Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Küresel piyasalar ABD’de faiz indirim olasılığına göre türbülans yaşıyor. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren önce enflasyonun gerilemesi ile faizlerde indirime gidileceği fiyatlanmaya başlandı. Ardından aralık ayında Fed Başkanı Powell’ın piyasaları doğrulayan açıklaması ile fiyatlama eğilimi daha güçlendi.

➔2024 yılında piyasalar ABD merkez bankasından çeyrek puanlık 6-7 faiz indirimi beklemeye koyuldu. Ancak yeni yılın ilk enflasyonun açıklanmasıyla bu ihtimalde törpülenmeye başladı.

➔Faiz indirimleri ertelenmeye, indirim sayısı giderek düşmeye başladı. Nisan ayında neredeyse faiz indirimi sıfırlandı.

➔Mayısta ise indirim ihtimali yeniden üçe doğru çıktı, son verilerin ardından ise bu yıl için faiz indirim beklentisi bire indi.

20 MAYIS ZİRVESİ

➔Tabidir ki piyasalarda pozitif eğilim bozuldu. Bir öyle bir böyle finansal piyasalar özellikle ABD verilerinin ve Fed’in faiz indirme olasılığının elinde oyuncak haline geldi.

➔Nitekim geçen hafta da önce rekor düzeyler görüldü. Ardından Fed’in faiz indirim olasılığı bu yıl için bire düşünce satışlar güçlendi.

Borsalar rekor düzeylerinden geri gelmeye, risk iştahı azalmaya, dolar değerlenmeye, ABD’de faiz oranları artmaya, emtia fiyatları gerilemeye, değerli metaller altın ve gümüş sert sayılacak şekilde düşmeye başladı.

➔20 Mayıs Pazartesi küresel piyasalar için zirve günüydü. Faiz indirim ihtimalinin azalmasına en çok tepki veren son dönemde en hızlı fiyat artışlarını gerçekleştirenler oldu.

ALTIN, GÜMÜŞ, BAKIR PEŞPEŞE

➔Gümüşün onsu 32.514 doları görerek tepe yapması ardından haftayı 30.339 dolardan kapattı. Gümüşte haftalık kayıp yüzde 3.6, zirvesine göre ise yüzde 6.6’ya vardı.

➔Altın fiyatları da haftanın ilk günü 2.450 dolara yükselerek rekor düzeyine ulaştı. Buradan başlayan satışlarla haftayı yüzde 3.3 kayıpla 2.333 dolardan bitirdi. Altının zirvesine göre kaybı yüzde 4.7’yi buldu.

➔Bakır fiyatları da 20 Mayıs’ta tonu 10.935 dolarla küresel kriz sonrasının rekoruna ulaştı. Haftayı 10.324 dolardan kapatan bakır fiyatlarındaki hatalık kayıp yüzde 3.2, zirvesine göre kayıp yüzde 5.5 oldu. Kayıpta en büyük alıcı olarak Çin’in yükselen fiyatlardan alım yapmayı kesmesi etkili oldu.

BİZİM BORSA SON ZİRVESİNİN %52’SİNE GELDİ

➔Gelişen ve gelişmiş tüm borsaları kapsayan MSCI Dünya Endeksi de 20 Mayıs’ta 796.049 puanla rekor kırdı. Bu düzeyi ile son bir yılda yüzde 26 artan MSCI Tüm Dünya Borsalar Endeksi haftayı yüzde 0.4 gibi küçük bir kayıpla bitirdi. Zirveden düşüşü de yüzde 0.5 düzeyinde kaldı.

➔Borsalarda geri çekilmeyi sınırlayan aslında ABD borsalarının güçlü kalması, ABD borsalarını da bilançosu açıklanan ve yine beklentilerin üzerine çıkabilen Nvidia bilançosu oldu.

➔Gelişen borsalar endeksi ise haftalık yüzde 1.5, 20 Mayıs zirvesine göre yüzde 1.7 geriledi.

➔Türkiye Borsası da MSCI Endeksi ile yüzde 2.7 kayba uğradı. Borsanın 21 Mayıs’taki 382.167 yeni zirvesi 6 Nisan 2018 sonrası 6 yılın en yükseğini oluşturuyor.

➔MSCI Türkiye Borsa Endeksi son büyük yükselişinde 8 Mayıs 2013’te 736.536 düzeyini görmüştü. 21 Mayıs 2024’teki 382.167 puanlık seviyesi ile 11 yıl sonra geldiği yer zirvenin yüzde 52’si kadar.

KÜRESEL PİYASALARIN KRİTİK HAFTASI

➔Küresel piyasalarda mayıs sonuna denk gelen zirvelerin görülmesi ve oradan aşağı dönüşün nereye yöneleceği daha çok bu hafta netleşebilir. Bu açıdan kritik bir hafta geçirmeye adayız.

➔Şansızlık ise küresel piyasaları sürükleyecek önemde bir verinin veya gelişmenin yokluğu. Açıklanacak ikinci bir Nvidia bilançosu da yok.

➔Veri anlamında mecburen 7 Haziran’daki tarım dışı istihdam beklenecek. Ya da piyasalar şapkadan yeni bir tavşan çıkaracak.

➔ABD’de ardından enflasyon verileri gelecek. Ancak enflasyon verilerine çok da bel bağlamamak gerekiyor.

➔Çünkü başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Kamusal harcamalar artıyor. Maliye politikası gevşek. Sadece para politikasının sıkılaştırılması, şimdiye kadar bizde olduğu gibi, yetmiyor.

➔Kaldı ki yaz sezonuna geldik. İnsanlar tatile çıkacak, gezip tozacak. Benzin tüketecek. Hizmetler sektörüne talep artacak. Kemerlerin yeterince sıkı olmadığı bir ortamda artan talep fiyatların daha rahat artırılmasını beraberinde getirebilir.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜ BAŞLI BAŞINA BİR HİKAYE

➔Küresel piyasalar oynak ve kırılgan olsa da Türkiye piyasaları pozitif ayrışmaya adaydır. Çünkü yabancı yatırımcılar devlet iç borçlanma senetlerini yeniden keşfediyor. Maya tuttu. Bu alanda kaydedilecek daha çok yol var.

Önümüzdeki aydan itibaren enflasyon düşüşe geçecek ve devam eden aylarda bu durum 2024 yılı boyunca sürecek. Bu durum beklentileri iyileştirebilir.

➔Ekonomi yönetimine de yeni adımlar atması, yapısal reformlar yapması için iyi zaman kazandırır. Enflasyon düşüşü Türkiye için başlı başına bir hikaye oluşturuyor.

➔Gri listeden çıkış, swap piyasasının açılması, KKM’nin eritilmesi ile finansal sistem iyice normalleşecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar