Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Son aylarda birçok yazıda sıkça Türkiye’nin bir ikinci kurtuluş savaşına ihtiyacı olacağını bunun ekonomi ayağının ise Atatürk’ün ekonomi modelinde olduğunu yazıp durdum.

Bu konudaki ilk yazım ‘Atatürk’ün ekonomi modeli ve asıl tartışılması gereken konu’ başlığıyla 24 Nisan tarihinde çıktı. Daha sonra ‘Tarımı sadece Atatürk modeli kurtarır’ başlıklı 2 Mayıs tarihinde ve ‘Ekonomiyi acil kurtarma planı ve ABD müdahalesi ve Atatürk’ başlıklı yazılarla 6 Mayıs tarihinde tekrar geri dönüp konuyu işlemeyi sürdürdüm.

Özetle tekrar kurtulabilmemiz için Cumhuriyetimizin birinci yüzyılının kuruluş aşamasında Atatürk’ün uygulattığı ekonomi modelini iyi anlayıp onu tekrar uygulamamız gerekeceğini söylediğim o yazıların sonuncusu olan ‘Altılı Masa ekonomi politikası üzerine anlaşabilir mi’ başlıklı yazıyla konuya 15 Ağustos'ta döndüğüm yazının açılışında "Türkiye’nin acil bir ekonomi kurtarma planına ihtiyaç olduğu bariz. Bir diğer bariz nokta da nasıl bir plan oluşturacağımızın ipucunun Atatürk’ün yürütmüş olduğu ekonomik kurtuluş mücadelesinde tüm yönleriyle mevcut olması" dedim.

O satırları yazarken umudum CHP’nin kendi tarihini iyi hatırlaması ve verilecek Cumhuriyet'in ikinci yüzyılını kurma savaşı için gereken nerdeyse tüm ipuçlarının birinci yüzyılın kuruluş günlerinde bulunduğunu görmesiydi.

Gerçi Kemal Bey ve ekonomi kurmaylarının verdiği demeçler ekonomiyi kurtarmak için gereken gücün Atatürk'ün 100 yıl önce çizdiği yolda olduğunu gördükleri izlenimini veriyordu, CHP yönetimine ne kadar güvensem de benim bu konuda içim ‘İzmir’den gelen İkinci Milli İktisat Kongresi'nin sonuca vardırılması çalışmalarının sürdürüldüğü haberinden sonra ancak rahatlayabildi. CHP’nin şimdi doğru yolda yürümekte olduğunu görebiliyorum. Bu konuda Oray Eğin’in İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkındaki yazılarına borçluyum. Oray bir yazısını sadece bu iktisat kongresi çalışmasına ayırmış ve ben bu sayede aslında bölük pörçük duymuş olduğum bu son derece önemli çalışma hakkında bilgi sahibi olabildim. Böylece bu hayatta başıma gelebileceğini hiç düşünmediğim bir şey de sonunda oldu. Ve akademik hayatının tümünü bu konuyla geçirmiş ben, üstelik iktisat tarihi hakkında, bu konuyla bugüne kadar hiç ilgilenmemiş olan Oray’dan bilgi sahibi olmak gibi bir tuhaflığı da yaşamış oldum. Ama bu konu çok önemli ve ülkemizin geleceğini ilgilendirdiğinden bu sinir bozucu detayın üzerinde durmayacağım şimdilik ve bugün İzmir’e yapılanın ne anlama geldiğini, bunun neden çok önemli olduğunu, tarihi perspektifine de oturtarak bugün düşünmek istiyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar