Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Erkek egemen muhafazakar dünya kendi hayat tarzına uymayan kadınlara yasaklar getirmeyi sürdürürken özelikle bazı internet medyasında bazı kadınların "Cüretkar" pozla yakalandıklarını iddia eden fotoğraf albümleri yayınlanıp duruyor. Bunlar ne kadar sıradan olursa olsun her fotoğrafın ortalığı yaktığı, salladığı, bunlara bakarken herkesin mahvolup ölüp bittiği söyleniyor. Bunlar da kullanılan bir favori kavramda "Cüretkar pozlar" lafı.

Tabii bir kadının neye cüret edeceğini kimin tayin edeceği konusu da ayrıca konuşulmalı. (Ben bu konuda erkeklere fazla söz hakkı verilmemesi gerektiğine inanıyorum). Gördüğüm kadarıyla cüret etme ve cüretkar kavramlarının bir an önce üzerinde tartışılıp kavram üzerinde net bir karara ulaşılması ihtiyacı acilen var. Siz "Cüretkar pozlar" başlıklı haberin anonsuna baktıktan sonra nasıl cüretkar olmuş kadın diye merak edip tıkladığınızda bir dizi fotoğraf çıkıyor karşınıza. Siz aşağıya doğru indiğinizde o medyada tıklanma sayısı artıyor olabilir ama sizin cüret kavramı konusunda tutarlı bir nosyona varmanız mümkün değil.

Bazen aklıma gelen yazı konusu gerektirdiği için fotoğraflar arıyorum bazen de aklımda hiç bir yeni konu yokken sadece fotoğraf çalışmasını kendi içinde yapmak için arka arkaya kafamda bir tema olmadan fotoğraflara bakıyorum.

Eskiden alıp kütüphanemde tuttuğum fotoğraf kitaplarında bu sayede daha önce gözümden kaçmış olan bir çok olağanüstü fotoğrafı da yeni keşfettim.

Bu tür çalışma kaçınılmaz biçimde bir çok çıplak kadın fotoğrafına bakmak zorunda kalmanızı da içeriyor.

Çünkü hemen her büyük fotoğraf sanatçısı bir aşamada çıplak modellerle de çalışmışlar.

"Bakmak zorunda kalıyorum" demiş olmama bakarak çıplak kadın fotoğrafına bakmanın bana çok acı filan verdiğini sanmayın.

Sadece çıplak kadın fotoğrafı Yazar Janet Malcolm’un deyişiyle biraz incelik, rafinelik veya "her şeyi" göstermediği zaman bence daha seksi olabiliyor.

Yazar Norman Mailer onunla aynı fikirde değildi. 1992'de çıkan Madonna’nın "Sex" adlı kitabında sanatçının cinsel organını gösteren bir kare bile bulunmamasını Norman Mailer eleştirerek bunun sanat açısından bir eksiklik olduğunu söylemişti.

Dediğim gibi ben bu fikirde değilim, fotoğrafta biraz erotizm olabilmesi için biraz kapalılık biraz her şeyi göstermeme ve incelik olması gerektiğini düşünüyorum.

Birçok fotoğraf ustasının tamamen nude fotoğraflardan oluşan çalışmaları var tabii ki.

Örneğin sadece fotoğraf sanatında değil resim başta olmak üzere diğer sanat dallarında onun New York’taki galerisi olmasa Amerika’da sanatın gelişemeyecek olduğu Alfred Stieglitz gibi fotoğraf sanatçıları da var tamamen nude olan modelle çalışmayı doğru bulan...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar