Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

'Türkiye’de bir hayalet dolaşıyor-Vasatizm hayaleti.'

Komunist Manifestosu’nun Avrupa’da dolaşmakta olan komünizm hayaletini anlattığı bu başlangıç cümlesini Türkiye’ye uyarlayarak yazdım.

Manifesto’da tanımlanan hayalet Avrupa’nın geleceği için bir umut olabilecekken, Türkiye’nin başında dolaşmakta olan 'Vasatizm hayaleti' toplumun maalesef geleceğini karartan bir sosyal çürümeye yol açıyor.

Vasat aslında kendi başına kötü olanı anlatan bir kavram değil. Çünkü bu 'ortalama' demek. Kötü olanı anlatmak için aslında vasatın altında demek gerekiyor.

Ancak yaratıcı, yenilikçi, modern düşüncelere acil ihtiyacı olan Türkiye’de vasat kendi başına kötü olanı tanımlamaya yetebiliyor.

Çünkü bizim ortalamamız, yaratıcı hiçbir düşüncesi olmayanı, kendisine denileni tartışmasız kabul edip uygulayabileni, geleceği daha güzel daha yaşanabilir kılacak modern fikirlerden korkanı ve kendi vasatı içindeki kısır döngüde kalıp bunda huzur bulanı tanımladığından vasat kavramı Türkiye’de son derece olumsuz bir varoluş durumunu anlatıyor.

Eğitim sistemiyle, üniversiteleriyle, iş yaşamıyla, siyasi söylemleriyle, hayat tarzı ve özgürlüklere çağdışı yaklaşımlarıyla Türkiye’de vasat olan güçleniyor.

Farklı nedenleri de olsa bugün Türkiye’de iktidarı da muhalefeti de vasat olanı destekleyip onun içinde huzuru bulmakla tatmin oluyor gibi gözüküyor.

Vasatizmin pençesindeki Türkiye’nin modern bir toplum olma umudunu nasıl da gün geçtikçe yitirmekte olduğunu hem iktidar hem de muhalefetin bu durumdan neden rahatsız değilmiş gibi davrandıklarını açmaya çalacağım bugün.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar