Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Fed 'any' kelimesi ile piyasaları yerinden oynattı

        Faiz değişikliği beklenmeyen ABD merkez bankası Fed’in yılın son toplantısı finansal piyasaları yerinden oynattı. Ekonomik görünüm konusunda yaptığı tahminler ve açıklama metnine koyduğu üç harflik bir kelime piyasalarda çok şeyi değiştirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4’ün altına inerken altın fiyatları 2.000 doların üzerine sıçradı ve yüzde 3 yükseldi. Dow Jones Endeksi rekor kırarken dolar geriliyor. Dot plot olarak bilinen noktasal grafiklerde Fed 2024’te 3 faiz indirimi öngördü.

        BİR ANY (HERHANGİ) KELİMESİNİN YAPTIĞI

        ➔Piyasalar Fed’in karar metnindeki ve Başkan Powell’ın basın toplantısındaki mesajlarını genelde güvercin algılandı ama finansal piyasalarda asıl etkiyi yaratan ifade ise üç harflik “any” kelimesi oldu.

        ➔Önceki toplantıya ait karar metninde “ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız” denilmişti.

        ➔Bu toplantıda ise “ek politika sıkılaştırması” ifadesinin önüne sadece “herhangi” anlamına gelen “any” kelimesi eklenerek faizlerde yukarı yönlü risklerin çok azaldığı mesajı verildi.

        ➔Fed başkanı Powell, karar metnine giren "any" kelimesinin faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığına işaret ettiğini söyledi.

        ➔Karar ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması sonrası 25 baz puan ve üzeri faiz indirimine verilen olasılık önümüzdeki Mart ayında yüzde 78, Mayısta yüzde 96’ya yükselirken yılın toplamında 100 baz puan ve daha fazla indirime %98 olasılık tanındı.

        DOLAR DÜŞÜŞTE, ALTIN %3 YUKARIDA

        ➔Toplantı sürürken başlayan fiyatlamalarda ise en yüksek değişim ABD tahvil faizleri ile altında gerçekleşti.

        ➔ABD iki yıllık tahvil faizi yüzde 12 Aralık kapanışında 4.735’ten yüzde bu sabah 4.339’a kadar indi ve yüzde 8.3 düştü.

        ➔Aynı şekilde 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4.210’dan yüzde 3.967’ye geriledi ve düşüşü yüzde 5.7’ye vardı.

        ➔Tahvil faizlerinin hızla aşağı gelmesi, doların değerini düşürdü. Büyük paralara göre doların değerini ölçen Dolar Endeksi 103.464’ten 102.040’a kadar indi ve yüzde 1.4 geriledi. Euro/dolar paritesi de 1.0792’den 1.0915’e çıktı. Euro dolara karşı yüzde 1.1 değerlendi.

        ➔Hem faizlerin hem de doların gerilemesi en çok altına yaradı. Altının ons fiyatı 12 Aralık kapanışta 1979.44 dolardan bu sabah 2039.35’e kadar yükseldi. Altının günlük değerlenmesi yüzde 3’ü buldu.

        ➔ABD borsalarındaki değer artışı da yüzde 1.2-1.5 arasında değişti. Yüzde 1.4 yükselen Dow Jones Endeksi tarihinde ilk kez 37 bin puanı geçti ve 37.090’dan günü kapattı. S&P500’tün primi yüzde 1.22, Nasdaq’ın da yüzde 1.38 oldu. Her iki endekste de rekor seviyelere çok yaklaşıldı.

        ➔Bitcoin de 41.501 dolardan 43.424 dolara kadar çıkmasına karşılık bu sabah itibariyle 42.792 dolara çekildi. Bitcoin’in primi yüzde 3.1 oldu.

        FED TAHMİNLERİNDE POZİTİF DEĞİŞME

        ➔Eylül projeksiyonlarına Fed ekonomik öngörülerde aralıkta kalınca bir ayar yaptı.

        ➔ABD ekonomisi için büyüme bu yıl yüzde 2.1’den yüzde 2.6’ya çıkarıldı. Gelecek yılki büyüme de yüzde 1.5’tan yüzde 1.4’e indirildiğine göre ekonomide belirgin bir yavaşlama bekleniyor.

