Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUNLAR niye oldu?.. Spora siyaset, siyasete sporcular girdiği için. O zaman spora siyaset bulaştı dedikten sonra ben 'o topa girmeyeyim', spor yazayım.

        Antik olimpiyat oyunlarının ilk olarak nerede ve ne zaman başladığına dair kesin bilgi yok, ancak sayısız efsane vardır. Yunan düşünür Titus Flavius Clemens'e göre bu oyunlar Pelops'un ruhuna sunulan armağanlardan başka bir şey değildi. Mitolojik kahraman Herakles'in Olimpiyata bu tip bir oyuna katılarak kazanmasının ardından, geleneksel hale geldiği de başka bir hikaye. Zeus tarafından Titan Kronos'a karşı aldığı yenilgi sonrasında yapıldığı anlatılır. Bu ve benzer hikayeler anlatılır. Bütün bu efsaneler olimpiyat oyunlarının Antik Yunan'da ortaya çıktığıdır.

        MODERN OLİMPİYATLAR

        1892'de Fransız Baron Pierre de Coubertin uluslararası spor organizasyonu fikrini ortaya atar. Coubertin, 1870-71 yıllarındaki Fransa-Almanya savaşında Fransa'nın yenilgi nedenini ülkede fiziksel eğitimin verilememesinden kanaklandığını öne sürer. Spor eğitimini ve spor kurumlarını güçlendirerek ülkede sporu yaygınlaştırmak ve spordaki rekabetin gerçek, savaşları önleyebileceğini idda eder. Ve 1894'te Coubertin önderliğinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 13 ülke ve 79 temsilci ile ilk kez toplanır ve Olimpiyat Oyunlarının yeniden düzenlenmesine ve ilk olimpiyatların 1896'da Atina'da düzenlenmesine karar verir.

        TÜRK OLİMPİYATLARI

        Dünya'da başka olimpiyatlara ev sahipliği yapmamış ama adı Olimpiyat Stadı olan başka stat var mıdır bilmiyorum. En azından varsa da ben bilmiyorum. Hayatım boyunca olimpiyat oyunlarında çekiç atıldığını gördüm, disk atanı gördüm, sırık atanı gördüm ancak naylon sandalye ilk kez İstanbul Olimpiyat Stadın'da atılmıştır. Kayda geçirilsin.

        OLİMPİYAT OYUNLARI

        Oturdum maç yazısı yazacağım, notlar alıyorum 90 dakika boyunca. Galatasaray'ın savunması, Beşiktaş'ın forveti, dakika kritik vesaire. İki dakika da her şey değişti. Benim notlarda, yazıda güme gitti. Beşiktaş Almeida ile bir attı, Galatasaray Drogba ile iki. Melo kırmızıyı görene kadar iyi maç oldu. O andan itibaren sahaya "formalı yabancı maddeler" girdi. Ve tam bitti dediğimiz maç, bitmedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar