Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021'de, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmış, iddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart’ta reddedilmişti.

Başsavcılık, 7 Haziran 2021'de tekrar dava açtı. Anayasa Mahkemesi de 21 Haziran 2021'de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti. Başsavcılık daha sonra Mahkeme’ye ek deliller sundu. HDP buna karşı ek savunma süreleri istedi.

Anayasa Mahkemesi, 14 Mart’ta HDP’nin sözlü savunmasını dinleyecekti ancak deprem ve ardından başlayacak olan seçim süreci nedeniyle savunma, 11 Nisan'a ertelendi.

Anayasa Mahkemesi bir karar daha aldı. Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin Hazine yardımının durdurulmasına geçici olarak bloke kararı veren Mahkeme, bu kez bloke kararının kaldırılmasına hükmetti.

Kararla birlikte HDP’nin Hazine yardımı almasının önündeki engel kalkmış oldu. Seçimlerin yapılacağı dönem için HDP’ye 539 milyon TL yardım yapılacak.

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağını varsayarsak, kapatma davasının seçimden önce sonuçlanması mümkün görünmüyor. Bu durumda HDP, seçime kasası dolu bir şekilde girecek.

Mahkemenin bu kararının şüphesiz siyasi atmosferle de yakından ilgisi var. Kadük kalan başörtüsü düzenlemesi nedeniyle AK Parti grubu HDP grubunu ziyaret etmişti. Söylemler yumuşarken, Millet İttifakı’nın bileşeni CHP, HDP’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

AK Parti de bu süreçte özellikle bölge seçmeni nezdinde siyasi destek yitiminin sebeplerini araştırdı ve bir bilanço çıkardı. “Nerede hata yaptık?” başlığı altında en önemli sonuçlardan biri kullanılan siyasi retorik ve söylemdi.

İkinci gerekçe olarak kapatma davası ve Hazine yardımının kesilmesi gösterildi. Seçim ortamında bu meselenin bir tokmak olarak kullanılmasının yanlış olduğu net şekilde görüldü.

Doğu ve Güneydoğu seçmeninde var olan yüksek politik bilinç, siyasi partiler açısından akılcı politikaların hayata geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bunu, yerel seçimde özellikle büyükşehirlerdeki sonuçlarda yaşayıp gördük.

Bundan sonraki süreçte merak ettiğim konulardan biri de iktidar cephesindeki, “Millet İttifakı’nın yedinci ortağı, masanın yedinci ayağı HDP” söyleminin nereye evrileceği…

Bunu söyleyebilirsiniz ancak seçmende artık karşılık bulur mu? Hiç sanmıyorum...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar