Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İpragaz’ın 60. Kuruluş yıldönümünde öğreniyoruz ki, Türkiye otogazlı araç bakımından dünya lideri. Dünya LPG Birliği’nin 2021 raporuna göre dünyada toplam 27.6 milyon otogazlı araç bulunurken, Türkiye’de bu sayı 4.9 milyona çıktı. Rakamlar dünyadaki otogazlı araçların yüzde 17’sinin Türkiye’de bulunduğunu gösteriyor.

        ➔ Otogazın Türkiye’de yaygınlaşmasında ve bu alanda dünya liderliğine yükselmesinde geçmişte akaryakıt ürünleri arasında LPG’nin göreli biçimde ucuz kalması ve araç sahiplerinin ekonomik tercihleri belirleyiciydi. Ancak son yıllarda fiyat farkı giderek azaltıldı.

        ➔ Türkiye’nin toplam LPG pazarı 2021 yılında 3.9 milyon tona ve 80 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. Dünya pazarı ise 329 milyon ton ve parasal büyüklüğü 300 milyar dolar.

        ➔ Miktar olarak dünya LPG pazarının yüzde 1.2’si Türkiye’ye ait. Türkiye’nin milli geliri dünyanın yüzde 0.9’u kadarken, LPG’deki payı yüzde 1.2 ile üçte bir daha fazla. Bu da ülkedeki LPG tüketiminin dünyanın üzerinde olduğuna işaret ediyor.

        10 yılı aşkın süredir Türkiye, LPG’li araç sayısı ve istasyon sayısında dünya lideri, otogaz tüketiminde ise bazen lider bazen ikinci sırada yer alıyor.

        REKLAM

        ➔ Türkiye’de 77 lisanslı firmanın faaliyet gösterdiği LPG sektöründe 7 bini tüp ve 11 bini otogaz bayi 10 milyon haneye ve 4.9 milyon otogazlı araca ikmal gerçekleştiriyor. Yaklaşık 100 bin çalışanı bulunan sektör 80 milyar TL pazar büyüklüğüne sahip.

        ➔ Özellikle küresel ısınma, iklim krizi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ülkelerin 2050’ye kadar karbon salımını sıfıra indirme hedefleri nedeniyle önümüzdeki 10 yılda dünya tüketimin daha yaygınlaşacağı ve yıllık bazda 375 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

        İPRAGAZ’IN 60. YILI

        ➔ 60 yıl önce kurulan İpragaz’ın öncülük ettiği Türkiye LPG sektörü, bugün hacmi, yapısı ve özel konumu ile dünya ölçeğinde önemli pazarı haline geldi. O dönem değerlendirilemediği için rafineri bacasından yakılarak salınan LPG bugün dünya ölçeğinde bir sektöre dönüştü.

        ➔ Şirketin kuruluş yıl dönümü için düzenlenen basın toplantısı İpragaz CEO’su ve Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, İpragaz’ın sermayedarı Hollanda kökenli SHV Energy’nin Yönetim Kurulu Üyesi Steven Sels ile Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde’nin katılımlarıyla gerçekleşti.

        ➔ Tüm dünyada ‘temiz enerji’ olarak kabul edilen ve olağanüstü durumlarda ‘kara gün dostu’ olan LPG’nin özelliklerine değinen Eyüp Aratay şunları söyledi:

        ➔ “LPG, kullanım çeşitliliği ve sunduğu avantajlarla hem sürdürülebilirlik politikaları açısından hem de ülkemizin artan enerji ihtiyacında kaynak çeşitliliği ve sağlığı açısından çok önemli bir alternatif oluşturuyor. Son olarak, Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’de LPG’nin önemini, potansiyelini bir kez daha ortaya çıkardı.”

        ‘TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEME SAHİP’

        REKLAM

        ➔ SHV Holding’in 126 yaşında ve halen Hollanda’daki en büyük aile şirketi olduğunu belirten SHV Energy Yönetim Kurulu Üyesi Steven Sels 73 ülkede faaliyet gösterdiklerini 57 bin çalışanlarının bulunduğunu belirtti. Türkiye ve mevcut pazar gelişmelerine değinen Steven Sels şöyle konuştu:

        ➔ “SHV Energy olarak, Türkiye’de uzun vadeli yatırım yapmaktan gayet memnunuz. Gerek hacmi gerek yapısı ve potansiyeli ile dünya ölçeğinde LPG pazarlarından biri olan Türkiye, SHV Energy için değerli ve stratejik öneme sahiptir. Dünya’daki en büyük iki pazarından biridir. İpragaz ile 23 yıldır şunu gördük ki, Türkiye her koşulda krizlerden başarıyla çıkma, ayağa bakma becerisine sahiptir. Biz Türkiye’ye kısa, dönemsel bir projeksiyonla bakmıyoruz, burada uzun vadeli bir yatırımcıyız.”

        ➔ Enerji faaliyetleri hakkında bilgi veren Steven Sels şunları kaydetti: “Kendimizi bir enerji dönüşüm şirketi olarak görüyoruz. Enerji dönüşümünde LPG, şu an için en önemli alternatif. Bugün temiz enerji olarak, 1.000’in üzerinde kullanım alanına sahip olan LPG, alternatif hidrokarbon yakıtlardan %20-50 arasında daha az CO2 salınımı yapmasının yanında, geleneksel yakıtlardan 5 kat daha verimli bir enerji kaynağı konumunda bulunuyor.

        YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖZEL ÖNEM

        ➔ Ayrıca SHV Energy olarak, biyokütle, gübre, atık, tarımsal kalıntılar ve yenilenebilir malzemeler dahil olmak üzere fosil olmayan hammaddelerden türetilen biyo-bazlı ve yenilenebilir yakıtlara özel önem veriyoruz. Karbon nötr bir dünyaya geçişte merkezi bir rol oynayacağına inandığımız BioLPG, BioLNG, rDME, hidrojen ve amonyak, metanol ve yeni e-yakıtların, geleceğin yakıtları olacağını düşünüyor ve bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. rDME elde edecek proses yatırımı olarak 1 milyar Euro’luk bir program yürütüyoruz ve bu alanda dünyada pazar lideriyiz.

        ➔ Odaklandığımız alanlar arasında sürdürülebilir yakıt grubunun yanı sıra İrlanda’da enerji verimliliği firmasını satın aldık. Aynı şekilde bina çatılarında güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren Hindistan’daki bir şirketi bünyemize kattık.

        REKLAM

        ➔ Yaptığımız tüm bu yatırımlar, tüm bu çalışmalar Türkiye için de çok anlamlı olacaktır.”

        HOLLANDA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE İYİ ÖRNEK

        Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde de toplantıda yaptığı konuşmada İpragaz’ın 23 yıldır SHV bünyesinde yer almasından gurur duyduklarını belirterek “Bu gurur Hollanda Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin güzel bir örneği. İpragaz Türkiye’de önemli bir ekonomik oyuncu. Türkiye, SHV’nin ikinci en büyük piyasası” dedi.

        ➔ SHV’nin sürdürülebilirlik politikasına ve bu alanda yaptıkları çalışmalara vurgu yapan Başkonsolos, “Sürdürülebilirlik konusundaki tüm çalışmalarda işbirliğine açığız, bu alandaki faaliyetleri destekliyoruz” açıklamasında bulundu.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar