak istiyorum. Buyurun birlikte okuyalım.

Büyükşehir belediyelerinin çok yüksek maliyetlerle girdikleri ancak yeterli finansman sağlayamadıkları için bir türlü bitiremedikleri metro ve raylı sistem projeleri Ulaştırma Bakanlığı’na devrediliyor. Meclis’e sevkedilen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’na konulan bir hükümle, Ulaştırma Bakanlığı, milyar dolarları bulan metro projelerini devralmaya ve tamamlamaya yetkili ve sorumlu kılındı. Ulaştırma Bakanlığı’na verilen bu yeni görev ve sorumluluk 2023 yılına kadar sürecek. Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı …… …... ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ….. …..’i sevindirecek gelişme, kamu yönetiminde devlete yükleyeceği yeni maliyetler nedeniyle pek sevinçle karşılanmadı. …… ve ……, yıllar önce başladıkları ve işler sarpa sarınca yarım bıraktıkları metro projelerini devletin yapması için yoğun kulis faaliyeti yürütüyordu. Sözkonusu faaliyet, Meclis’e sevkedilen 22 Nisan …. tarihli ‘Torba Kanun’la karşılığını bulmuş oldu. Kanun’un 27. maddesiyle getirilen düzenlemede, “Ulaştırma Bakanlığı, şehiriçi raylı ulaşım sistemlerini ve metroları 2013’e kadar yapabilir, yaptırabilir ve bunların yapımı devam etmekte olanlarını mevcut sözleşmeleriyle devralabilir” denildi. Ankara’da artık yılan hikayesine dönen metro çalışması, yasanın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı’ndan sorulacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ….., Ankara’nın 3 bölgesinde iddialı biçimde başlattığı ve 300 milyon dolardan fazla para harcadığı metro inşaatlarını, elektronik ve mekanik aksam için gerekli olan yaklaşık 1.5 milyar doları bulamadığı için adeta çürümeye terk etmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ….., 2006 yılından bu yana metro ve raylı sistem projelerini devlete bırakmak istediğini dile getirdi. İBB Başkanı, “Doğrusu devletin bunu alıp yapmasıdır. Bizim bunu kendi kaynaklarımızla yapma imkânımız yok. Ulaştırma Bakanlığı’mıza ’Metroları size verelim. İstanbul’un metrosunu siz çözün’ diyorum” diye konuşmuştu.

Yerel seçimler öncesinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ….. …..’ı zor durumda bırakan Adana metrosu da, yasanın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı’nın konusu olacak. Seçimlerden bir süre önce Sayıştay tarafından hazırlanan dosyada Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına 12 yıl önce, projesine 10 yıl önce başlanan ve firmalara bugüne kadar 533 milyon dolarlık kaynak aktarılan Adana Hafif Raylı Taşıma Sistemi inşaatında 9 milyon TL’lik fazladan ödeme tespit etmişti. Taksim-4 Levent arasında çalışan metronun Atatürk Oto Sanayi ve Şişhane uzantılarında yapım çalışmaları, her ne kadar yerel seçim öncesi açılışı yapılmış olsa da devam ediyor. Söz konusu projelerin toplam maliyetinin 25 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.”

Haberi okudunuz.

Pek sizce bu haber ne zamana ait.

Düne mi, bugüne mi!

Yoksa 2009’a mı!

İsimlerini gizlediğim belediye başkanları kimler mi!

Söyleyeyim.

İstanbul, Ankara ve Adana büyükşehir belediyelerinin metro inşaatında çuvalladıkları ve işi Ulaştırma Bakanlığı'na devrettikleri tarih 2009.

Yani ekonominin yolunda olduğu ve Türkiye’nin bolluk içinde yüzdüğü zamanlar.

O zamanda dahi bu işi beceremeyip Bakanlığa devredenler ise o tarihteki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Kadir Topbaş.

Adana’da ise Aytaç Durak Başkan.

Üçü de AK Partili.

Yani anlayacağınız o zaman da belediyeler metroları tamamlayamamış.

Merkezi idare almak zorunda kalmış.

Ama her nedense kimse de “Belediye başkanları İstanbul’la ilgilenmediği için bize devretti” dememiş.

Doğrusu da o aslında.

Kimin yaptığı bizi ilgilendirmiyor.

Sonuç olarak ister Bakanlık yapsın, ister Belediye, benim paramla yapıyor.

Siyasetçiler babadan kalma arsayı satıp bu hizmeti bir hayır işi olarak yapmıyorlar.

Bizim vergilerimizle yapıyorlar.

Vergiyi veren biziz.

Alan Ali imiş, Veli imiş hiç ama hiç umurumuzda değil.

Önemli olan bizim hayatımıza olumlu etkisi olacak işler yapılmış olması.

Siz oturduğunuz evi yapan ustanın adını merak ediyor musunuz!

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar