Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Alexander Graham Bell 1876'da telefonu icat ettiğinde işin bu noktaya geleceğini tahmin ediyor muydu bilinmez ama bilinen gerçek akıllı telefonların gün geçtikçe hayatımızı köklü bir biçimde değiştirdiği

Kübra GENÇ / HABERTURK.COM

kgenc@haberturk.com

1876 yılında Alexander Graham Bell telefonu icat ettiğinde bu noktaya geleceğini hayal ediyor muydu bilinmez. Ancak  bilinen bir gerçek var ki telefonların gün geçtikçe hayatımızı ciddi anlamda değiştirdiği. Özellikle akıllı cep  telefonlarının birbiriyle yarışacak nitelikte özellikleri modern zamanda hayatı kolaylaştırırken kuralları da değişirdi. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Akıllı telefonların bizi yavaş yavaş içine çektiği postmodern dünya ve yenilikler teknoloji geliştikçe etkisini yitirmeden devam ettirecek gibi görünüyor. 

YENİ NESİL TRAFİK LEVHALARI

Akıllı telefonların insanların üzerinde bağımlılık yaptığı birçok araştırma firması tarafından kanıtlanmış bir gerçek. Son olarak 2015 yılının Nisan ayında ABD'li PEW şirketinin araştırmasında da bu açık bir şekilde gözler önüne serilmiş, hatta 3 bin ABD vatandaşının yüzde 45'i akıllı telefonsuz yaşayamayacağını ifade etmişti.


İsveç sokaklarındaki yeni nesil trafik levhaları bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Söz konusu durum 29 yaşındaki Jacob Sempler'in sanat çalışması olsa da fotoğraflar durumun gerçekliğini gösteriyor.

ALKIŞ YERİNE PARMAK ŞIKLATMA

New York'un Aşağı Doğu Yakası'nda doğan 'parmak şıklatma' aslında Roma İmparatorluğu'na kadar uzanıyor.

Roma İmparatorluğu dönemindeki parmak şıklatmayla günümüz gençlerinin parmak şıklatması arasındaki en önemli ayrım ise 'akıllı telefonlar'.

Konserlerde, konferanslarda, şiir dinletilerinde, anfilerde ve hatta arkadaş sohbetlerinde bile parmak şıklatanlarla karşılaşmak mümkün. Bunun sebebi ise selfie çekerken, mesaj yazarken, konseri videoya alırken alkış yapılamaması. Durumu 'Kilisede 'Amin' demek gibi bir şey' diye betimleyenler de var.

SELFIE Mİ ÖZÇEKİM Mİ TARTIŞMASI

2013'te Oxford Üniversitesi tarafından yılın kelimesi seçilen ve İngilizce sözlüğe eklenen 'Selfie' TDK'nın 2014 yılında özçekim olarak kabul ettiği, tartışmalara sebep olan, ünlü ünsüz herkesin sanatsal kaygı duymadan kendini sosyal ağlarda yayınlaması olarak biliniyor.

Tarihte bilinen ilk selfie fotoğraf Robert Cornelius tarafından 1839 yılında çekilmiş.

Selfie’nin atası Robert Cornelius ne kadar narsistti bilinmez ama 'Selfie' çeken kişilerin narsizmi halen birçok kişi tarafından araştırılıyor. 

Selfie hikayesi kolay kolay gitmeyecek gibi görünürken akıllı telefonların getirdiği yeniliklerle ihtiyaçlar da değişti. 

Selfie gelirken kolumuzun yetmediği alanda da 'Selfie çubuğu' bize eşlik etti.

SIRI BİRAZ KONUŞALIM MI?

Hayatımıza giren akıllı telefonlar bizi asosyalliğin kollarına itip sosyal olan kısmımızda da check-in'lere, like'lara, fav'lara, rt'lere mahkum etse de emir verdiğimiz bir uşak, zaman zaman anlamayan bir dost gibi Siri'yi de hayatımıza soktu.

Apple'ın iOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin bir parçası olan Siri istediğimiz her şeyi yapıyor. İstiyoruz alarmımızı kuruyor, istiyoruz internetten aradığımız şeyleri bulunuyor.

ESKİ SEVGİLİMİN DAYISININ HALASININ KARDEŞİNİN AYRILDIĞI KİŞİYİ BULDUM

Sabah ilk işi eski sevgilisine bakmak olanların iyi bileceği Stalk terimi akıllı telefonlar ve onların uygulamalarıyla hayatımıza girdi.

Yüzünü yıkamadan Instagram, Twitter ve daha nicesinde gizlice eski sevgilisini takip edenler için Stalk kelimesinin Türkçesi henüz TDK tarafından bulunmamış olsa da sezdirmeden avı takip etme olarak hayatımıza girebilir. Öyle ki kendinizi kaybedip hiç tanımadığınız kişilerin profillerinde bulunabilir, büyük bir riskle 'yanlışlıkla beğenebilir' kuzenim beğendiyle de kendinizi kurtaramayabilirsiniz. 

NE KADAR DA 'SMOMBIE' BİR GENÇ 

Almanya’da zombi ile Smartphone yani akıllı telefon sözcüklerinin birleşiminden oluşan Smombie 2015’in gençlik sözcüğü seçildi.

Langenscheidt Yayınevi tarafından seçilen ve ‘Telefon zombisi’ anlamına gelen Smombie sözcüğü, telefonunu çok fazla kullanan kişileri anlatmak için kullanılıyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre internette yapılan oylamada dereceye giren diğer kelimeler arasında Tinderella (flört aplikasyonlarını çok seven kızlar) ve Swaggetarier (karizmatik görünmek için vejetaryen olanlar) gibi kelimeler de var.

YENİ NESİL 'FENOMENLER'

Artık Twitter, Instagram ve Vine'da daha çok takip edilen kişiler fenomen olarak anılmaya başladı. Bu fenomenlerin bazıları işi ticari alana bile döktü. 

Hatta 'Fenomenler' cemiyetindeki insanlar birbiriyle tanışıp birlikte Vine çekip, Tweet atmaya bile başladı. 

UZUN KUYRUKLAR DA NEYMİŞ!

Akıllı telefonlara uyum sağlayan bankalarla artık kredi kartı ödemeleri, fatura ödemeleri, EFT, Havale aklınıza ne geliyorsa bir tık uzakta. Sıraya girmeden, vakit kaybetmeden halledebileğimiz bu özellik sanırım akıllı telefonlardaki en güzel özellik. Bunların yanı sıra davetiyeler, broşürler artık hepsi cepte...

OKEYE DÖRDÜNCÜ ARAMAYA SON

Akıllı telefonların sunduğu uçsuz bucaksız oyun diyarı içinde klasikleşmiş oyunlar da yer alıyor. Akıllı telefonlarla okeye dördüncü aramadığınız gibi gazetelerin bulmacalarına da ihtiyacımız kalmadı.

SEÇİMLER ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL

ABD başkanlık seçimlerine hazırlanırken seçim yarışında akıllı telefon uygulamalarının etkisi hissediliyor. Özellikle gençlerin kullandığı uygulamalarda oy vermek için kayıt yaptırmaktan bağış yapmaya kadar birçok özellik bulunuyor.

AKILLI TELEFONLAR CÜZDAN İŞLEVİ DE GÖRÜYOR

Cep telefonu cüzdanların da yerini almaya hazırlanıyor. ABD’de birçok noktada hayata geçen uygulamalar sayesinde kredi kartı okuyucuya benzer bir aletten geçirilen telefon içerisine yüklenen para ile kredi kartı veya nakit paraya ihtiyaç duyulmadan ödeme yapılmasını sağlıyor.