Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Dört büyük futbol kulübü Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor halka açık ve hisseleri borsada işlem görüyor. Borsanın genelinin gerilediği bir dönemde bu dört hisse senedini temsil eden Spor Endeksi ağustos ayında yüzde 38 arttı. Bu artış eylül ayında büyük bir ivme kazandı. Sadece 7 iş gününde spor hisselerinin primi yüzde 65’e ulaştı. Her gün dört hisse senedi yüzde 9-10 yüksele bir seyir çiziyor.

-9 Eylül itibariyle 1.336.81 puana çıkan Spor Endeksi temmuz sonundan beri geçen 5 haftada yüzde 128 prim yaptı. Gerçekten baş döndürücü ve borsada nadir görülen bir hareket. Nadirliği şurada ki, bu dört hisse senedinin ait olduğu kulüpler kâr etmiyor, zarar üretiyor ve borç batağında.

-Futbol sektörü mü borsayla oynuyor, yoksa borsacılar mı önlerine gelen fırsatı iyi kullanıp futbol gibi hisselerle oynuyor, belli değil. Ancak borsada öyle bir futbol oyunu başlamış ki, şimdilik çok heyecanlı, olağanüstü ve çok kârlı.

-Aynı dönemde borsanın genelinin yüzde 2.4 düştüğünü kaydedelim.

OYNAKLIKTA BORSAYI KAT BE KAT GEÇİYOR

Spor hisselerinin sığ olduğunu, borsanın geneline göre çok daha fazla oynaklık gösterdiğini biliyoruz. 23 Mart’taki borsaların dip seviyesinden temmuz sonuna kadar BİST-100 Endeksi yüzde 36.6 artarken, Spor Endeksi yüzde 103.7 yükseldi. Arada bire üç artış gibi fark oldu.

-23 Mart öncesi 5 haftada ise borsa endeksi yüzde 33.3 değer kaybederken, Spor Endeksi’nin düşüşü yüzde 72.8’e vardı. Burada da borsa düşüşünün iki katını geçen bir gerileme söz konusu.

-Spor Endeksi, dünyanın en volatil piyasalarından biri olarak İstanbul Borsasını bile, oynaklıkta kat be kat geride bırakıyor. Spor Endeksi performansıyla Borsa Endeksi’ni açık ara yeniyor.

4 KULÜBÜN 6 MİLYARLIK BORCU

-Ağustos ayından başlayarak piyasanın genelinden net biçimde pozitif ayrışan Spor Endeksine ralli yaptıran gelişme ne? Finansal açıdan batık durumdaki futbol kulüplerinin kurtarılması.

Dört büyük futbol kulübünün finansal sektöre olan borçlarının toplamı 6.2 milyar lira. Geçen yılın yaz aylarında Fenerbahçe hariç üç büyük kulüp bankalarla borçları yeniden yapılandırdı. Vadeyi 5 yıla uzattılar. Uzatılan bu vadeye rağmen çarkları çevirememiş olacaklar ki, bankalarla yeniden yapılandırma gündemde.

VADE 5 YILDAN 12 YILA UZATILABİLİR

-Bloomberg HT’den Sefer Yüksel’in haberine göre banka ve spor kulübü yöneticileri, yeni borç yapılandırmasının 10 gün içinde sonuçlandırılabileceğini belirttiler. Yapılandırma Fenerbahçe’yi de kapsayacak ve bu kulüp ayrıca taze kredi de kullanacak.

-Anlaşmanın karşı tarafında ise Ziraat Bankası, Halkbank, Denizbank ve Alternatifbank olacak. 2 yıl ödemesiz 5 yıllık vadenin yeni anlaşmayla yine 2 yılı ödemesiz, 12 yıla çıkarılması bekleniyor. Yeni anlaşmada faiz oranın yüzde 10-11 arasında ve piyasa düzeyinin altında kalacağı belirtiliyor.

OYUNUN DAYANAĞI KURTARMA

-Eğer anlaşma böyle yapılacaksa, önce geçen yıl uzatılan vadenin bu yıl iki katına çıkarılmasıyla futbol kulüpleri borç batağından kurtarılıyor demektir. Çukurdan çıkacaklar ve rahatlayacaklar.

-Borsada da bu fiyatlanıyor. Otoriteler bu nedenle olsa gerek diyeceğim, harekete dokunmuyor, izliyorlar. Hem futbol dünyasını hem borsayı bilenlerin yoğunlaştığı bu hisselerde yaşanan rallinin veya oyunun dayanağı bu.

Bir de harekete geçen vagona sağdan soldan binenler var.

-Baş döndüren fiyat artışlarının dayanağı acaba ne kadar sağlam? Kısa sürede anlaşma yapılacaksa beklentiler karşılanmış olacak. Gaz bulunması olayına benzeme riski elbette var.

-Yapılan sadece borç erteleme, borç silme de değil. Futbol kulüplerinin içine para konulacak, bu para da küçük hissedarlara gidecek gibi bir durum yok.

-Ayrıca futbol sektörü için yeni kalıcı gelir kalemlerine ihtiyaç var. Koronavirüs hayatı ve ekonomiyi vurduğu gibi, sporu da vurdu.

YAPI DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEDİKÇE…

-Bu açıdan bakınca finansal kurtarma ile futbol sektörünün veya kulüplerin yapısı değişmiyor. Kulüpler yeni gelirlere kavuşmadıkları gibi, giderlerinde radikal kısıtlamalara gidilmiyor. Bunu kendi iradeleri ile yapacak durumları da yok. Yine yan yollardan borç bulmaya ve yüksek bedellerle futbolcu ithal etmeye devam edecekler. Borçlar yine büyüyecek.

-Dolayısıyla borç öteleme bir rahatlama sağlayacak, o kadar. Hisse senedi sahiplerine de, ortaya çıkacak kâr, bu kârın paylaşımına dayalı hareket etmek fırsatı çıkmayacak. Sadece beklentilere, değer artışına, spekülasyona oynamaktan başka yol kalmıyor. Vagona sağdan soldan atlayanların bunun farkında olması gerekir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar