Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Salı günü açıklanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tutanaklarında bankalardan yapılan zorunlu karşılık kesintilerine faiz ödemesinin tartışıldığı belirtiliyordu. Çarşamba günü de bu karşılıklara faiz ödenmesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Şimdi belli olmayan ödemelerin ne zaman yapılacağı ve faizinin ne olacağı. Ama olsun, bilançoları hızla bozulmakta olan bankacılık sektörü üzerinde piyasa spekülasyon yapacak malzemeyi buldu. Bu nedenle bankalar iki günde yüzde 10.5 değer kazandı ve borsayı da yüzde 6.7 yukarı çekti. Böylece borsanın son bir ayda yaptığı prim de yüzde 11.5 düzeyine vardı. 27 Şubat'ta 61.142 ile son 1.5 yılın en düşük düzeyine inen Borsa Endeksi 68.158'e kadar yükseldi. Kimisi bunu "seçim rallisi" diye adlandırdı. Ama gerçek bu değil. Borsanın son yükselişindeki bu çıkış henüz 3 gün ile sınırlı ve bu kadar kısa süreli hareketlere ralli denmez.

Üstelik bu yükselişin nedeni seçim değil. Bir kere burada yanılmayalım. Belirttiğimiz gibi, asıl Merkez Bankasının munzam kararı salı gününden itibaren borsayı ivmelendirdi. Sadece borsayı değil, döviz kurunu aşağı bastırırken, faizi de düşürdü. Banka etkisine, 25 Mart için kaset ve hükümet krizi beklentisiyle aşırı satış veya açığa satışçıların pozisyonlarını kapatmasının eklenmesi durumu da var.

27 Şubat'tan 25 Mart'a kadar geçen sürede borsanın artışı yüzde 4.4 ile çok küçük bir düzeydeydi. Bu da son 1.5 yılın en düşük düzeyine inmesinden kaynaklanan küçük bir sıçrayış. Yoksa seçim sonrasına yönelik pozitif bekleyişlerin satın alınması gibi bir durum yok. Seçim geride kalmasına kalacak da, hemen sonra önümüze sandıktan çıkacak sonuçlar, cumhurbaşkanlığı seçimi, siyasi istikrarsızlık, ekonomik sorunlar dikilecek. Biriktirilen zamlar yapılacak, enflasyon yükselecek. Kısaca seçime kadar belki cicim aylarını yaşadık ama sonrasında gerçeklerle yüz yüze kalacağız.

Kaldı ki bizim borsanın geçim öncesinde ralli yaşamak gibi bir alışkanlığı da yok. Geçmişteki seçimlerde borsanın seyrini inceledik ve endeksin performansını çıkardık. Toplum hayatında ve ekonomide önemli etkileri olan seçimlerin nedense bizim borsanın ana eğilimine pek etkisi yok. Seçim öncesi ve seçim sonrası hareketlerine bakıldığında borsanın ana eğiliminden sapmadığını görüyoruz. Genelde seçim sonuçları seçime bir ay kalana kadar fiyatlanıyor. Son bir ayda da, bu fiyatlamanın ince ayarı yapılıyor. Aşırı satış yapılabiliyor ve son bir ayda kısmen bir toparlanma görüyoruz. Bu seçimlerde de olan bu. Ekonomiyle bire bir paralelliği bozan faktör de, borsanın her şeyi önceden satın alması olsa gerek.

SONUÇ: "Endişe, sorunların vadesi gelmeden önce ödenen faizdir."William Ralph Igne

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar