Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aslında son derece sempatik olan bir karakterin eline kılıç tutturulduğunda onun hakkında algımız hemen değişebiliyor.

        'Kılıç’tan önce sempatik, sıcak, bağlantı kurulabilir olarak algıladığımız o kişi, kılıcı eline alır almaz kavgacı, sert, yanından hemen uzaklaşılması gereken bir kişi olarak algılanmaya başlanıyor.

        Dolayısıyla eğer bir mesaj vermek amacınız varsa tavsiyem bunun hedef kitleniz tarafından doğru, net algılanabilmesi açısından elinizden kılıcı bırakın.

        Bu yapıldığı takdirde insanların sizle daha kolay empati yapabildiğini, sizi daha iyi anlayabildiğini göreceksiniz.

        *

        Bütün bunları Eylül ayının başında gösterime girecek Disney’in yeni filmi Mulan’ ın genç kadın kahramanını görünce düşündüm.

        Mulan aslında son derce sempatik ve güzel bir genç kadın. Bence o görünümüyle, biraz da ağzı laf yapıyorsa, Mulan’ın uğrunda mücadele ettiği konuda ikna edemeyeceği kimse olamaz diye düşünüyorum.

        Ancak Disney Mulan’ın savaş verdiği ortamdaki geleneklere uygun diye kızın eline bir kılıç da tutturmuş.

        Disney onun savaşçı yanını vurgulamaya çalışıyor.

        Bir film bu ne olacak, kılıç varsa var demeyin çünkü bu yeni karakterin sembolik bir başka yanı da var.

        REKLAM

        *

        Disney yöneticileri bir genç kadın savaşçı figürü yaratarak MeToo hareketinin Amerika ve dünyada yarattığı etkili gündemin neden olduğu sosyal dalgadan da yararlanmak istemişler. Mulan karakterini MeToo hareketinin bir sembolü olarak düşünmüşler.

        Me Too hareketi güçlü konumlarını da kullanarak cinsel tacizde bulunan erkeklere karşı son derce güçlü bir hareket oldu ve bir çok tacizci erkeğe de hareket tarafından hak ettiği dersi verildi.

        Diyebilirim ki MeToo hareketi 21’inci yüzyıla damgasını vurmuş olan bir sosyolojik hareket.

        *

        'Mulan'
        'Mulan'

        Evet kadınlar aralarında dayanıştıklarında ve cesurca seslerini duyurabildiklerinde toplumu kendi yanlarına çekmek ve haklarını etkili biçimde korumak güçleri var. MeToo hareketi işte bunu başardı ve özellikle Batı aleminde iş hayatındaki güçlü konumlarını kullanarak kadınlara cinsel tacizde bulunan erkeklere iyi bir ders de verdi.

        *

        Mulan filminin genç kadın karakteri işte bu ortama uygun bir sembol olarak düşünülmüş Disney şirketi tarafından, filmi tanıtırken bunu açıkça söylediler ve ayrıca bu konu birçok yayında çıkan analizde de vurgulandı.

        Disney’in yeni karakterini sunuş biçimine hiçbir itirazım yok.

        Sadece Mulan elinde kılıç tutmayan bir savaşçı olsaydı zamanın ruhuna çok mu daha uygun olurdu diye düşünüyorum.

        Şimdi kılıçla hak ararsanız savaşınızda bazı geri dönüşü olmayan haksızlıklar yapmanız, zararlar vermeniz de mümkün. Mücadelenizi kılıçla yaparken birisini öldürdüğünüz veya yaraladığınız takdirde bunun telafisi zor.

        REKLAM

        *

        Elinde kılıçlı Mulan karakteri maalesef bu açıdan da MeToo hareketini sembolize etmek açısından tam uygun olmuş.

        Çünkü MeToo birçok olumlu mücadele verirken bazı erkeklere haksızlık yapıldığı ve bazılarının haksız yere hayatlarının MeToo hareketi tarafından karartıldığı kuşkuları da var.

        Yani MeToo hareketi bazı erkeklere karşı mücadele verirken bazılarının hayatını haklı olarak karartırken, onlara yaptıklarını bedellerini bu şekilde ödetirken bazı erkeklere karşı ise bazı durumlarda abartılı veya yanlış suçlamalar yapıldığı ve bazılarının hayatının haksız yere karartıldığı kuşkuları da var.

        Fakat oluşan ortamda suçlama bir defa kadının ağzından çıktığında bunun kontrolü kolay olmadığından ve her zaman delil bulunmadığından aynı kılıçla savaş verilirken olduğu gibi hedef alınan kişi geri dönüşü olmayan zarar görebiliyor. Yani tacize uğradı diye kadınlar tarafından haklı biçimde suçlanıp işini kaybeden erkekler olduğu kadar yaratılan ortamda büyük haksızlıklara uğramış olan erkeklerin de olduğu yolunda kuşkular var.

        *

        Ben bazı durumlarda yanlışlar yapmış olsa da MeToo hareketinin zamanımızın ruhuna uygun olduğunu ve genelde çok olumlu işler yapmakta olduğunu düşünüyorum.

        Sadece kadınlar mücadelelerini yaparken, suçlamaya girişmeden önce daha titiz olsalar, daha etrafı yakıp yıkmadan davransalardı daha iyi olacaktı diyorum.

        Kadın mücadele etmeye karar verdiği takdirde onun tüm varlığı bir silaha dönüşür bu yüzden etrafına haksızlık yapmasına, geriye dönüşü olmayan zararlar vermesine yol açabilecek, bir kılıcın sembolize ettiği, yıkıcı tavırlar almasına da gerek yoktu.

        REKLAM

        MeToo hareketi bazı durumlarda haksızlıklar yaptığı bazılarını haksız suçladığı algısından kurtulduğu takdirde yani elindeki kılıçtan kurtulduğu takdirde çok daha güçlü ve haklı olur ve etkisi daha da artar.

        İşte bana Mulan’ın elindeki kılıcın çağrıştırdıkları bunlardan ibaret ve keşke MeToo hareketinin geleceği açısından onu sembolize ettiği söylenen Mulan’ın elinde kılıç olmasaydı daha iyi olacaktı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar