Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaşamda en önemIi şey kazançIarımızı kuIIanmak değiIdir. Bunu herkes yapar. AsıI önemIi oIan kayıpIarımızdan kazanç sağIamamızdır. Bu zeka gerektirir; akıIIı insanIarIa aptaI insanIar arasındaki fark budur” diyor WiIIiam BoIith.

        Bizim binde birimiz kadar deniz ve güneş, milyonda birimiz kadar tarih sunabilen ülkeler turizm gelirlerini katlarken; bizim turizm gelirimiz artık açıktan alarm vermeye başladı.

        Üstelik düşünürün dediği gibi “kayıptan kazanç sağlamak” gibi bir beceri ve akıl olsa bile; geri dönmüyor ülkeme dünyalının bakışı.

        Sayın Ulusoy; bu konudaki yetkili olarak konuştu.

        Söyledikleri taze ve çok acı.

        Bizi gerçeklerle yüzleştirecek şeyler döküldü dilinden.

        CİDDİ KAYIPLAR

        Türkiye turizminin gözbebeği İzmir’in son dönemde ciddi oranda bir kayıp yaşadığını belirten Ulusoy, “Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir; tarihi, olağanüstü güzel doğası, mükemmel plajları, güler yüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla ideal bir ev sahibidir. En çok yüz kilometrelik bir mesafede insanlığın en büyük tarihi mirası ve zenginliklerinden Efes ve Bergama, yine aynı yakınlıkta Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Urla, Gümüldür ve Özdere gibi turistik merkezler bulunmaktadır. İzmir, şifalı termal su kaynakları, her türlü sportif aktiviteye imkân tanıyan elverişli iklimi ve sağlık teknolojilerine erişim kolaylığı ile sağlık turizmi için her anlamda tercih edilen bir cazibe merkezidir. Temiz, doğal ve yenilenebilir enerji üretiminde su, rüzgâr, güneş kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanabilen İzmir, sunduğu sağlıklı çevre sayesinde kaliteli yaşam vadeden bir yerdir. Tüm bu saymış olduğum zenginliklere rağmen maalesef İzmir, turizmde istemiş olduğumuz noktada değildir. 2015 yılında İzmir’e gelen yabancı ziyaretçi sayısında ciddi oranda düşüş görülmektedir. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,15 oranında azalarak 1 milyon 201 bin 921 kişiye gerilemiştir. Keza kruvaziyer turizminde de 2015 yılında ciddi düşüş görülmektedir. 2015 yılında Alsancak Limanı’na gelen yolcu sayısı, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 34,2 oranında düşerek 217 bin 848’e geriledi” diyor.

        EDERİ 30 MİLYAR

        Ve ardından otellerin bir bir elden çıkarıldığından söz ediyor.

        Turistik yörelerdeki satılık otel sayısında patlama yaşanıyor. Çanakkale’den Muğla’ya, Fethiye’den Alanya’ya kadar turistik bölgeler satılık otellerle dolu. Son aylarda Ege ve Akdeniz sahillerinde 1.300 civarında otel satılığa çıkarıldı. Bu oteller için istenen toplam rakam 30 milyar lirayı buluyor. En fazla satılık otel, daha çok Rusya pazarına bağlı turizm faaliyeti yürüten Antalya’da yer alıyor. Turizmin başkenti olarak da anılan Antalya’daki satılık otel sayısı 410. Bu otellerin 120’si beş yıldızlı. Satılığa çıkarılan otellerin yatak kapasitesi ise 153 bini buluyor.

        Ege Bölgesi’nde ise 908 otel alıcı bekliyor. Çanakkale’den Muğla’ya kadar Ege sahil şeridinde satılığa çıkarılan tesislerin toplam değeri 8,8 milyar lirayı buluyor. Ege Bölgesi’nde en çok satılık otel Muğla’da yer alıyor. Ege turizminin lokomotifi Muğla’da, el değiştirmesi beklenen tesis sayısı 349.

        İzmir’de 1 milyar 898 milyon lira değerindeki 203 tesis satılık. Bunların 42’si otel, 15’i apart otel, 108’i butik otel, 8’i motel, 16’sı pansiyon, 14’ü tatil köyü. Ege’nin önemli turizm bölgelerinden Aydın’da ise toplam 162 tesis satışta.

        Turizmi baltalayan şey, hepimizin bildiği gibi bizim iş bilmezliğimiz değil, tamamen ülkenin içinde bulunduğu durumun ‘dünyalılar” tarafından üstüne basılarak kullanılması.

        Algı nedeniyle suçlayamayız onları.

        Ama abartarak turistimizi çaldıklarını da göz ardı etmemeliyiz..

        Kukla susarsa ülke susar..

        Bambaşka bir kültürdür Kuklacılık..

        Karikatür gibidir ve söylemekten çekinilen her şeyi “İbiş” ile “Pişekar” rahatlıkla dile getirir.

        Toplumsal hicivin dik alasıdır kukla.

        10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri 3 Mart - 9 Nisan 2016 tarihleri arasında 32 ülkeden 57 kukla tiyatrosu topluluğunun katılımıyla gerçekleşiyor. Festivalde 63 farklı gösteri 45 gösteri mekanında 275 kez sergilenecek. Festival programında ayrıca 5 sergi, 8 atölye çalışması, 3 konferans ve bir söyleşinin yanı sıra uluslararası katılımlı bir sempozyum düzenlenecek.

        Unutmayalım..

        Kukla da susarsa ülke susar.

        DÜZ MANTIK

        -Bu hale nasıl geldik biz, anlamakta zorlanıyorum.

        Kızımız sesleniyor:

        -Aşkitooomm hadi gel, O Ses Türkiye finali başladı!.

        Yeni evlendiği kocası cevap veriyor:

        -Ooo yaşasın ne güzel. Tamam bebişkoomm; şuraya bir “Şehitler ölmez vatan bölünmez yazayım” hemen geliyorum canikoooomm..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar