Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Merak edip, sorup duruyorsunuz, “Celal Hoca nerede, Celal hoca ile program yok mu?” diye.

Celal Hoca evinde.

COVID salgını nedeniyle eşi Sevgili Oya Şengör tarafından eve hapsedildi.

Ama merak etmeyin, Mayıs sonunda Celal Şengör ve Ahmet Arslan hoca ile şahane bir Teke Tek Bilim yapacağız.

Sürpriz bir yerden.

Bunun dışında Celal Hoca ile sık sık konuşuyor ve sık sık mektuplaşıyoruz.

Bazılarınızın şaşırdığını biliyorum ama ben ve pek çok dostum telefon da olsa, whatsapp da kullansak hala zaman zaman birbirimize mektup yazarız.

Eski bir alışkanlık belki.

Madem çok özlediniz, bugün sizinle Celal Şengör’ün bana son yazdığı mektubu paylaşayım.

“Sevgili arkadaşım,

Bugün Almanya şansölyesi Bay Schultz ‘NATO’yu gerilimden uzak tutmak önceliğim’ demiş. Nihayet Amerika’nın bitip bilmeyen savaş kışkırtıcılığına Avrupa’dan aklı başında bir cevap. Biden ve hempası, artık Rusya’ya karşı fiilen savaşa girmiş durumdadır ve bu bir aptalın kapağı açık bir barut fıçısının üzerine oturup yanan meş’alelerle jonglörlük oynamasına benzemektedir.

Biden yönetimi, bir dünya savaşı çıkartıp bir kalemde Rusya ve Çin’i bertaraf etmeyi hayâl ediyor. Bunun için Ukrayna’yı yıllardır hazırlamakla meşgullerdi.

Bunun ne kadar aptalca olduğunu anlamak için köşeye sıkıştırılan bir kedinin neler yapabileceğini düşünmek yeter. Bu da insanlığın sonu olabilir.

Ama böyle bir aptallık, Amerikan yönetimlerinin ilk defa teşebbüs ettikleri bir şey değil. İkinci Dünya Savaşından bu yana dünyada nerede kan döküldüyse orada fiştekçi olarak Amerika’nın parmağı vardır. Avrupa’nın bu oyuna gelmemesi lâzım, yoksa, 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcına benzer bir durumla karşı karşıya kalır, tüm dünyanın mahvına sebep olabiliriz.

Amerika 1962 Küba krizi esnasında neredeyse dünyayı bir nükleer savaşın içine atacaktı. Neyse ki Kruşçov aklıselim sahibi bir liderdi, buna imkân vermedi. Sana bu konuda büyük İngiliz matematikçi ve filozofu 3. Russell Earl’ü Bertrand Russell’ın Kennedy ve Kruşçov’a gönderdiği telgrafları tercüme ederek orijinalleri ile birlikte yolluyorum:

Kennedy’e:

“Your action desperate. Threat to human survival.

No conceivable justification. Civilized man condemns it. We will not have

mass murder. Ultimatums mean war... End this madness.”

Türkçe meali, “Yaptıklarınız sonu olmayacak bir fevrîliktir. İnsan yaşamı için tehdittir. Mantıklı bir gerekçe yok. Uygar insan yaptığınızı kınıyor. Toplu cinayete izin verilemez. Ültimatomlar savaş demektir.

Bu çılgınlığa bir son verin.”

Kruşçev’e:

“I appeal to you not to be provoked by the

unjustifiable action of the United States in Cuba. The world will support

caution. Urge condemnation to be sought through the United Nations. Precipitous

action could mean annihilation for mankind!”

Bunun da meali, “ABD'nin Küba'daki haksız eylemiyle tahrik olmamanızı rica ederim. Dünya dikkatli davranışı destekleyecektir. Yapılanın Birleşmiş Milletler aracılığıyla lânetlenmesi çağrısında bulunun. Fevrî eylem insanlık için yok olmak anlamına gelebilir!”

Tam altmış yıl sonra dünya Amerika Birleşik Devletleri tarafından benzer bir felâketin içine sürüklenmek istenmektedir. Elbette bu Putin’in yaptıklarının onaylanması anlamına gelmez. Ama Putin’i onaylamamak, Biden’ı onaylamak demek değildir. Schultz’un tutumu herkese örnek olmalıdır.

Celal”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar