X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Öğrenciler bu yıl da sınavlar ve ödevlerle dolu “büyük maraton”a başlıyor. Anne ve babaların en merak ettiği şeylerin başında çocuğunun IQ seviyesi ve hangi konularda yetenekli olduğu meselesi geliyor. Bu konu gerçekten önemli. O kadar ki “Aslında herkes dahidir. Ama siz bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre değerlendirirseniz, bütün hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir” diyen Albert Einstein’ı hatırlamakta yarar var.

Gerçekten de IQ testi bir araç aslında ve sadece doğru amaçla kullanılırsa fayda sağlıyor. Sınıfta veya evde mutlu, dikkat sorunu yaşamayan, sosyal, okulu ve arkadaşlarını seven bir çocuğunuz varsa teste falan gerek yok. Sorun yaşanıyorsa, elbette test yaptırmalısınız. Ama yanılmamaya dikkat edin. Çünkü bazen sorunlar çok ileri düzeyde IQ’dan da kaynaklanabiliyor. Ayrıca IQ skorunun sonucunda çocuğu “üstün zekâlı” ya da “ümitsiz vaka” diye etiketlemek de hata. Bunun yerine onun ihtiyaçlarına uygun bir eğitim alması için çaba göstermelisiniz. İşte bunun için hazırladığımız rehberimiz...



Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, "Fakirler IQ seviyeleri düşük olduğu için zengin olamaz" diyerek ülke gündemine oturmuştu. Ardından bir radyonun canlı yayınında IQ testine tabi tutulan Johnson, testten beklenilen sonucu alamayarak, kendi tezini çürütmüştü.

  • Mi
    Misafir
    BENCE