Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Akkuyu Nükleer Santrali’nin sahibi Rus Rosatom’un Türk taşeron firma İçtaş’ın sözleşmesine son verip, İçtaş’ın santral inşaatındaki ortağı Rus şirketi Titan 2 ile yola devam etmesinin yarattığı krizden söz etmiştik.

Nükleer Santral sözleşmesindeki belirsizlikler ve bilerek ya da bilmeyerek sözleşmedeki eksikler nedeniyle Rosatom Türk şirketlere sadece ayak işlerini yaptırıyor, İçtaş yetkilisinin tabiriyle “Kemik atıyor”du.

Şimdi atık kemik de yok.

Rusların Türkiye’de kurduğu bir şirket üzerinden kemiği de kendi alacak.

Çünkü sözleşmede Türk şirketlere ne yaptırılacağı ile ilgili bir madde yok, sadece “Türk şirketlere de mümkün olduğunca iş verir” maddesi var.

Yağmadan mal kaçırır gibi devletlerarası sözleşme yapılınca, sonuç bu oluyor.

Ve şimdi İçtaş’ın yeniden işe başlaması için çözüm aranıyor.

İC yetkilisinin bana aktardığı kadarı ile bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çözülecekti.

Ve nitekim Erdoğan’ın apar topar ziyaret ettiği santral inşaatından ayrılmasından sonra İC’den bana iletilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Türk şirketin yeniden devreye sokulması talimatı vermişti.

İC’nin bu iddiasını Rosatom’a yakın kaynaklardan soruşturdum.

Durum tam da bu değil.

Türk Cumhurbaşkanı Akkuyu inşaat alanını ziyaretinde, Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Anastasia Zoteeva ile kendisine eşlik etmiş.

Gezi sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan İC ile olan anlaşmazlığı kastederek, Rus Genel Müdür Zoteeva’ya “Bu işi 1 hafta içinde çözün ve İçtaşyeniden işe dahil olsun” demiş.

Ancak Zoteeva “İC ile olan sorunumuzun 1 hafta içinde çözülmesi mümkün olmadığı gibi, benim kaybedecek 1 haftam bile yok” yanıtını vermiş.

Bu yanıt üzerine ortam buz kesmiş ve Erdoğan sinirlenerek “Bulunduğunuz ülkenin Cumhurbaşkanı ile konuştuğunuzu unutmayın“ diyerek konuşmayı noktalamış.

Akkuyu’dan ayrılırken de, “İC işe dönsün. Bunu sağlayın” demiş.

Ancak şu ana kadar bir gelişme yok ve İC inşaat alanındaki ekipmanları Ruslara kullandırmıyor.

Yine de bu işin Türk-Rus ilişkilerine zarar vermemesi için, meselenin iki şirket arasında çözülmesi yönünde bir talimat verildiğini öğrendim.

Hukukçular ise “Rus tarafının sözleşmeyi fesih biçiminden dolayı İC hiçbir şey yapmadan, sözleşmenin haksız ihlali nedeniyle 600 milyon dolar alır” diyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar