Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Katar üzerinden yürüyen tartışmalar kolay kolay son bulacağa benzemiyor. Katar ile Türkiye arasındaki “Ticari ve siyasi yakınlık” ilgi çekici olmaya bir süre daha devam edeceğe benziyor.

Benim hatırladığım kadarı ile Katar’ın Türkiye’deki ilk “büyük” yatırımı ya da ortaklığı 2008 yılında Sabah Grubu’na yüzde 25 ortak olmak için ödediği 275 milyon dolardı.

TMSF’nın satışa çıkardığı grubun yüzde 75’ini büyük oranda kamu bankalarından aldığı kredi ile başında Berat Albayrak’ın olduğu Çalık Grubu satın alırken, yüzde 25’lik ortağı ise Katar şeyhine ait Al Wasseel yayın şirketi oldu.

O dönem Türkiye’ye başka ülkelerden de sermaye girişleri olduğu için Katar’ın bu yatırımı dikkat çekiciydi ama çok da önemli eğildi.

Çünkü Türkiye’nin yabancı sermaye açısından cazip bir ülke olduğu zamanlardı.

Ayrıca o sıralar başka Körfez ülkelerinden de yatırımlar geliyordu.

Katar, Türkiye’de bir yabancı yatırım tekeli gibi görünmüyordu.

Daha sonra Katar’ın Türkiye’ye ilgisi, Türkiye’nin da Katar sermayesine ayrıcalıklı tavrı artarak sürdü.

Karamehmet Grubu'nun el koyulan mallarından BMC’nin Ethem Sancak’a satılırken Katar sermayesinin de ortak olması, daha sonra aynı gruba TSK’ya ait Tank Palet Fabrikası’nın kiralanması gibi pek çok ticari işlemde Katar adı giderek öne çıktı.

Hatta İngiliz Rolls Royce firmasının Türkiye’de Türkiye ile ortak olarak kurmak için bir ön anlaşma imzaladığı jet motoru fabrikasından, Katar’ın da buraya ortak edilmek istendiği yüzünden vazgeçildiği İngilizler tarafından iddia edildi.

Türk hükümetleri ise Katar’ın dost ve kardeş ülke olarak Türkiye’ye yatırım yaptığı sürekli vurgulandı hatta yabancı sermayenin Türkiye’nin yüzüne bakmadığı şu dönemde Katar’ın bu yatırımlarının çok çok önemli olduğunun altı hep çizildi.

Gerçekten de Türkiye’ye artık Batı’dan pek sermaye gelmiyor.

Buna Batılı Katar sermayesi de dahil.

Örnek vermek gerekirse Türkiye’de yapacağı yatırım büyük bir hevesle beklenen Volkswagen’in son anda Türkiye yerine Slovakya’yı tercih ettiğini ve milyar dolarlık büyük yatırımı Türkiye’ye getirmeyeceğini biliyoruz.

Peki bu Volkswagen’in en büyük ortaklarından biri kim?

Katar Yatırım Fonu.

Zaten hükümet yanlısı medya, Katar sayesinde bu yatırımın Türkiye’ye geleceğini bağıra bağıra söylüyordu.

Gelseydi, Katar sayesinde olacaktı.

Gelmeyince Almanya yüzünden gelmedi.

Geçen gün yazımda “Keşke Katar Türkiye’de var olanı almak yerine, yeni yatırım yapsa” dediğim konu buydu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar