Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Dün bu konuya girdim ve Anıtkabir’in mimari yapısındaki bazı oranlarıngizemli boyutlarını yazdım. Bugün de konuya bazı ilaveler yapıyorum.

-Anıtkabir inşaatının temel atma töreni 1944 yılında yapılmıştır. Bu nedenle mozolenin büyük sütunlarınınyüksekliği 19.44 metre olarak belirlenmiştir.

-Atatürk’ün boyu 1.73 metredir. Bunu 19.44 ile çarptığımızda bize 33 metre olan bayrak direğinin yüksekliğini vermektedir.

-Aslanlı yolda 12 sağda 12 de solda aslan heykeli vardır. Bu 24 heykel 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.

-Aslanlı yolda aslanlar arası mesafe 28.60 metredir. Bu bölümünalanı ise 366 metrekaredir. Bu sayı da Güneş Takvimi'nde yaşadığımız dört yılda meydana gelen bir artık yıl olan sayıdır.

-Aslanlı yol bitiminde tören meydanına ulaşılmaktadır. Tören meydanı TBMM ve Ankara Kalesi'nin kesiştiği aks üzerindedir. TBMM genel kurulunun mozoleye uzaklığı 1920 metredir. 1920 aynı zamanda TBMM’nin kuruluş tarihidir.

-Aslanlı yola yüksekliği 4 metre olan 26 basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır. 26 sayısı sembolik olarak 26 Ağustos'taki büyük taarruzaithaf edilmiştir.

-26 basamaklı merdiven 14 ve 12 basamak şeklinde bir sahanlıkla iki bölüme ayrılmıştır. Merdivenlerden sonraki 5 basamak ise 26 Ağustos'tan 5 gün sonra Yunan ordusunun bozguna uğradığını simgeler.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar