Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

 

İsmet Küntay

 

 

 

1923 yılında Artvin’de doğan İsmet Küntay Sümerbank’tan emekli olmuştur.  1967 yılından sonra ilk sanatsal deneyimlerine başlamıştır.  Bu dönemde, Amcabey ve Zübük dergilerinde gülmece öyküleri yazmıştır.  Daha sonra Aziz nesin tarafından ilk parasını Zübük dergisinde yazdığı yazılarla kazanarak profesyonel olmuştur.

1968 yılında Pompa, Devekuşu Kabare  ilk tiyatro oyunlarını sergilemiştir. Daha sonra bu alanda bir çok önemli oyunları olan sanatçının Türk tiyatro sanatının gelişmesinde önemli bir payı vardır.

Ferhan Şensoy’la bir dönem tiyatro çalışmaları olmuştur, hemen ardından sahne düzenlemesi, dekor, perde çekme gibi görevleri Ankara tiyatrosunda çalışarak yapmıştır.

İsmet Küntay, tiyatro için; ".. tiyatroyu “Ahmetten Mehmetten öğrendim…", yapıtları hakkında da "Ben, 403. Kilometreye kadar getirdim, benden sonrakiler de daha ileri kilometrelere götüreceklerdir.» şeklinde açıklama yapmıştır. 50 yaşında ölümünün ardından, eşi tarafından kurulan ve tiyatro dünyasının Oscar'ı sayılan İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri 32 yıldır aralıksız düzenlenmektedir. Sanatçının ünlü oyunu 403. Kilometre başta olmak üzere birçok oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu ve birçok tiyatro topluluğu tarafından uzun yıllar defalarca sergilenmiştir.

 

 

Bazı oyunları

 

403. Kilometre

Tozlu Çizmeler

Evler..Evler