        ➔Son verilerle kasımda yüzde 3.7’ye inen işsizliğin 2023’ü yüzde 3.8’le bitirmesi bekleniyor. Gelecek yılın işsizliği de değişmedi yüzde 4.1 bekleniyor.

        ➔Kasım itibariyle yüzde 3.1’e gerileyen enflasyonun bu yılı eylül projeksiyonuna göre yarım puan daha aşağıda yüzde 2.8’de tamamlayacağı tahmin edildi. Enflasyonun gelecek yıl yüzde 2.4 ve 2025’te yüzde 2.1’e inmesi bekleniyor.

        Çekirdek enflasyon tahmini de yarım puan düştü ve bu yıl için yüzde 3.2’ye indi. Gelecek yıl için de yüzde 2.6 olan tahmin yüzde 2.4’e düşürüldü.

        ➔Bu öngörülerin sonucunda Fed politika faizinde 0.2 puanlık indirim yapıldı ve bu yılı yüzde 5.4 tamamlayacağı tahmin edildi. Gelecek yıl için de faiz beklentisi yüzde 5.1’den yüzde 4.6’ya indirildi.

        FAİZLERİN DÜŞÜŞ NEDENİ

        Projeksiyonlardaki farklar önceden beklenenden daha düşük enflasyonu, daha düşük işsizliği, daha yüksek büyümeyi ve daha düşük faiz beklentisini yansıtıyor.

        ➔Fed tahminlerinden anlaşılacağı üzere 2024 yılında yapılacak faiz indirimleri ekonominin durgunluğa girmesinden veya işsizliğin artmasından dolayı olmayacak.

        ➔Enflasyonun beklenenin ötesinde gerilemesinden dolayı faizler indirilecek. Reel faizin yükselmesi önlenecek.

        ➔Nitekim Fed Başkanı Powell soruları yanıtlarken “Durgunluğun faiz indirimi kararında çok büyük etkisi olur” dedi.

        FED BAŞKANI POWELL NE DEDİ?

        ➔ “Daha sıkı finansal koşulların ve kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemel.

        ➔Para politikası kısıtlayıcı bölgede.

        ➔Enflasyon beklentileri çipalanmış görünüyor. Enflasyon yumuşadı ancak hala yüksek.

        ➔Odağımız hala faizi ne kadar artırabileceğimiz üzerine, sonraki soru politikada ne zaman geriye dönüşün başlaması gerektiği.

        ➔Dikkatli bir şekilde ilerliyoruz, enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye kararlıyız, kararlarımızı toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceğiz.

        Fed faiz indirimlerinin zamanlamasını tartıştı, daha fazla artışı masadan kaldırmak istemiyor. Faiz artışları hala masada.

        ➔Temkinli duruşumuzu sürdüreceğiz.

        ➔Yüksek faiz oranları işletme yatırımlarını etkiliyor.

        ➔Nominal ücret artışı yumuşuyor görünüyor.

        ➔Sıkılaştırmanın tam etkileri muhtemelen henüz hissedilmedi.

        ➔Finansal koşullarda oynaklıklar olabilir.

        ➔Enflasyonda yüzde 2’ye doğru daha fazla ve sürdürülebilir ilerleme görmemiz gerekiyor.

        İleride reel faizlerde düşüşler olmasını bekliyoruz.

        ➔Reel faizler politika değerlendirmelerimizin bir parçası.

        ➔Faiz indirimi zamanlaması tartışıldı.

        Faizlerin ne zaman indirileceği daha tartışılacak, bu konuda çok dikkatli şekilde karar vereceğiz.

        ➔Birçok ekonomik gösterge normale dönüyor.

        ➔Faiz indirimi kararında durgunluğun çok büyük etkisi olur.

        ➔Çekirdek enflasyonda gerçek bir ilerleme gördük.

        ➔Politikayı gevşetme tartışmasının henüz başındayız.

        ➔Faizleri çok uzun süre çok yüksek tutulmasına ilişkin risklerinin farkındayız.

        ➔Enflasyon düşerken fiyat genel düzeyi olarak düşmüyor.

        ➔Trendin üzerinde büyüme daha fazla faiz artışına yol açabilir.

        ➔Daha güçlü büyüme enflasyonda yüzde 2’ye dönmenin daha uzun süreceği anlamına geliyor.”