Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HER ne kadar dünyaca ünlü şefler Tom Aikens Tom’s Kitchen’ın, Jamie Oliver Jamie’s Italian’ın ve Massimo Bottura Ristorante Italia’nın kapısına kilidi vurup İstanbul’a veda etse de, Allah’tan Michael White’ın Morini’si, Wolfgang Puck’ın Spago’su ve Sergi Arola’nın Arola’sı hâlâ mıh gibi ayakta.

        Keşke gidenler de gitmeseydi. Ama yapacak bir şey yok. Öte yandan çok da iyi şeyler oluyor neyse ki yeme-içme dünyamızda. Gastronomi festivalleri, gezileri ve etkinlikleri gibi...

        Bunlardan biri de bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan Gastromasa Konferansı.

        Türk mutfak kültürünü geniş kitlelere tanıtmak, dünya ve Türk mutfakları arasında köprü kurmak, Türkiye’deki yeme-içme turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yerli-yabancı ödüllü birçok şefi bir araya getiren bir konferans Gastromasa.

        Geçen hafta Swissotel Bosphorus’ta Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın, TUSİD Başkanı Ahmet Gürkaynak’ın, ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz’ün, Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran’ın ve Türk Hava Yolları yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısıyla lanse edildi konferans.

        Bu yıl 2 Aralık 2017’de Haliç Kongre Merkezi’nde ‘ürün’ temasıyla gerçekleşecek konferansa yine birbirinden ünlü şefler katılacakmış.

        İşte onlardan birkaçı:

        ‘The Best Chef’ ödülüne layık görülen ve ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesinin üçüncüsü Joan Roca. ‘Asya’nın En İyi 50 Şefi’ listesindeki Hiroyasu Kawate. İspanya’da ‘Kralların pastacısı’ olarak anılan Paco Torreblanca. Latin Amerika’nın en iyi 2 şefi seçilen Mitsuharu Tsumura ve Virgilio Martinez.

        Dünya Barista Şampiyonası birincisi James Chen. Michelin yıldızlı şefler Kiko Moya, Luigi Taglienti ve David Thompson. Dünyanın en iyi pasta şeflerinden Gianluca Fusto ve Andrea Dopico. Ünlü çikolata şefi Stelios Parliaros. Latin Amerika’nın en iyi kadın şefi Kamilla Seidler.

        Yeme-içme meraklıları, “2 Aralık tarihini şimdiden ajandanıza not edin” derim.

        **************

        BOĞAZ’DA STEAKHOUSE

        SON yıllarda özellikle büyük şehirleri bir steakhouse (et restoranı) çılgınlığıdır aldı gidiyor. Öyle ki T Bone’u, Kobe Beef’i ya da Dallas Steak’i geleneksel yemeklerimiz gibi görmeye başlayan bir zümre bile oluştu çevremizde.

        Hal böyle olunca da hâlâ birbiri ardına steakhouse restoranları açılmaya devam ediyor.

        Bunların sonuncusu genelde balık restoranlarına ev sahipliği yapmasına alışık olduğumuz İstanbul Boğazı’nda açıldı.

        Adı İngilizce’de ‘ve benzeri’ anlamına gelen ‘etc’nin açılımı olan Et Cetera.

        Restoran Ortaköy’deki Radisson Blu otelinin rıhtımında hizmete girdi.

        Ortaköy Camii ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne hâkim muhteşem bir Boğaz manzarası var. Mekânın mutfağıysa sektörün deneyimli şeflerinden, Avrupa Aşçılar Birliği Euro Toques Türkiye Başkanı Ömer Esen’e emanet.

        Yemekler, dekorasyon ve genel atmosferi başarılı buldum. Özellikle antrikot! Yediğim en lezzetlilerinden biriydi diyebilirim.

        Ancak burada da ülkemiz steakhouse’larında sıkça rastladığım o mönü ve tarz karmaşasıyla karşılaştım.

        Neden bizim steakhouse’larda (işin ağa babası Nusret dahil olmak üzere) kaşık salata, tulum peyniri ya da Akdeniz salata gibi çeşitlere yer veriliyor anlamış değilim.

        Et Cetera’da da reçetesine uygun hazırlanmış onca lezzetli etin öncesinde gelen muhammara, ezme ve beğendi gibi steakhouse mutfağıyla alakası olmayan başlangıçlara anlam veremedim.

        **************

        EN YENİLER

        - EMINEM, uzun zamandır beklenen albümünün müjdesini Instagram hesabından verdi. Günlük kullanılan bir ilaç reklamını andıran paylaşımında hem yeni hit ‘Walk on Water’ı hem de albümünün adı ‘Revival’ı duyurmuş oldu ünlü sanatçı.

        - 1 milyar dolar cirosuyla rekorlar kıran Pokémon Go’yu geliştiren Niantic Labs şirketi şimdi de Harry Potter temalı bir oyun çıkarmaya hazırlanıyor. Oynarken oldukça kazaya yol açan Pokemon GO’dan aldığı dersle, kazaları minimuma indirecek önlemler almış şirket bu yeni oyununda.

        - Geçen ay ünlü sanatçı The Weeknd hit şarkısı ‘Starboy’la aynı adı taşıyan bir kitap çıkaracağını duyurmuştu sosyal medya hesaplarından. Komedi temalı kitabın çıkış tarihi 2018 yılı olacakmış. Ancak henüz yeni yılın hangi ayında çıkacağı belli değil.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar