Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yükselen enflasyon karşısında Mart 2022’de faizleri yüzde 0-0.25 aralığından artırmaya başlayan ve yüzde 5.25-5.50 düzeyine çıkaran ABD merkez bankası Fed yarınki toplantısında faiz indirimine başlayacak.

        ➔ Birkaç gün öncesine kadar ana senaryo Fed’in koşullarda büyük bir değişme olmadığı taktirde eylülde başlayacağı faiz indirimini her toplantıda devam ettireceği yönündeydi.

        ➔ Böylece ABD faizi yüzde 5.5’luk üst bandından arka arkaya 8 toplantıda çeyrek puan kesintilerle 2 puan kadar gerileyecek ve gelecek yılın eylül ayında yüzde 3.5’e inecekti.

        ➔ Bu oran da enflasyon ve ekonomi için nötr veya uzun vadeli faiz oranı diye kabul edilen yüzde 2.8 düzeyine yakındı.

        ➔ Fed’den toplam indirimde beklenende fazla bir değişme yok.

        ➔ Zaten faiz kararına saatler kala bir yıl sonrasına bakan da yok. Yoğunlaşma yarınki toplantıya yönelik.

        HERKES BİR YANA ÇEKİYOR

        ➔ Fed yüzde 0.25 ile mi faiz indirimine başlayacak yoksa yüzde 0.50 ile mi?

        ➔ Hatta Cumhuriyetçi üç senatörün açıklamasına göre Fed yüzde 0.75 puan indirime gitmeli.

        ➔ Başkan adayı Trump ise seçime kadar faizlerin düşürülmesinden yana değil, seçim sonrasında kendisi iş başına geldikten sonra faiz indiriminin kaymağını yemek istiyor.

        ➔ İş başındaki Demokratlar ise faizin düşürülmesinden yana. Kendi dönemlerindeki ekonomik başarıların böylece taçlandırılacağını düşünüyorlar ve enflasyon sorunun bittiğini daha iyi anlatacaklar.

        ➔ Ancak buradaki indirimin de makul olmasından yanalar. Çünkü yarım puanlık indirimde piyasaların çalkantısı artar. Faiz düşüşünün mümkün olan en az oynaklıkla yapılması için çeyrek puan yeterli.

        ➔ Piyasaların isteği ise daha çok indirimlerin yüzde 0.50 ile başlamasından yana. Bugün itibariyle piyasalar da çeyrek puanlık tarafa doğru döndü gibi.

        FED NİYE MALZEME VERDİ?

        ➔ Bu konuda Fed’in piyasaların eline malzeme verdiğini belirtmek gerekiyor. Kendine yakın yorumcularla yaptığı bu yönlendirme sonucu piyasalar ağırlıklı şekilde yarım puanlık indirim tarafına yattı.

        ➔ Fed bunu niye yaptı diye düşünülebilir. Gerçekten yarım puanlık indirime hazırlanıyor olabilir ama biz buna pek ihtimal vermiyoruz.

        ➔ Piyasaları yarım puanlık indirime hazırlarken aslında çeyrek puanlık indirimin etkilerini iyice minimize etmeyi ve pekiştirmeyi de amaçlayabilir.

        ➔ Ya da Cumhuriyetçilerden gelen baskılara karşı piyasaları test ettiğini ve neyin olmayacağına gerekçe de gösterebilir.

        YARIM PUAN İNDİRİM NİYE SATIŞ GETİRİR?

        ➔ Sonuçta faizler düşecek ama boyutunun ne olacağı da önemli. Yarım puanla başlanacak bir faiz düşüşü öncelikle Fed’in yine geç kaldığı anlamına gelecek.

        ➔ Ayrıca Fed’in ekonomide ve jeopolitik tarafta negatif gelişmeler beklediğine de yorumlanır. Piyasaların bilmediği bir şeyi bildiği varsayılır.

        ➔ Bu da doğrudan piyasalara satış getirebilir.

        ➔ Yine yarım puanlık indirimle faiz düşürme sürecine başlanması seçim öncesine denk geldiğinden, Fed’e Cumhuriyetçiler tarafından rahatlıkla siyasi davrandığı eleştirilerine haklılık kazandırır.

        ➔ Yani Fed siyasi iki kanadın baskısı altında zor bir karar verecek. Cumhuriyetçiler Fed’e yanlış yaptırarak piyasaları seçim öncesinde karıştırma stratejisi güdüyor olabilir. Trump da açıklamalarıyla doğrudan piyasaların negatif etkilenmesini sağlamıştı.

        ➔ Başkanlık koltuğundaki Demokratlar ise seçim öncesi piyasalarda dalgalanma işlerine gelmediğinden makulden yana taraf oluyor ve yüzde 0.25 baz puan indirimden yanalar.

        TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

        ➔ Siyasi atmosferin etkisinde Fed piyasalara bir yoklama çekti gibi geliyor bize. İki tarafa da mavi boncuk dağıttı.

        ➔ Ancak saati geldiğinde de kararını verecek. Karar makulden yana yüzde 0.25 olarak geleceğini tahmin ediyoruz.

        Seçim olmasaydı bunu bile yapmayabilirdi. Çünkü ekonomi hala enflasyon üretebilecek düzeyde canlı.

        ➔ Talep canlı, istihdam verilerinde ciddi bir bozulma yok. Mevcut yüksek faiz düzeylerinden tüketim devam ediyorsa düşen oranlardan ne olacak acaba?

        ➔ Evet enflasyon yüzde 9.1’lik tepe noktasından en son yüzde 2.5’e indi. Yüzde 2’yi yakalamaya az kaldı.

        ➔ Fakat Fed’in asıl baktığı çekirdek enflasyon hala yüzde 3.2’düzeyinde ve manşet enflasyonun üstünde.

        ➔ Dahası ABD’de geçmiş yüksek enflasyonların seyri ikili tepe oluşturmuş, ilk tepeyi ve dibi yaptıktan sonra faiz indirimlerine takiben ikinci tepeye çıkmış enflasyon.

        ➔ Gelişmeleri, tarihin 40 yıl sonra tekerrür edip etmeyeceği açısından da izleyeceğiz.