Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Altılı Masa, cumhurbaşkanı adayı konusunda son düzlüğe girdi. Artık bu aşamadan sonra, “Ortak aday çıkaramıyoruz” gibi bir yaklaşım sergilerlerse, seçmende büyük hayal kırıklığına yol açacakları gibi baştan mağlubiyeti de kabul etmiş olurlar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugüne kadarki ikili görüşmelerde cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iki kriter ortaya koydu ve bu kriterler, masanın liderlerince kabul gördü.

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayı verdiği sözleri tutacak” diyor. Seçilmesi durumunda bu olağanüstü yetkilerle adayın başı dönmeyecek. Nefsini terbiye etmiş biri olacak. Bu muazzam yetkiler onu yozlaştırmayacak. Mümkün olan en kısa sürede güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek.

İkinci kriter adayın öngörülebilir olması…

Yani masada belirlenen temel ilkelere ve yol haritasına bağlı kalacak. Bu yol haritasında ne var derseniz? Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı geçiş sürecinde yürütmeyi özetle şöyle kurgulayacak:

- Kararlarında ve uygulamalarında; istişare, uzlaşı, iyi yönetişim ve etkinlik ilkelerini ve daha önce uzlaşılmış referans metinleri esas alacak.

- En kısa sürede parlamenter sisteme geçişle ilgili anayasa değişikliklerinin gerçekleşmesi için çalışacak. Bunun için gerekli Meclis çoğunluğu da dikkate alınmalı...

- Geçiş sürecinde ittifak partilerinin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacak.

- Her partiye güçlü birer bakanlık verildikten sonra diğer bakanlıkların dağılımını partilerin aldığı oy oranına göre yapacak.

- Bakanların atanması ve görevden alınmasını, ilgili siyasi partinin genel başkanı ile uzlaşı içinde gerçekleştirecek.

- Çıkaracağı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yetki devri ve paylaşımını yapacak.

- TBMM seçimlerinin ve kendi seçimlerinin yenilenmesine karar verme, OHAL ilan etme, milli güvenlik politikalarını belirleme ve tedbirler alma, Cumhurbaşkanlığı kararları ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin çıkarılması, birden çok bakanlığın görev alanına giren genel nitelikteki düzenleyici işlemleri yapma, Genelkurmay Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Merkez Bankası Başkanı, Strateji ve Planlama Teşkilatı Başkanı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcı vekili, Danıştay üyelikleri ve HSK'ya yapılacak atamaları eşgüdümle gerçekleştirecek.

- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin eşgüdüm içinde gerçekleşmesi sürecini koordine etmek üzere altı siyasi partinin eşit şekilde temsil edildiği Yasama Eşgüdüm Kurulu’nu oluşturacak.

- Parlamenter sisteme geçiş sürecinden sonra partisinden istifa edecek. Geçiş sürecinde partisiyle bağı kesilmeyecek.

- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra gerekli anayasa değişiklikleri yapılarak, yeni bir seçime gerek duyulmadan tarafsız Cumhurbaşkanı olarak görevini tamamlayacak. Bununla ilgili anayasaya geçici madde konulacak.

KILIÇDAROĞLU RÜŞTÜNÜ İSPATLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İsmim üzerinde mutabakat olursa elbette bu görevi yapmak onurlu bir şey. Neden ismimi ileri sürüyorsunuz? diye itirazım olmaz" dedi. Bu, adaylığı için güçlü bir sinyal olarak yorumlandı.

Her ne kadar partisinden çatlak sesler ve masanın insicamını bozan çıkışlar gelse de Kılıçdaroğlu, bugüne kadar liderlerle iletişiminde; net, açık ve doğru tutumuyla dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlerde gösterdiği merkeze yakın adayların, İYİ Parti ve HDP desteğiyle seçilmesini sağladı. Hatalı tutumlara rağmen; Merkez Bankası, TÜİK ve yargı makamları önünde eylemleri vatandaşın dikkatini çekti. Adalet yürüyüşünü yaptı. Bir önceki seçimde İYİ Parti'ye 20 milletvekili vererek grup kurmasını ve Meclis'e girmesini sağladı.

Helalleşme çıkışı, başörtüsü teklifi, “CHP’nin de geçmişte hataları oldu” söylemi muhafazakar kesimde en azından Kılıçdaroğlu’nun samimiyet testini geçmesinin yolunu açtı. Masanın kurulmasına ve küçük-büyük parti demeden ortak akılla ve sinerjiyle masanın işlevselliğine önemli katkıları oldu.

Şimdi kritik bir eşikten geçiliyor…

Bir önceki seçimde Akşener ve Demirtaş’ın adaylığı muhalif oyları bölmüş, Erdoğan’ın birinci turda seçilmesine yol açmıştı. Altılı Masa, bu yenilgiyi hatırlayarak ve ders çıkararak ortak aday çıkarmayı başarabilecek mi? Bunu iki-üç hafta içinde görmüş olacağız. Ben, her şeye rağmen Altılı Masa’nın ortak bir aday çıkarabileceğini düşünüyorum…

Kılıçdaroğlu’nun adaylığına İYİ Parti’nin rezervi sürüyor. Masa dışından özellikle belediye başkanlarından ortaya atılan isimler hem masanın insicamını bozuyor, hem de bu isimleri yıpratıyor…

Buna rağmen Masa’nın Temel Karamollaoğlu gibi akil isimlerinin devreye girmesiyle bu sorun da aşılacak gibi duruyor. Denkleme Kürt seçmenin oyları girdiğine göre ve bu oylar herkes için bu seçimin temel belirleyen parametresi olduğuna göre Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığı masadan çıkacaktır.

Bu aşamadan sonra başka bir formül görünmüyor…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar