Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı yorumcuların günümüzün yaygınlaşan yeni bir tür dini olarak tanımladıkları Instavengelizm'i keşif yolculuğum aslında çok daha basit bir merakımdan başladı.

        Instagram’da içerik incelemesi yaparken 7.5 milyon takipçisinin bulunduğunu öğrendiğim Gwyneth Paltrow’un sayfasına meraktan baktım.

        Artistin meşhur olmasından kaynaklanan bir takipçi kitlesi de olabilirdi bu sayının anlamı. Ancak sayfanın içeriğini biraz okuduktan sonra asıl nedenin bu olmadığı beli oluyordu.

        KADINLARIN OLUŞTURDUĞU YENİ MANEVİ ORTAM

        Bir yaşam tarzı şirketi olan Goop’un kurucusu ve CEO’su da olan, New York Times’ın bestseller listesine girmiş 4 yemek kitabı da bulunan Paltrow sayfasında çağımız kadınının paylaştığı sorunlar için çözüm tavsiyeleri ve kadınlara manevi yardım mesajları veriyordu.

        İncelediğinizde bunun benzer sayfaları olan kadınların Instagram’da yaptıklarından fazla farkı olmadığı anlaşılıyordu. Karşılaştırmayı yaptığım diğer kadınların sayfalarında da yine büyük kısmı kadın olan takipçilerinin sayısı oldukça fazlaydı.

        KADINLARIN YENİ TRENDİNİ HEPİMİZ İYİ ANLAMALIYIZ

        Ortaya çıkan ortak tema kadınların çağımızda ailelerinde ve sosyal yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunlar ve bunların olası çözümleri konusunda tavsiye almak ihtiyacının oldukça güçlü olduğuydu. Bu tür tavsiyeleri veren sayfalar daima çok sayıda takipçi topluyor ve sosyal tartışmaların çerçevesini çiziyordu.

        REKLAM

        INSTAGRAM BU İŞİN TAM DA UYGUN MEDYASI

        Bu trendin Instagram’da ortaya çıkması da son derce normaldi. Çünkü Instagram aslında bizlerin kendimiz hakkında detaylı düşünmemizin ve bunu faklı biçimlerde ifade etmemizin sosyal medyasıydı. Kendimizi, gündelik yaşamımızı, deneyimlerimizi bu medyada daha iyi ifade edip paylaşıyoruz.

        İşte bu yüzden kadınlara yaşam tarzları ve sosyal ilişkiler ve hayat hakkında tavsiyeler veren ve Instavengelist olarak adlandırılan bu kadınlar bazı yorumcular tarafından müritleri sadece kadınlar olan yeni manevi bir akım olarak bile tanımlanıyordu.

        Bu tür sitelerden ortaya çıkan ortak tablo şöyleydi: Çağımızın kadını ilişkilerinde, ailelerinde, sosyal ve iş yaşamlarında karşı karşıya kalabilecekleri sorunlara çözümler ararken kadın olarak kendi yaşamlarını da dolu dolu tatmin edici bir şekilde yaşamak arzusundaydılar.

        Hayatın sorunlarına modern çözümler ararken kendi hayatını da tatmin edici dolu dolu yaşamak, dengesini tutturmak her zaman kolay olmayabilirdi. İşte bu yüzden müritleri çoğunlukla kadınlardan oluşan bu kitle manevi tatmin için bu ‘Instavengelist’ olarak ifade edilen kadınların tavsiyelerine, onların paylaştıkları sorunların çözüm yollarına büyük bir önem veriyorlardı.

        Bu kadınlar için sosyal adalet aktivizmi, geleneksel kültürün güzellik ve bakım ürünleri olarak adlandırdığı ürünleri de kişisel sağlıklı gelişim ve iyilik bağlamında ele alıp onları yeniden farklı markalaştırmak da önemliydi.

        Amerika’daki 'Televangelist' denilen televizyon rahiplerinin dini mesaj veren televizyon programlarına atıf yapılarak adlandırılan Instavengelistlerin oluşturduğu manevi ortam işte bu bağlantı nedeniyle bazı yorumcular tarafından Instagram’da yayılan çağımıza özgü yeni bir dini akım olarak bile nitelendiriliyor.

        Bence bu biraz abartılı ama karşı karşıya olunan bu yeni trendin kadınlar arasındaki gücü ve önemini göstermek açısından da güzel bir yorum.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar