Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk basketbolunun en önemli duayenlerinden biri olan Mehmet Baturalp’i 9 Kasım’da 81 yaşında kaybettik. Baturalp basketbola Darüşşafaka Lisesi’nde okurken başladı ve 18 yaşında Fenerbahçe’ye transfer oldu.

        1967 yılına kadar 13 yıl Fenerbahçe forması taşıyan efsanevi basketbolcu, bu süre içinde 3 kez Türkiye şampiyonluğu, 7 İstanbul birinciliği, 5 defa Türkiye Kupası şampiyonluğu olan takımının başarısında başrolü oynadı.

        2 kez genç Milli, 71 kere A Milli takım forması giydi. Milli forma ile 1957, 1959 ve 1963 Avrupa Şampiyonaları’nda yer aldı. O yıllarda milli maç organizasyonlarının ne kadar sınırlı sayıda olduğunu düşünürsek 73 kez milli formayı giymenin önemi açıkça ortaya çıkmakta.

        1968’DE BIRAKTI

        Mehmet Baturalp 1965 yılında Fenerbahçe’de oyuncu-antrenör olarak antrenör kariyerine başladı. Antrenörlük kariyeri de oyunculuğu gibi çok parlak geçti. Faal sporculuk hayatına 1968 yılının başında veda etti.

        1968 ve 1970 yıllarında çalıştırdığı İ.T.Ü. takımı ile Türkiye şampiyonluğu gördü. Daha sonra Fenerbahçe’nin başındayken Türkiye 2.si oldu. 1988 ve 1989 yıllarında Orhun Ene, Tamer Oyguç’lu 22 yaş ortalaması olan Eczacıbaşı takımını 2 kez üst üste Türkiye şampiyonu yaparak büyük bir başarıya ulaştı.

        Bu arada A Milli takımı da yıllarca çalıştırdı. 1971, 1973, 1975 Avrupa şampiyonalarında Milli takımımızın başında bulunan Baturalp ile 1973 yılında alınan 8.cilik, 1951’deki 6.cılıktan 1996 yılında elde edilen sekizinciliğe kadar alınan sonuçlar arasında 46 yılda ulaşılan en iyi derece oldu.

        BAŞKANLIK YAPTI

        1992 yılında çalıştırdığı Paşabahçe ve A Milli takımını bırakarak aktif basketbol yaşantısını sonlandıran Baturalp, daha sonra televizyonda basketbol yorumculuğu yaptı ve kurulan Türk Basketbol Antrenörleri Derneği’nde (TÜBAD) başkanlık görevinde bulundu.

        Kendisinin vefatından sonra derneğin başkanlığına yine başka bir efsane Aydın Örs getirildi.

        Türk basketboluna yıllarca üst seviyelerde hizmet eden Mehmet Baturalp’in en büyük özellikleri güler yüzlü, neşeli ve herkese yakın davranan mütevazi kişiliğiydi.

        O herkesin Batur abisiydi. Yerinin çok zor doldurulacağını düşünüyorum.

        Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ile tüm basketbol camiasına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar