KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Resmi Gazete

Resmi Gazete, Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce yayımlanır. Resmi Gazete'nin ilk sayısı 7 Şubat 1921 tarihinde yayımlanmıştır. Resmi Gazete'nin kökeni, Sultan 2. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi’nin yönetiminde 11 Kasım 1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.

Resmi Gazete, 7 Ekim 1920'de İstiklal Savaşı'nın yürütülmesi için kurulan Büyük Millet Meclisi tarafından tesis edilmiş, günümüzde de bu tarih Resmi Gazete'nin ilk sayfasında her sayısında yer almaktadır.

7 Şubat 1921'de "Ceride-i Resmiyye" adı ile yayımlanan gazetenin adı, 10 Eylül 1923'te "Resmi Ceride" olarak, 17 Aralık 1927'de ise "T.C. Resmi Gazete" olarak değiştirilmiştir ve günümüzde de halen aynı isimle faaliyet göstermektedir.

Resmi Gazete'nin içeriğinde Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren yönetmelikler, kanunlar, tefsirler, Büyük Millet Meclisi kararları, nizamnameler, kararnamaler, talimatnameler, Şürayı Devlet kararları, vekaletlerin tebligat ve tahriratı umumiyeleri, resmi mukavelenameler ve ilanlar yer almaktadır.

Resmi Gazete; yasama, yürütme ile idare, yargı ve ilanlar kısımlarından oluşmaktadır. Ancak bu bölümler ilgili kısmın kapsamına giren materyalin yayımlanmadığı günlerde Rezmi Gazete'de yer almaz.

Resmi Gazete'nin dağıtımı abonelere posta yoluyla gönderilir ve aynı zamanda Başbakanlık Basımevi'nden isteyen herkese satılmaktadır.

Resmi Gazete Haberleri