Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

ABJ isminin tuhaflığının farkında mıydı bilmiyorum. Sonuçta kendisi seçmemişti bu ismi! Ama işte insanlar yıllardır onu bu isimle çağırıyorlardı. ABJ, Fe’yi ilk gördüğünde uzun yıllar sürecek bir aşkın ilk anlarını yaşadığını düşünmüş müydü; doğrusu emin değilim... Fe, ABJ’den bir yaş büyüktü. ABJ’den etkilendiği aşikardı. İkisi arasındaki çekimi, yıllarca onların ilişkisini izleyenler hala anlatıyorlar. ABJ ile Fe o ilk tanışmanın ardından hiç ayrılmadılar. Her şey o kadar doğal gelişmişti ki onların birlikteliği kimseyi şaşırtmamıştı. Onlar mutluydu, çevrelerindeki herkes de onlar için mutluydu. Ta ki geçen yıla kadar.

Kimse ne olduğunu bilmiyor! 25 koca yıl, çeyrek asır hiç ayrılmayan, bir sürü çocukları olan ABJ ile Fe aniden ayrıldılar. Tanıştıkları gün kanatlanıp birbirine uçan ikili her şeyin sıradan olduğu, ağaçların, göllerin, güneşin her zamanki işlerini yaptığı, dünyanın bıkmadan usunmadan hep yaptığı gibi ağır ağır döndüğü bir gün, sessizce, arkalarına bile bakmadan ayrı taraflara doğru kanat çırptılar.

Şimdi herkes bu ayrılığı, bu kırık aşk hikayesinin sonunun nasıl olacağını merak ediyor...

25 YILDIR AYNI GÖLDE BİRLİKTE YÜZÜYORLAR

Yıllardır her ilkbaharda Seney Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı’nda buluşan iki dalgıç kuşu ABJ ile Fe! Dünyanın bilinen en yaşlı dalgıç kuşları oldukları düşünülüyor. Dalgıç kuşları ortalama 30 yıl yaşarken ABJ 37, Fe ise 38 yaşında. Onları daha yavruyken izlemeye alan bilim insanları iki dalgıç kuşunun ‘aşk’larının 1997’den 2022’ye kadar aralıksız sürdüğünü söylüyor.

Dalgıç kuşları tek eşli değil, işte tam da bu yüzden ABJ ile Fe’nin 25 yıl süren birliktelikleri dünyanın birçok yerinden kuş gözlemcileri için bir Romeo ve Juliet, Leyla ile Mecnun gibi ölümsüz bir aşk öyküsü.

ABJ ve Fe’nin, çeyrek asırlık birliktelikleri boyunca 32 yavruları olmuş. Bunların 29’u hayatta kalmayı başarmış. Doğa dergileri ikilinin bölgenin ‘en güçlü ailesi’ olarak anıyor.

Fakat ne olduysa 2022 yılında ABJ ve Fe sessiz sedasız ayrılmış. Bilim insanları ayrılığın nedeni hakkında bir fikre sahip değiller. Kimse ne olduğunu anlayabilmiş değil... 25 yıldır aynı gölün sularında birlikte yüzen ABJ ve Fe son iki yıldır birbirlerinden farklı bölgelerde farklı dalgıç kuşlarıyla yüzüyor.

KADIN KENDİNE YENİ BİR EŞ BULMUŞ, ERKEK BUNALIMDA

Fe, büyük aşkını çabuk unutmuş hızlıca kendine yeni bir eş bulmuş. Söylenenlere göre kimliği belirsiz bir erkekten yeni yavrulara sahip olmuş. ABJ’nin durumu ise biraz hüzünlü! Büyük aşkının ardından kendine yeni bir hayat kurmakta zorlanan ABJ, son iki yılı yalnız geçirmiş.

Geçen yıl ilkbaharda bu büyük aşkın kahramanı olan iki dalgıç kuşu bir araya gelmiş. Ayrı geçen günlerin ardından yeniden birlikte olmasını bekleyenler maalesef büyük bir hayal kırıklığı yaşamış. Buluşmalarının ertesi günü Fe yeni eşiyle görülmüş, ABJ ise sessiz sedasız ortadan kaybolmuş.

Fe’nin yeni eşiyle birlikteliğinden yeni yavruları olmamış.

Aylarca ortalıkta görünmeyen ABJ, bir gün kendisinden 20 yaş daha genç olan Daisy’le ortaya çıkmış. Aşk acısını dindirmek için Daisy’yle yeni bir yuva kurmaya çalışan ABJ mutluluğu yine bulamamış. Daisy’le kısa süreli ilişkisinin ardından yine yalnız kalan ABJ geçen yıl başka bir erkekle kavga ederken üst çene kemiğini kırmış.

“SADAKAT AÇISINDA ONLAR BİRER YILDIZDI”

ABD’nin kuzeyindeki göllerinin sembolü olan dalgıç kuşları beş dakikaya kadar su altında kalabiliyorlarmış. Karakteristik kırmızı gözleri onlara su altında avlarını bulmasında yardımcı oluyormuş. Uçarken saatte 110 km hıza ulaşabilen dalgıç kuşları görece ağır vücutlarından dolayı, uçmak için uzun bir ‘pist’e ihtiyaç duyup sadece su üzerinden uçabiliyorlarmış. 120 santimetre kanat açıklığına sahip bu kuşlar 5-6 kilo ağırlığa uluşabiliyormuş. Sadece yuva yapmak için karaya çıkan dalgıç kuşlarının ‘aşk masallarının’ iki kahramanı ABJ ve Fe bu ilkbaharda yeniden Seney Ulusal Parkı’na dönmüş. Ancak ikili farklı bölgelerde, farklı kuşlarla yüzüyor. Smithsonian Dergisi’ne konuşan Common Coast Research & Conservation ortak direktörü Damon McCormick, “Onlar üretkenlik ve sadakat açısından gerçekten yıldızlardı," diyor. Ama artık ikili arasında her şeyin bittiğini kabul etmiş gibiler.

BÜTÜN PEMDE DİZİLERDEN DAHA HÜZÜNLÜ BİR AŞK

ABJ ve Fe’nin hayranları açtıkları Facebook sayfasında bu kırık aşk hikayesiyle ilgili duygularını paylaşıyorlar. Bir kullanıcı, “Yılın melodraması” diye yazmış. Bir diğeri ikilinin öyküsünün anneannesiyle birlikte izleyerek büyüdüğü tüm pembe dizilerden daha iyi olduğunu söylüyor.

Dalgıç kuşlarının ‘1917’den Harry Potter’a kadar birçok Holywood filminde gerilimli, tedirgin anlarda sıkça kullanılan ve bir ağıtı andıran çığlıkları için bir doğa bilimci “Garip, hüzünlü, kederli, bir ağlama, bir gülme sesi” gibi diyor.

"Bu zor zamanlarda, insandan daha büyük dünyayla olan bağımızı hatırlamak ve tek evimiz olan bu mucizevi gezegenin hiç bitmeyen müziğini kutlamak bizim için her zamankinden daha önemli" diyen, kuşların şarkılarından ilhamla 'On Bin Kuş' adlı eserini besteleyen, John Luther Adams'a hak veriyorum.

Seçimdi, şampiyonluk yarışıydı, hayat pahalılığıydı darken ilkbaharın geldiğini bile fark etmeyen ben, bu öyküyü Smithsonian Dergisi’nde okuduğumdan beri ABJ’nin ‘kederli sesi’yle dolaşıyorum bu mucizevi gezegende...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar