Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Amerika’nın bir hukuk devleti olmasına duyulan güven medya, televizyon ve Hollywood tarafından sağlamlaştırılmıştır. Dizide sorguya alınmış kadının polisle olduğu odaya aniden avukat girer ve polisleri dışarıya kovar, polisler de itirazsız çıkar. Sonra herkesin gözü önünde adam öldürmüş katil bile ilk tutuklanışında yasal hakları kendisine okunmadığından tahliye edilir.

Böyle olayların listesi çoktur ve bunların hepsi de doğrudur. Amerika gerçekten yasaların hakim olduğu ve hak arama konusunda dünyada belki de en güçlü konumdaki ülkedir.

Ancak bir hukuk ülkesi olmasına güvenip de o ülkeye gitmeyi düşünenlere bu ülkenin başka, karanlık, bir yönünün de olduğunu hatırlatmalıyım.

Amerika’nın bu karanlık yönü ne medyada fazla tartışılır ne de toplumda faza konuşulur çünkü bu konu Amerika’nın insanların yasal haklarını koruyan gerçek bir hukuk devleti olması fikrine aykırı olan bir gerçektir.

Üstelik Amerika’nın bu karanlık yüzü belki de hakikaten hukuk üstünlüğüne dayanan bir ülke olmasıyla ve suç işlemiş olabileceklere güçlü yasal haklarını tanımış olmasıyla da bağlantılı olabilir. Devletin yasal haklarını kullanan suçluya karşı gücünü koruyabilmesi için bunu düşünmüş olabilirler.

Sistem belki de suçlanan kişilerin yasal haklarının fazla devreye sokulmadığı bir sistemi işte suçlananlara tanınmış olan bu güçlü yasal güvenceler nedeniyle düşünüp kurmuş olmalı.

Bu karanlık sistem Amerikan vatandaşlarının bile yasal haklarını yok farz edebilmektedir. Kendi vatandaşına bile bunu yapabilen bir sistemin başka ülkelerden parasına ve Amerika'da hukukun üstünlüğüne güvenerek gelmiş olabilecek başka ülkenin vatandaşı bir insana neler yapabileceğini bir düşünün.

Amerikan sistemi hakkında yanlış anlamaların bu aşamada fazla olmaması için önce bu üzerinde fazla tartışılmayan bu karanlık yüzü bir anlatıp sonra farklı yönleri düşüneceğim.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar