Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Beri gelin; yağ ile unun bir daha ayrılmayacak kadar karılmasından meydana gelen bulamaç gibi karılın, katışın birbirinize.” MEVLÂNÂ

        Konya’da düzenlenen ve Mevlânâ’nın baş aşçısı adına verilen Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri sahiplerini buldu

        ANADOLU Halk Mutfağı Derneği, 2010 yılından bu yana, Türk mutfağının tanınması ve yaygınlaştırılması yolunda gayret gösterenleri onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla ‘Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’ni veriyor. Türk mutfağı algısının her anlamda öne çıkarılmasına katkıda bulunan kurum, kuruluş ya da kişileri ödüllendirmek amacıyla yola çıkan etkinlik, geçen yıl İstanbul’dan Konya’ya taşındı.

        Dünya Konya’yı Mevlânâ’nın ve Mevleviliğin merkezi olarak tanır. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’nin en yalın mutfaklarından da birine sahiptir. Tabii ki Ateşbaz-ı Veli’nin adını taşıyan bir etkinlik Konya’ya yakışırdı.

        Geçen yıldan itibaren Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği işbirliğiyle Konya’da düzenlenmeye başlayan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri bir yarışma değil. Anadolu Halk Derneği Başkanı Adnan Şahin’in liderliğinde toplanan Yürütme Kurulu, tüm Türkiye’den 8 farklı kategoride; kurum, kuruluş ve kişilerden 3’er aday gösteriyor. 21 kişilik seçici kurul da bu adaylar arasından birini seçiyor. Gelenekselleşmesi hedeflenen bu etkinliğin, yeme-içme sektörüne de büyük katkısı olacağı düşünülüyor.

        HT Magazin Yayın Yönetmeni Kadir Kaymakçı, Seçici Kurul Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü, gazetemiz adına, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık’ın elinden ben aldım.

        Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, ödülünü Mevlânâ’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi’nin elinden aldı.

        Melih Demirel ve Eyüp Kemal Sevinç’in, özgün ürünler ve pişirme teknikleriyle Anadolu mutfağına sağladıkları katkı ödüllendirildi.

        TÜRES ve Türk Mutfak Vakfı Başkanı Ramazan Bingöl de ödül alan isimlerdendi.

        Ateşbaz-ı Veli kimdir?

        TABİİ ki sadece yemek pişiren biri değil, 1001 gün süren çile döneminde manevi terbiye ve eğitim makamı olarak kabul edilen Mevlevihane mutfağının (Matbah- ı Şerif) baş aşçısı. Ateşbaz-ı Veli aynı zamanda Mevlânâ’nın yakın arkadaşı, dert ortağı... Ateşbaz-ı Veli yani İzzeddin oğlu Yusuf, kimilerine göre Mevlânâ’nın ailesiyle birlikte Horasan’dan gelir, kimilerine göre de Karaman’dan aileye katılır. Dünyada türbesi olan tek aşçıbaşı olan Ateşbaz-ı Veli, döneminin önemli ve söz sahibi isimlerinden biri. Yine bir rivayete göre Mevlânâ kadar Şems’in de yakın dostu.

        Sirkencübin şerbeti

        MEVLEVİ mutfağına has bir şerbettir. Hazımsızlığı giderir, tokluk hissi verir, açken içilirse zayıflatır.

        NASIL HAZIRLANIR?

        - 5 su bardağı su

        - 5 yemek kaşığı bal

        - 5 yemek kaşığı sirke

        HAZIRLANIŞI: 5 su bardağı suyun içine 5 yemek kaşığı bal ve 5 yemek kaşığı sirke koyduktan sonra iyice karıştırın. Soğuk olarak servis edin.

        MEVLEVi MUTFAĞINI günümüze taşıyan restoran MATBAH

        SULTANAHMET’TE bulunan Ottomans Hotel’in içindeki Matbah Restoran, 5 yıldır Osmanlı saray mutfağı ve Mevlevi mutfağını çeşitli etkinliklerle yaşatıyor. 17-31 Aralık tarihleri arasında, Mevlânâ’yı anma ve Mevlânâ’nın Hakk’a yürüyüşünün 741’inci yıldönümünün kutlanacağı Şeb-i Arus haftası boyunca hepsi özenle hazırlanmış yemekleri misafirleriyle buluşturacak.

        Matbah Restoran, Mevlevi mutfağının zengin lezzetlerini, Mevlevi Somadı mönüsüyle sunacak. Somad, Mevlânâ’nın eserlerine, dönemin kaynaklarına dayanılarak hazırlandı. Yalnızca yemek yemek değil, mutfak kültürümüzü de keşfetmek isterseniz yerinizi şimden ayırtın.

        Ottoman Hotel Genel Müdürü Serdar Balta, Matbah Restoran’la En İyi Osmanlı Saray Mutfağı Ödülü’nü aldı. Ödülü, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru verdi.

        Pekmezli ayva dolması

        - 200 gr kuzu kıyması - 200 gr dana kıyması - 4 adet ayva - 1 kahve fincanı pirinç - 1 orta boy kuru soğan - 1 çorba kaşığı zeytinyağı - 1 çorba kaşığı tereyağı - 1 çorba kaşığı kuşüzümü - 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık - 1 çorba kaşığı soyulmuş tane badem - 4 dal biberiye taze - Yeterince tuz - Karabiber - Pul biber - 50 gr üzüm pekmezi

        PİRİNCİ yıkadıktan sonra tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Soğanı ince ince doğrayın. Isınmış tavaya zeytinyağını koyun. Soğanı hafif pembeleştirdikten sonra kıyma ilave edin. Kuşüzümünü yıkayın, kabukları soyulmuş bademi ve dolmalık fıstığa baharatlar ile tuzu ilave edin. Tüm malzemeleri 5 dakika kavurun. Harcınız hazır. Ayvaların altını üstünü kesip içini boşaltın. Harcı doldurun. Fırın tepsisine dik şekilde koyup üzerine yarım bardak kemik suyu ve pekmez ekleyin. 180 derecelik fırında 10 dakika pişirip üzerine pekmez dökebilirsiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar