Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Temmuz ayını geride bırakırken, küresel sanat pazarı 2018’den bugüne ilk kez pandemi öncesi istatistiklerine dönüyor. Morgan Stanley’nin küresel satışları mercek altına aldığı son raporu dikkat çekici... Artnet News ve Artnet Veritabanı işbirliğiyle hazırlanan rapor 2018-2022 yılları arasında her yılın ilk altı ayını analiz ediyor.

        FRANSA'NIN YÜKSELİŞİ

        Raporda, nadiren görülecek bir V grafiği dikkat çekiyor: Tüm sanat satışlarının neredeyse yarısını (%43) oluşturan ABD'de, pandeminin zirvesi 2020 boyunca son 10 yıldaki en büyük durgunluk hakim olup, toplam satışlar 500 milyon doların altına düşmüştü. İki yıl sonra bugün, 2022’nin ilk yarısında satışlar rekor 3.4 milyar doları gösteriyor. Söz konusu artış yüzde 700’ün üzerinde…

        Çin pazarı yüzde 20 ile ikinci sırada yerini korurken, Birleşik Krallık'taki müzayede satışları Brexit sonrası 2018'e göre yüzde 20'den fazla düşüşle 907 milyon dolar ile yılın ilk yarısını kapattı.

        Pazar hacminde dördüncü sırada, Fransa hızla yükselişe devam ediyor. Pek çok mega galerinin Paris şubelerini açması ve müzayede evlerinin merkezlerini büyütmesi ile ülke, yıllık yüzde 50 artışla 339,5 milyon dolarlık rekor satış ve 2018'e göre yüzde 189 büyüme ortaya koydu.

        REKLAM

        MÜZAYEDE SATIŞLARINDA REKOR

        Andy Warhol'un "Marilyn Monroe" portresi rekor kırdı.
        Andy Warhol'un "Marilyn Monroe" portresi rekor kırdı.

        Yılın ilk altı ayında müzayede satışlarında elde edilen genel toplam 5.7 milyar dolar… Rapora göre, 2018 yılı 83 milyon dolar fark ile ikinci sırada takip ediyor.

        Toplam satışların fiyat dağılımı ise pazarın büyümesini yönlendiren ana kategoriyi açıklamaya yardımcı; 10 milyon dolar ve üzeri eserlerin satışı yıldan yıla yüzde 50’ye yakın artış gösteriyor. Bu kategorideki toplam satışlar, 2018'e göre yüzde 12 artmış durumda.

        Christie's CEO’su Guillaume Cerutti’nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama da istatistikleri destekler nitelikte: Müzayede evinin açıklamasına göre, toplam satışlar 2015'ten beri en iyi performansı göstererek 2022'nin ilk yarısında 4,1 milyar dolara ulaştı. Christie's’in en önemli koleksiyon satışlarından 835 milyon dolarlık Rockefeller müzayedesinin 2018’de gerçekleştiği de göz önüne alındığında, oldukça etkileyici. Müzayede evinin post-pandemi satış başarısında, satış kategorilerini yeniden düzenlemesi ve ileri teknolojiyle hibrit satışları benimsemesinin etkisi büyük.

        Hibrit satışlar, Christie’s’in Brexit başta olmak üzere pek çok fiziksel ve lojistik zorluklardan kaçınmasına izin vererek stratejik satışların güvence altına alınmasını sağladı. Aynı zamanda yüksek lotlar için çevrimiçi teklif vermeyi benimseyen genç alıcıların küresel katılımını teşvik etti.

        GENÇ SANATÇILARA İLGİ ARTIYOR

        Morgan Stanley raporunda 2018'den bu yana görülen en büyük değişikliklerden biri de yüzde 43 büyüyen 10 bin ABD Doları ve altındaki eserlerin satış hacmi… Rapor genç kitlenin ilgisini bir kez daha doğrularken, müzayedede satışa sunulan eserlerin fiyat ortalaması 48 bin 670 dolar. Bu rakam, 2020'den yüzde 180 ve 2021'den yüzde 26 yüksek. Bu durum, elbette özel koleksiyonların sahip oldukları değerli eserleri bu kritik süreç boyunca elde tutmasının ve pazarın üst diliminde bastırılmış arzın da bir yansıması… Arzın limitli olması bir kenara, pandemi sonrasında, müzayede evleri satışa sundukları eserler konusunda da oldukça muhafazakar davranıyor.

        Pandemi sanat pazarına yeni bir boyut kazandırırken, post-pandemi etkileri ve değişen trendleri Eylül itibariyle bahar müzayedeleri belirleyecek.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar