Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Dün finansal yatırım araçlarının çoğunun kısa vadede iyi fırsatlar sunmadığını işlemiştim. Bugün konuya orta ve uzun vadeli bakacağım. Bunun için kullanacağım temel argüman geçmişteki gerçekleşen performanslar olacak.

Bitişikte yer alan tablodan izlenebileceği yatırım araçlarının 5 ve 10 yıllık getirileri bize iyi bir fikir verebilir. 2011’in ortasından 2016’nın ortasına kadar geçen 5 yıllık dönem ile 2016 ortasından bu yana yaşanan ikinci 5 yıllık dönemi karşılaştırdık. Son 10 yıllık dönemin de kümülatif getirilerini çıkarttık. Yatırım araçlarındaki temel değişkeni ise enflasyonun 5’er yıllık dönemde ikiye katlanmasında bulduk.

SON 5 YILDA DURUM

-Son 5 yılın en iyi getirisi yüzde 311.8 ile gram altından. Ancak belirtelim ki, aynı dönemde tüketici enflasyonu yüzde 95.99 arttı. Buna göre de reel getiriyi indirgemek gerekli.

-İkinci sırada dolar geliyor. TL karşısında dolar kurunun artışı 201.9 düzeyine vardı.

-Üçüncü sırayı teknoloji hisse senetleri alıyor. Nasdaq Borsası’sı son 5 yılda yüzde 199.5 düzeyinde prim yaptı.

-Bireysel emeklilik fonlarının son 5 yıllık getirisi yüzde 126.1 ile enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Devlet katkısının sürmesi şartıyla bireysel emeklilik fonları Türkiye şartlarında cazip yatırım aracı haline geldi. BES’te ilk 5 yılın ortalama getirisi yüzde 42.6 düzeyinde kalmıştı. Yine aynı dönemde enflasyon yüzde 48.5 olmuştu.

10 YILLIK DURUM

-Dolayısıyla yıl ortası itibariyle ele aldığımız son 10 yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 42.8 iken, ikinci yarısında yüzde 86.5’a çıktı ve kendini ikiye katladı. Son 10 yıllık enflasyonun toplamı ise yüzde 191. 1 düzeyinde gerçekleşti.

-2011 ortasından 2021 ortası arasındaki 10 yılda ise gayrimenkul fiyatları da enflasyonu yeniyor. TCMB tarafından açıklanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi Nisan ayı itibariyle yüzde 238.9 oranında arttı. Burada hem iki aylık veri eksik hem de aynı dönemde konutların kira getirisi de fiyat artışlarına eklenmeli.

-Buradan çıkan sonuç ise Türkiye şartlarında uzun vadede konut fiyatlarının ve ona bağlı gayrimenkul değerlerinin yükselen enflasyona karşı iyi bir koruyuculuğunun olduğudur.

-Yine bireysel emeklilik fonlarının son yıllardaki performans artışı ile 10 yıllık dönemde durumu kurtardığını ve yüzde 222.3’lük ortalama getiri ile yüzde 191.1 enflasyonu az da olsa geçebildiğini belirtmek gerekiyor.

EN YÜKSEK GETİRİ TEKNOLOJİDEN

-Son 10 yıllık getiri de şüphesiz en iyi getiri teknoloji şirketlerine yapılan yatırımdan geldi. Nasdaq Borsası’nın 10 yıllık artışı yüzde 443. Dolar bazında artışın üzerine temettü dağıtan şirketlerden bir seçim yapılmışsa getirinin yüzde 500’ün üzerine atması mümkün. Çok yüksek ve nadir görülen bir getiri. İlerleyen yıllarda aynı getirinin yakalanması ise zor olabilir ama teknoloji kazandırmaya devam edebilir.

-Doların TL’ye karşı 10 yıllık değişimi de yüzde 435.7. Aynı hızda gitmesi beklenemez.

-Ons altının değişimi yüzde 18 düzeyinde kalırken, gram altının yüzde 527 prim yapmasında dolar kurundaki artışın etkisi büyük.

-Kurda benzer büyük artışları beklemediğimizden, gram altının buna uyumlu hareket edeceğini ve geçmiş yıllardaki yüksek getirisini yakalayamayacağını tahmin ediyoruz.

ENFLASYON YİNE İKİYE KATLANIR MI?

-Buradan hareketle uzun vade için geçmişteki yüksek döviz kuru getirilerinin elde edilemeyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü geçen yılın ikinci yarısında enflasyon ikiye katladı. Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 5 ülkeden biriyiz. Önümüzde Venezuela ve Arjantin var.

-Döviz kurunun geçmişteki benzer performansını sürdürmesi için, enflasyonun yine kendini katlaması gerekir. Ancak bu durumu ekonomi ve toplum açısından katlanabilir ve sürdürülebilir görmüyoruz.

-Dolayısıyla önümüzdeki orta ve uzun vadeli dönemde döviz kurunun performansında alternatiflerine göre düşüş beklenebilir.

-Bu durum enflasyona, oradan faizlere yansır ki, alternatif yatırım araçlarının önünü açar. Bunlar da gayrimenkuldür, hisse senedidir, hisse senetlerinin ağırlıkta olacağı bireysel emeklilik fonları ve yatırım fonlarıdır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar