Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD'nin yüzölçümü olarak en büyük, nüfus yoğunluğu olarak en küçük eyaleti Alaska, kıtanın en yüksek 20 dağından 17'sini barındırıyor ve 100 bin buzulu, bin 800 adası, 3 milyon göl ve 3 bin nehriyle çok renkli bir coğrafya sunuyor. ABD'nin 1867 yılında Rusya'dan 7 milyon 200 bin dolara satın aldığı bu eyaletindeki Ruslar, buraya 1784'te kürk ticareti için gelmiş. Önemli altın kaynaklarının keşfiyle çok sayıda Amerikalının yerleşmesinden yıllar sonra Alaska, 1959'da ülkenin 49'uncu eyaleti olarak ABD'ye resmen dahil edilmiş. 1968'de Kuzey Kutbu kıyı ovasında petrol ve doğalgaz yatakları bulunmasıyla daha da gelişen Alaska'nın bir diğer önemli gelir kaynağı ise yılda 40 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşan balıkçılık. Burada, kalkan, morina, ringa balıkları veya karides, midye ve yengeçlerin gemilere, yüzer uçaklara yüklenmesini, şeker gibi rengârenk evlerle bezeli bir balıkçı kasabasının rıhtımında kahve yudumlarken izlemek sıra dışı değil.

        Mayıs ortasından eylül ortasına kadar devam eden yaz döneminde hangi ay gideceğinizi belirleyen şeyin hava olmadığını belirtelim. Newport merkezli charter şirketi Northrop and Johnston firmasının sahibi Missy Johnston, "Buraya hangi mevsimde geleceğinizin kararı havaya değil, neler görmek istediğinize bağlı olmalı. Temmuz-ağustos ayları hazirana göre daha kuru. Ancak yağışlı zamanlar daha ılık, kuru günler daha serin olabiliyor. Zaten ısı gün içinde bile 10-26˚C arasında değişebiliyor. Bir buzulun gölgesi altındayken ya da güçlü kırılma sesleriyle denize düşen buz kütlelerinin rüzgârını hissettiğinizde, biraz üşümeniz kaçınılmaz. Yapacağınız tek şey, kat kat giyinip vahşi hayatın tadına varmak. Eğer buraya gelip de havadan hoşlanmazsanız bir yere kaybolmayın, göreceksiniz 10 dakika sonra her şey değişecek!" diyor.

        Alaska charter firmaları

        M/Y Ursa Major

        19 metrelik 1972 yapımı ahşap balıkçı teknesi M/Y Ursa Major'da 6 kişi kalabiliyor. Tekne gezi ve balıkçılık için kiralanabiliyor, Ursa Major ekibi her iki konuda da deneyimli. Ekipten Emily Waschak doğa bilimci ve kayakçı. 8 günlük kamara kiralamalı turun ücreti, çift kişilik kamarada kişi başı 4 bin dolar. Özel turlarda teknede 12 kişiye kadar kalabiliyor ve haliyle ücret düşüyor. 4 kişilik özel tur 18 bin, 6 kişilik özel tur 22 bin 500 dolar.

        www.myursamajor.com

        Pacific Catalyst

        23 metrelik 1931 yapımı muhteşem bir klasik explorer. Alaska'yı gezmek için daha güzelini düşünemiyorum; zira bu tekneyle gezilen rotada teknenin yaratıldığı günden bu yana çok az şey değişti. Gerçek bir zamanda yolculuk fırsatı. 6 kamaralı teknede 7 günlük tur ücreti 3 bin 850-4 bin 400 dolar arasında değişiyor. Juneau veya Petersburg çıkışlı turlara doğa bilimciden flütçüye ilginç ve keyifli bir ekip eşlik ediyor.

        www.pacificcatalyst.com

        Northrop and Johnston

        37 metrelik süperyat Shogun, çift kişilik 4 kamarasıyla lüks bir Alaska tatili için emre amade. Haftalık ücreti 69 bin dolar olan Shogun, 5 mürettebatıyla hizmet veriyor. Manzaralı müthiş kamaralara, dalış, balıkçılık, su kayağı gibi olanaklara ve çeşit çeşit deniz oyuncağına sahip bir süperyat.

        www.njcharters.com

        Lindblad Expeditions

        National Geographic işbirliğiyle turlar düzenleyen Lindblad Expeditions, 31'er kamaralı National Geographic Sea Lion ve Sea Bird gemileriyle tur düzenliyor. Bu gezilerin özelliği, Alaska âşığı doğa bilimciler eşliğinde yapılması. 8 günlük tur programının ücreti, 6 bin-10 bin dolar arasında değişiyor.

        www.expeditions.com

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar