Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İsrail’in kendi topraklarını füze saldırılarından korumak için kurmuş olduğu ‘Demir Kubbe’ (Iron Dome) sistemi etkinliğinden dolayı bir süredir dikkatleri üzerinde topluyor.

        İsrail’in kullandığı teknolojiye son derece aşina olan Amerika bile kendi 'Demir Kubbe' savunma sistemini İsrail ile ortak bir proje olarak yürütüyor.

        TÜRKİYE BUNU İYİ TAKİP ETMELİ

        Türkiye’yi daha çok ilgilendiren gelişme ise bölgemizde yaşanıyor.

        Trump’ın başkanlığı döneminde damadı Jared Kushner aracılığıyla yürüttüğü proje doğrultusunda İsrail’in Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez ülkeleri ile diplomatik yakınlaşma süreci devam ediyor.

        Bu süreç bağlamında Körfez ülkelerinin İsrail ile ortak füze savunma sistemi oluşturması projesi de sürdürülüyor.

        İsrail füze savunma sistemi teknolojisinin Körfez ülkelerine satılması üzerine görüşmeler yapılıyor.

        İsrail, Amerikan Raytheon şirketi ile kendi savunma sistemini geliştirmiş olduğu için Körfez ülkelerine bu sistemin satılabilmesi için ABD’nin de onayı gerekiyor. Bu sonuç için uzun süredir çalışmış olan Trump yönetiminin bu onayı vermeye istekli olduğu bilinmesine rağmen insan hakları ve demokrasi konularında duyarlı olduğu bilinen Biden yönetimin bu ülkelere silah sisteminin satışı konusundaki tavrının ne olacağı henüz net değil.

        REKLAM

        *

        Raytheon şirketi ABD’nin 'Demir Kubbe' füze savunma sistemini İsrail’in Rafael Defense şirketi ile ortak kuracağını açıkladı.

        İsrail’in demir kubbe sisteminde savunma için Tamir füzeleri kullanılırken Amerika’nın sisteminde ise Tamir füzelerine benzeyen Sky Hunter füzelerinin kullanılmasının planlandığı belirtiliyor.

        İsrail ve Amerika 'Demir Kubbe' füze savunma sistemini Körfez ülkeleri için de kurmak istiyor.

        PROJEDE BAE'NİN YERİ

        Bu projenin içinde özellikle yer almak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) Trump yönetimi tarafından 19 adet silahla donatılmış insansız hava aracı (SİHA) satılması ilke olarak kabul edilmişti.

        Amerika ayrıca Türkiye’yi programından çıkarmış olduğu F-35’leri BAE’ye satmak için de adımlar atıyor. BAE bu F-35’leri alırsa bölgemizde İsrail’den sonra bu uçaklara sahip olan ikinci ülke olacak.

        Dolayısıyla eğer Biden yönetimi insan hakları ve demokrasi kriterlerini öne sürüp bir engel çıkarmazsa BAE iyice İsrail’in savunma istemi içine dahil edilecek.

        ORTAK DÜŞMAN HANGİ ÜLKE

        İsrail’in Amerika’nın desteğiyle bazı Arap ülkeleri ile ortak füze savunma sistemi projesine giriyor olması hepsinin ortak düşman olarak İran’ı görmeleri hatırlanınca sürpriz olmaktan çıkıyor tabii ki.

        Şu anda proje ile ilgili resmen ileri sürülen gerekçe bu ancak bahsi geçen tüm ülkeler bölgede Türkiye ile de sorunları, anlaşmazlıkları olan ülkeler olduklarından bu füze savunma sisteminin ilerde Türkiye’ye karşı da aktive edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak Türkiye'nin Rusya'dan alınan S-400 füze sisteminden sonra bu ülkelerin İran dışında Türkiye’yi de düşünmeye başladıklarını görmek o kadar da zor değil.

        REKLAM

        SURİYE'DE NE OLACAK

        Ancak şu anda ortak füze savunma sisteminin resmi muhatabı İran olarak görülüyor. Eğer bu doğruysa Suriye’nin bölgedeki önemi İran faktörü nedeniyle daha da büyüyor.

        Bu, özellikle Amerika’nın Suriye’nin kuzey doğusu ile ilgili atacağı adımları daha da hayati kılıyor. Çünkü Amerika bu bölgeyle ile ilgili yani Kürtlerle ilgili problemi çözüme ulaştırmadığında Suriye’de barış yolunda kalıcı bir adım pek olası gözükmüyor. Amerika bu yüzden Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesi ve Suriye Kürtleri arasında sıkışmış görünen terör örgütü PKK ile ilgili bazı yeni adımlar atmak zorunda. Dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Amerikan yönetimine son yaptığı "Gelin Irak ve Suriye Kürt bölgeleri sınırında ABD askeri konuşlandırın" çağrısı bu bağlamda önem ve anlam kazanıyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar